En Lex Maria Anmälan

 

 

Precis innan Hisham skrevs ut från senaste sjukhusvistelsen fick jag ett samtal från en verksamhetsutredare.

Hen har varit hemma hos oss för intervju och varit utredaren för vad som hände Hisham i juli 2019, när han fick en stor dos morfin istället för Alvedon.

Utredaren berättade att efter händelseanalysen som gjorts, så har chefsläkarna, utifrån rapporten gjort en Lex Maria anmälan på händelsen. Det gjordes för att chefsläkarna anser att händelsen är så pass allvarlig att den måste uppmärksammas och inte hända igen.

Verksamhetsutredaren har gett verksamhetsledaren förslag på åtgärder som ska kunna utföras i verksamheten för att undvika sådana händelser.  Ett av förslagen är att Hishams händelse ska användas som träning för att man ska veta hur man kan arbeta på ett annat sätt och ex. ha tillräckligt med personal osv

Idag kommer Hishams händelseanalys att presenteras på en arbetsplats träff där händelsen skedde.

Efter att verksamhetsledaren gjort de åtgärder som finns i förslagen så kommer man att kontakta oss föräldrar igen för att berätta hur det har gått.

När verksamhetsutredaren var hemma hos oss för intervju, fick vi föräldrar  ytterligare information om vad som exakt hände den där kvällen i juli månad.

Jag blev då väldigt ledsen över hur det gått till och försökte se hela händelseförloppet framför mig……. ….Sköterskan var stressad över en annan orolig patient på avdelningen, och gav hen morfin.

Och när sköterskan kom tillbaka från den patienten för att ge Hisham sin Alvedon, så fanns morfin flaskan redan framme. Sköterskan tog förgivet att flaskan innehöll Alvedon och gav då Hisham en stor dos morfin istället. Oppsan….

Jag vill i alla fall skriva två saker till.

Först är jag otroligt tacksam över att det slutade så bra och att Hisham klarade sig efter att han legat inne på intensiven pga av detta.

Och det andra är att jag kände en stor lättnad över att det skedde en lex maria anmälan. Jag blev glad när jag fick reda på att chefsläkarna bedömde min sons händelse som allvarlig.

Det kändes som bedömningen var rättvis.

Det här är nog den enda gången som jag lyckas få någon rätt till något som har med Hisham att göra, utan att bevisa och tjafsa och bråka osv

Jag har självklart förlåtit sköterskan som gjorde det. I grund och botten ville hen min son väl.

Men med lex maria anmälan kände jag en försoning. Min sons rätt har kommit till honom.

Jag hoppas verkligen att ingen ska behöva gå igenom detta igen.

Kärlek till folket,

Samah

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

16 + femton =