Blev mamma mot alla odds

Hejsan bloggen,

idag tänkte jag berätta om en unik historia som handlar om en otroligt stark kvinna. Hon heter Veronica Hedenmark och har medfödd benskörhet.

Sjukdomen benskörhet gör att skelettet i kroppen blir skörare och det ökar risken för benbrott.  Veronica har haft så många benbrott genom åren att hon tappat räkningen.

Hon har en kort kroppslängd och hon har varit rullstolsburen hela sitt liv.

Jag träffade Veronica första gången 2006 när jag var på ett träningscenter med min son Hisham i Göteborg. Och sen dess har vi hållit kontakt och träffats flera gånger.

Veronica Hedenmark lyckades trots sitt handikapp starta assistansbolaget VH assistans, när Försäkringskassan tyckte att hon skulle förtidspensionera sig.

Idag är VH assistans en av Sveriges största assistansbolag.

Veronica är i behov av assistans dygnet runt men det har inte hindrat henne från att uppfylla sina drömmar.

Hon har blivit prisbelönad för sitt arbete som företagsledare, föreläsare m.m.

Sedan 10 år tillbaka har Veronica haft en barnlängtan. Längtan till att ha ett eget barn och att bli mamma.

Med sin starka vilja och bestämdhet lyckades hon att bli mamma för första gången.

Den 15:e april föddes sonen William med kejsarsnitt i vecka 30 på Regionsjukhuset i Umeå. Förlossningen gick otroligt bra och var planerad till vecka 30 för att Veronica själv skulle få må så bra som möjligt.

Det fanns 50 procents risk att sonen William skulle föddas med benskörhet men det gjorde han inte.

Att Veronica har blivit mamma har gjort henne till den 4:e kvinnan i Sverige och den 15:e kvinnan i världen som fött barn trots svår handikapp.

Men vägen dit har varit tuff. Det finns fortfarande mycket fördomar och okunskap  kring att bli mamma med svår handikapp.

Veronica blev väl omhändertagen under sin graviditet av mödravården. Men när sonen William kom ut dök andra saker upp. Bland annat att sjukvården upplevde Veronicas personlig assistent som barnets pappa.

Det är viktigt att förstå och skilja  på rollerna.

Jag vet att hon kommer att bli en fantastisk mamma. Hon har själv sagt att föräldrarskapet inte sitter i benen utan i hjärtat. Och visst är det så!

Jag är otroligt glad för hennes skull. Jag förstår verkligen hennes barnlängtan, då jag själv har upplevt det.

Men min barnlängtan handlade om att ha ett friskt barn, som jag kan ha ett normalt barn- mamma förhållande med.

Imorgon kommer Veronica att börja blogga om sitt nya liv som nybliven mamma med funktionshinder på veronica.se.  Kika gärna in och läs!

Jag skulle också vilja uppmärksamma Veronicas nya podcast, som hon har tillsammans med en annan mor som själv har ett funktionshinder. Tillsammans pratar de om sina erfarenheter m.m Gå gärna in och lyssna på :

hedenmarkhallgren.se

Jag hoppas att Veronicas historia kan peppa många människor till att våga och kämpa till att bli förälder. Och jag önskar er lycka till….för det finns inget finare än att vara förälder.

Jag har under min tid på denna jord upplevt att vara två olika sorters förälder. En normal förälder och en förälder till ett barn med speciella behov. Och båda är lika meningsfulla, värdefulla och kärleksfulla 🙂

Ha en skön helg,

kärlek Samah

 

image

 

(bilden lånad av expressen)

 

2 thoughts on “Blev mamma mot alla odds

  1. SN hade 29/5 en artikel under rubriken (finns även på webben) Folk omkring oss, om Nyköpingsfödda tjejen Susanne Qwist som, precis som Veronica, har sjukdomen OI och fick barn mot alla odds.

    Anmäl kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tretton + 1 =