Bemöta och hantera

Vad är egentligen Emetofobi och hur bör det hanteras?

Jag kan inte räkna alla gånger jag själv har suttit mittemot en läkare eller psykolog och fått den där ansträngda frågeminen till svar när jag har sagt “emetofobi”. Vanligvis har sjukhuspersonal inte den blekaste om vad det är för någonting men fastnar på andra delen av det märkliga ordet. “Så du har en fobi, då vill jag att du tar kotankt med öppenmottagningen för att start en KBT-behandling.”

Många saker är fel i detta. Emetofobi är en av de 8 vanligaste fobierna om man ser till antal personer som lider av det men fortfarande pratas det för lite om det, vilket gör att inte ens läkare brukar ha koll på det. Dessutom kan man inte sudda bort “emeto” och bara ta in “fobi” då alla fobier inte fungerar likadant. Att sedan skicka en emetofob till KBT kan verka som en god sak men har i det flesta fallen ingen verkan eller värre; det spär på.

Emetofobi skiljer sig från de flesta andra fobier genom att den aldrig sover. Är du rädd för höjder kan du lätt undvika höjder i de allra flesta fall medans en emetofobi bär med sig sin fobi i sig själv i oro för att dom är sjuka och därmed aldrig tycks hittar säkra platser eller situationer.

Jag blev utskriven från min KBT-behandling när min psykolog märkte att jag inte blev bättre och sa att “det här är vad vi har att erbjuda, det finns igenting annat”. Jag tror inte jag är ensam om det och jag tror heller inte jag är ensam om den frustration som växer när det som borde hjälpa inte hjälper.

Det finns dock dom som har sett att det inte funkar och försökt gräva djupare i varför det är så. Robert Kelly är psykolog och författare till boken “Thrive” som riktar sig till alla med emetofobi. Detta är en behandlingsform som inte tvingar dig att utsätta dig gradvis för obehagliga saker, som KBT gör, utan går in på tankemönster och varför vi reagerar som vi gör. Jag har bara börjat med min bok men många har blivit helt friska av detta och det märks att han verkligen har tagit tid att förstå alla svårigheter med just denna fobin.

Jag har ett klipp som jag länkar här under. Det är ett klipp som jag önskar att ALLA kunde se, men speciellt viktigt är det för emetofober och dom som lever i nära relation till någon med emetofobi. Klippet är långt, man behöver inte kolla på hela men försök se en bit iallafall. Jag känner ofta att jag kan ha svårt att hitta orden för att beskriva vissa svårigheter kring detta för andra, saker inom emetofobin är komplexa. Men Robert Kelly beskriver det felfritt, så snälla kolla:

[youtube]https://youtu.be/7r255zjweMw[/youtube]

Har ni några frågor så ställ dom gärna, jag ska göra mitt bästa att försöka besvara dom.

Elin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 × tre =