Nytt kommunikationshjälpmedel

Hejsan bloggen…

Min son Hisham har fått ett nytt kommunikationsmedel från hans arbetsterapeut på barnhabiliteringen. Den kallas för Step by step. Så här ser den ut…

image

Min son har aldrig lärt sig att prata. Det har varit svårt att hitta ett kommunikationssätt för honom, som gör det lättare att kommunicera med andra.

Men efter den senaste utredningen från barnhabiliteringen, har man kunnat konstatera att min son använder sig av ögonpekning.

Tyvärr så funkar det inte alltid. För ibland tittar han på en sak och sträcker sig över något annat. Det visar hur hans fysiska förmåga står i vägen.

Och en annan gång tittar han inte så tydligt på en sak och då blir man osäker på vad han vill…

Men som mamma har jag alltid kunnat lista ut vad han vill, genom hans beetende och min magkänsla. Och det är sällan jag har fel. Jag känner ju honom bäst! 🙂

Det är ändå superviktigt att ha ett kommunikationssätt, för mamma kommer inte alltid finnas där.

Stepen ska alltid ligga i väskan och pendla mellan hem och skola.

image

Stepen består av en stor knapp. I stepen spelar man in sin röst, och berättar vad Hisham har gjort på sin dag. Och genom att han själv ska kunna trycka på knappen, så får vi veta vad han har gjort i skolan och på fritiden. Det blir som om det är han själv som berättar.

Genom detta hjälpmedel har samarbetet mellan skolan och hemmet ökat. I skolan får även kamraterna höra vad han har gjort på fritiden.

I stepen kan man också spela in olika ljud, som ex. en sång han har lyssnat på, eller ljudet av vatten ( om han har duschat) eller ljudet av en leksak m.m.

Det blir som att han återberättar om vad han har gjort, och genom det kan han även känna igen de olika ljuden och stimulera sitt minne.

Hisham tycker att det är roligt att trycka på knappen. Han vet om att det kommer ut ljud, när man trycker på knappen.

Jag känner att detta hjälpmedel kan vara något utvecklande och stimulerande för min son. Kanske kan det öppna nya vägar för honom att kommunicera med andra.

Ha det gått i vintersnön,

Samah

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

One thought on “Nytt kommunikationshjälpmedel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fem × fyra =