Diktkonst.

  1. Kjells tankesmedja.Jag ordförförare.20200420.

Diktkonst.

Har försökt köra poesi på vers på mitt sätt under flera år, jag frågar mig om det hör hemma i dagens   samhälle. Hur ställer sig SN till att läsa mina ordförvrängningar på detta sätt?  Min blogg heter ju Kjells tankesmedja, jag ordförförare. Man ser idag inte många som skriver på ett sådant sätt. Mitt sätt att gestalta vårt språk är inte att jämföra med våra storheter som funnits, men kan det finnas ett intresse till att någon skriver på detta sätt.

Det har funnits en hel del diktare som på detta sätt levandegjort vårt vackra språk. En del med musik andra enbart i diktform. Alla dessa personer har bidragit till Svenska språkets rikedom. Mina läromästare har varit många.

C M Bellman född på Söder Stockholm Dan Andersson född i Skattlösberg i Dalarna. Nils Ferlin född i Karlstad Värmland. Erik Axel Carlfeldt född i Kopparberg Dalarna. Gustaf Fröding född i Karlstad Värmland. Cornelis Vreeswijk född i LJMuiden Holland. Bo Bergman född i Stockholm. Evert Taube född i Göteborg. August Strindberg född i Stockholm. Ruben Nilsson född på Söder i Stockholm. Theodor Kallifatides född i Molai Lakonien Peloponnesos Hellas. Bob Dylan född i Minnesota USA.

Ju mer man läser av dessa författare, desto mer upptäcker och tjusas jag av vårt språks rikedom, desto mer inser jag min egen begränsning i att hantera vårt vackra språk.

Jag beundrade Cornelis på grund av hans sätt att behandla vårt Svenska språk. Bra mycket bättre än de flesta infödda. Intressant att notera, hur Cornelis med Svenska språket jonglera.

Jag beundrar Theodor för hans sätt att skriva och levandegöra vårt språk bra mycket bättre än många av våra Svenska författare. Hur han har uttalat sig med att berömma vårt språk, rikt med många nyanser men också med en rak enstavighet som hav, vik, sol, snö mfl. Betänk att han kommer ifrån ett land med som jag tycker har ett språk som är så vackert med sina toner, man hör toner, känner doften av blommor då man hör ”loulodia”, ”triandafilou”, ”salassa”, ”fengari”, ”vouna”.

Bob Dylan är också en människa jag skulle vilja höra använda Svenskan i sin musik. Inte översatt utan med Svenska egna ord.

Här har jag några exempel på ord i min tankesmedja:

 

Det behövs ingen blomma för att blomman i krukan ska vara skön,

Se tistelns ådring så skön, se tisteln vid rosen så grön.

Det börjar bli höst, vinden blåser vareviga dag,

det börjar bli höst, snart finns inget hår där vinden får tag.

Tänk att binda ord vid ord till en fläta av rubiner,

som försvinner i en morgondag då vinden viner.

Tänk att få se en Corona dansa utanför ditt fönster,

i den drömmen kan fantasin få frihet att bilda mönster.

Se en snöstjärnas mönster innan den smälter på din hand,

se likheten med en Corona som satt människan i brand.

Hör havets vågor, känn doften där du sitter på strand,

se hur skogen står i lågor, solen som målar lite grann.

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

9 − 3 =