19/4: Haag- & Carlssontempot, 10 km, CK Dainon

Då detta är årets första deltävling på vår träningsserie är det väldigt många som vill visa vad dom går för och av vad jag hört finns det fler än jag som tränat på rätt bra under vintern, så även om Stefan Stengård stod på startlinjen (förhandstippade vinnare av åtminstone mig) var det inte helt självklart vilka två som skulle stå bredvid honom på prispallen och/eller i vilken ordning för vi var totalt 17 cyklister som vågade sig till start.

DSC_1017

Så spänningen fanns helt klart i luften innan start, som bjöd på en ganska intressant väderprognosen med ganska starka vindbyar för att vara ute på en tempocykel!

Personligen hade jag i lördags varit ute på banan och kört ett genrep med tre intervaller runt 90-95% av mitt ”60min-max” för att bekanta mig med lite högre watt än jag tidigare trampat på min tempohoj i år, samt känna in min nya bikefit som jag tror kan göra att jag får ute några % extra via förbättrad aerodynamik och kraftöverföring.

12998162_10153824511482562_1456069888305024892_o

Min plan var rätt klar ifrån start, där jag innan vändpunkt (första 5km) siktade på 360W och förhoppningsvis kunna öka något in mot mål och känna att det är dags att dra ner rullgardinen strax innan målsnöret.

Efter en uppvärmning med ett par korta hårda intervaller runt 380-400W kände jag mig varm i kläderna, trots det ganska kyliga vädret med hårda vindbyar ifrån norr.

Jag var lite osäker på dagsformen, så när Håkan trampade iväg ställde jag mig på startlinjen redo med tanken ”gå nu inte ut för hårt – kört smart”.

DSC_1031

Efter nedräkningen trampade jag iväg lite onödigt hårt första 200 meter, men det är inget ovanligt så faller sig naturligt att trycket på pedalerna sjunker när adrenalinet släpper något.

En kilometer ut säger cykeldatorn 355W i snitt och pulsen är uppe runt 160 bpm, vilket är 6-8 slag under tröskeln, så bestämmer mig för att fokusera på att ligga rätt på hojen då det trots allt var lite motvind ifrån sidan hela vägen till vändpunkten, för att sedan eventuellt börja öka.

Lyckades hålla watten jämna då banan inte bjuder på några större skillnader i höjdprofilen, så när det var dags för vändpunkten säger klockan 7:42 och 353W i snitt med pulstopparna nosade runt 170-strecket då hjärtat hade fått upp ångan.

Med vetskapen att jag minst bör ha 360W vid målgång i snitt och en puls runt 175 bpm var det läge att öka och lägg till att Tobias som startade 1 minut efter mig har knappat in minst 20 sekunder på mig så ville jag inte bli omåkt! 

vind

Tempo med vinden i ryggen, även om den är sned, är en konst i sig, då man får gå på riktigt tunga växlar på platten och utför är det nästan omöjligt att behålla trycket på pedalen utan att pulsen skenar iväg.

Så det dröjde inte länge förrän pulsen var över den sk röda linjen (tröskeln) och mjölksyran väntade runt hörnet.

10 km är med min effektprofil en alldeles för kort sträcka, då jag har extremt svårt att trycka på de där sista procenten som krävs för att få ut exakt allt jag har och syns extra tydligt här då jag med tre kilometer kvar bestämmer mig för att ge järnet och trots 380W sista 2 km går jag i mål med en känsla av att jag kunde kört vidare ett par kilometer till.

Hur gick det då?

Klockan stannade på tiden 14:00 (42,7 km/h), 362W (exkl frirullning) och 168 bpm i snitt. Detta visar sig räcka till en 2:a plats, endast 1 sekund före Tobias och 11 sekunder efter vinnaren Stefan.

totalt

Klicka här för fullständiga resultat

haagtempot

PhotoGrid_1461132901925

Så summan av kardemumman är att det blev en kanonbra första träningstävling, med mycket mersmak!

Mersmaken var så stark att jag, Bojan och Anders Carlestam valde att köra en extra intervall på samma bana och med ett lopp i benen körde jag en något lugnare runda wattmässigt med fokus på att ligga mer rätt på cykeln, så sluttiden blev 14:33 (40,7 km/h), 318W och 157 bpm vilket får anses som mer än OK då jag helgen innan behövde närmare 330W för 14:40-tider.

bonus

Jämför vid detta med i fjol när jag cyklade på min linjehoj (Scott Foil Premium utan tempopinnar) stannade tiden på 15:12 (40,5 km/h), 343W och 166 bpm i snitt är det bara konstatera att både ben och hjärta har blivit starkare. Så rent teoretiskt borde ett absolut max på 10 km med samma förutsättningar som detta sluta på 380W och hade troligen slutat på tiden 13:47 (43,5 km/h), så ska bli kul att se hur formen är vid nästa korta tempolopp för något säger mig att det är fler än jag som har mer att ge!

Utöver att det såklart var riktigt kul att träningsserien är igång, blev detta ett mycket viktigt genrep inför helgens Tempo då jag kommer åka till Barsebäck (PM klicka här). Där är det min bästa distans på schemat, nämligen 30 km och går allt som det ska hoppas jag se en slutsiffra på 350-360W i snitt vid målgång för att verkligen ha fått ur allt som finns att ge.

To be continued…

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

3 + 17 =