Assistent tiden

Hejsan bloggen,

idag vill jag ta upp lite saker som är viktiga att veta för den som ska arbeta eller arbetar som assistent i en brukares hemmiljö.

De saker som jag ska uppmärksamma er på är utifrån mina önskemål och upplevelser som mamma till ett barn med speciella behov.

Och alla dessa saker handlar om assistent tiden…

Jag förstår att det är otroligt svårt och känsligt att arbeta i någon annans hem.

Men det är viktigt att du som assistent alltid är medveten om att du är på en plats för att utföra ett arbete. Precis som vilken arbetsplats som helst.

Och den arbetsplatsen är inte mindre seriös eller mindre värd för att den inte känns eller upplevs som en riktig arbetsplats.

Som assistent är det viktigt att du passar tiden. Det är ok att komma försent någongång men om det upprepas så känns det som om att ” det inte är så noga, jag ska ju bara hem till någon”…

Som brukare kan en försening på 10 minuter göra skillnad, för alla moment görs på rutin.

Det kan även bli stressigt, då kanske man blir tvungen att hoppa över något moment för att man inte hinner på grund av assistentens försening. Då missar brukaren en del av sin vardag.

Precis som du som assistent har en tid som du börjar på, så har du en tid du slutar på.

Visst kan man stanna kvar en stund efter arbetstiden för att man har något som man vill ta upp med föräldrarna eller någon annan ansvarig.

Det har hänt att en assistent suttit kvar 1 timme efter avslutat arbetstid. Och då gjort ingenting.

Jag kan ha varit snäll och bjudit assistenten på kaffe någongång efter arbetstid, men det ska inte tas förgivet om jag inte har sagt det innan.

Sådana situationer känns väldigt jobbiga.

Man kanske har som familj planerat in något efter assistentens arbetstid, som man inte vill att assistenten ska veta. Det kan vara allt från hembesök, åka bort, mysa i soffan vad som helst…

Assistenten behöver inte veta allt om ens familjeliv.

Sist men inte minst….Det har hänt att assistenter missat sin buss, eller fått punktering på cykeln eller att bilen är på lagning… och ber oss om skjuts hem.

Vi som familj kan inte ta ditt ansvar efter din arbetstid.

Assistenten kan inte ta förgivet att vi ska finnas där och ställa upp för henne/honom. Det är snarare tvärtom.

Du får helt enkelt ta dig dit du ska på egen hand!

Förstår assistenten inte att vi som familj har tillräckligt med det ansvar vi redan har….?

Man får verkligen uppleva mycket som en annorlunda familj. Och mer har jag att berätta om……nästa gång 🙂

Ha en trevlig helg,

Samah

 

 

One thought on “Assistent tiden

  1. Vilken trevlig läsning! Jag kan förstå att assistenter kanske inte riktigt känner sig på jobbet när de befinner sig hemma hos andra, men det är som du säger: en arbetsplats, med rutiner och tider att passa. Ser fram emot nästa läsning! Pussar från lillebror Seliman

    Anmäl kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

nio + 6 =