Vi är alla Italienare?

Känner Ni i luften, tidig vår. Det är Söndag, vilodag, sök ett lugnt spår.
Gör som Italienaren, en njutningens mästare. Söndagens bemästrare.
Tar ut familjen på en tur till havet. Att äta något gott är enda kravet.
Kanske har jag glömt något av vikt. Sången, det röda vinet och en dikt.
En god enkel pastarätt är inte fel. Det är i deras kultur en stor del.
I väntan på maten de talar om livet. Bryter av brödet, som är givet.
Vad för bröd? En Focaccia med god örtsmak. En Ciabatta av eget bak.
Visst är det underbart att bara njuta. Höra havsvågor som aldrig sluta.
Se hur solskivan sjunker ner i Medelhav. Att få ljus tänt är enda krav.
Åter tillbaka i ditt hemland. Baka en Ciabatta och dröm dig tillbaka ibland.

RECEPT ITALIENSK CIABATTA (Toffel):
Vatten, rumstempererat 500 gram 0,5 liter 5 dl
Vetemjöl Special 400 gram 0,8 liter 8 dl
Durumvetemjöl 200 gram 0,2 liter 2 dl
Jäst 25 gram ½ pkt
Arbeta blandningen väl och jäs 60 minuter.

Vetemjöl special 200 gram 0,4 liter 4 dl
Olivolja 25 gram 2 msk
Salt 15 gram 1 msk
Socker 15 gram 1 msk
Arbeta degen långsamt ca 2 minuter därefter kraftigt 6 – 8 minuter
Degen ska vara lös efter degbearbetningen
Pensla den lösa degen med olivolja och häll upp i en väl smord ugnsform 30 x 45 cm
Jäs degen på dragfri plats ca 60 minuter
Stjälp försiktigt upp den på ett väl mjölat bord, mjöl också på ovansidan av degen
Skär försiktigt upp i toffelliknande bitar, ca 16 x 9 cm
Sätt bitarna på en smord plåt , inte för tätt
Jäs brödämnena ca 2 timmar på dragfri plats, inte övertäckta
Baka av i 200 grader, ca 30 minuter

Långa jästider ger mer smak
Lös deg ger ett grövre inkråm
Hård degbearbetning ger grovt inkråm och segt tugg

Tips vid servering:
Skär brödet, värm i ugn, gnid in med vitlöksklyfta, rosmarin eller grovsalt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

5 × fyra =