Mun-motorik

Hejsan bloggen,

idag tänkte jag uppmärksamma lite munmotorik. Det är en bra träning för alla människor, barn som vuxna som har motoriska problem med munnen.

Man tränar då ex. själva munnen, tungan och läpparna.

Min son Hisham har tyvärr inget tal. Han har även problem med att dregla från munnen. Därför är det viktigt att lite då och då träna hans munmotorik.

Med munmotoriken finns det en chans att dreglet minskar och att ev. nya ljud kan dyka upp från hans mun.

Och det bästa med munmotoriken är att man tränar munnen genom olika lekövningar. Lekövningarna går ut på att suga, slicka och grimasera.

 

image Idag har vi tränat lite munmotorik. Vi började med att suga med sugrör.

Det är en av de vanligaste övningarna. Min son har alltid kunnat suga med sugrör, vilket är otroligt bra. Det handlar om att suga in och kunna svälja samtidigt.  Det är inte så självklart för många.

 

image image

 

Det här är en blåsövning som också har med munmotoriken att göra. Det är en bra övning för andningen, då vi andas samtidigt som vi talar.

Det är en övning som min son tyvärr inte kan göra. Han kan inte blåsa ut ljus men det är så mycket annat kring ljuset som är stimulerande.

Först är det värmen han känner av när jag närmar ljuset mot hans ansikte. Sedan så ser han ju själva ljuset, att det är något som lyser. Som ni ser på bilden så öppnar min son hans mun men det är ingen luft som kommer ut.

Det är bara som en reflex för honom, då han tror att han ska få äta ljuset hihi

 

image   Efter ett tag brukar jag blåsa ut ljuset åt honom.

Då kommer det fram lite rök och då känner han av lukten från själva ljuset. Med denna övning har min son använt flera av hans sinnen.

 

Nu tänkte jag uppmärksamma en övning som jag fick lära mig på ett ungerskt träningscenter.

Först tar du fram en vit plast tallrik. Den ska vara vit, för att det ska vara lättare för min son att se vad som finns på tallriken. Nu har jag valt att lägga chokladsås på tallriken, man kan även lägga ex. honung.

Helst ska det vara något gott, så det blir lite motiverande.

 

image   image image

 

Sedan är det meningen att min son ska försöka ta ut sin tunga och slicka på chokladen. Det är en övning som stimulerar tungan och sträcker på den.

Det är en rörelse som inte är så lätt. Min son har aldrig kunnat ta ut sin tunga från sin mun. Och han har även svårt att använda sin tunga på olika sätt. Det kan nog vara en av orsakerna till att han inte lärde sig att tala. Och inte heller uttala  vissa ljud.

 

image Men han försöker att slicka på chokladen iallafall genom att stor gapa med munnen.

Det finns något som min son är duktig på och det är att tugga. Han kan äta all sorters mat utan att jag ska behöva mixa det. Han kan äta knäckebröd, kex, kött, potatis m.m

Så det visar att han har ett ganska bra fungerande tugg och svälj system.

Det är inte så lätt att få ett barn med nedsatt mun motorik att göra olika grimaser med munnen.

Men jag kan alltid få min son att le……

image

 

..och det är den allra bästa övningen man kan göra för munnen och för hela hälsan!

Så fortsätt att le gott folk!

En annan vanlig övning inom mun motoriken är att….

image

….försöka blåsa såpbubblor. Alla övningar som jag har tagit upp idag inom munmotoriken är utifrån min sons behov.

Det finns så mycket annat man kan göra beroende på vilket problem man har.  Det är ganska vanligt att vara olika duktig på saker. Det finns ingen som har samma problem trots samma diagnos.

Därför är det viktig att veta vad var och en behöver träna på! Lycka till!

Kärlek Samah

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

nitton − arton =