Ett annorlunda hjälpmedel

Hejsan bloggen…

Hoppas att ni mår bra! 🙂
Magsjukan har nått min familj. Mina barn har varit hemma från skolan hela veckan. Det är så tråkigt att vi inte har återhämtat oss
ordentligt efter förkylningen vi fick för ca 2 veckor sen.

Idag tänkte jag berätta om ett nytt hjälpmedel, som min son Hisham fick för ca 2 veckor sen.
Jag vet inte riktigt vad hjälpmedlet kallas för. Men det är iallafall något som håller fast hans huvud, så att inte huvudet tippar åt sidan.
Den hålls fast vid hans nackstöd.

Min son har alltid haft svaga muskler i nacken och vi har länge haft problem med att han håller sitt huvud åt ena sidan hela tiden.
Det har verkligen varit ett jobbigt problem genom åren.
I början la vi en kudde emot hans huvud, men det hjälpte inte. Sedan gjordes ett special anpassat nackstöd till hans rullstol via hjälpmedelcentrum. Men det hjälpte inte heller.
Han lyckades ändå hitta nya sätt att luta sitt huvud åt sidan.
Men den här gången verkar vi ha hittat något som verkar funka.

IMG_3039

Så här ser hjälpmedlet ut. Det ser ganska obekvämt och läskigt ut, både för honom själv och för andra som ser honom i den.
När hans syskon såg honom i den, så kallade de honom för Frankenstein 🙂
Men det är meningen att han ska använda den i vissa situationer som ex. i hans matsituation eller vid träning ex. i hemmet och i skolan.
Han använder den i ca 30 min. 1-2 ggr om dan. Han ska inte gå runt och ha på sig den hela tiden.
Inte bara för att det ser för konstigt ut, utan också för att det är inte bra för honom att använda den hela tiden. Han måste ju använda och behålla sina nackmuskler också.

Jag måste berätta att jag känner att den verkar fungerar för honom. Men han får lite trycksår av den i pannan. Så vi får se vad hans arbetsterapeut kan göra åt det.
Jag måste även berätta att när jag började använda den på honom, så kändes det så himla konstigt att inte behöva hålla tillbaks hans huvud längre.
Det har ju vi gjort i många år och det har blivit en omedveten rörelse för oss att hålla tillbaka hans huvud.

Men min son verkar inte gilla den så mycket faktiskt. Det märkte jag på honom direkt. Han känner väl sig obekväm och låst i den.
Han har försökt att ta av sig den genom att dra fram hans huvud, så långt fram han kan, så att själva gummit släpper runt hans huvud.
Och det har han lyckats med nångång. Det är ganska roligt att han hittar på sätt att slippa göra saker som han inte gillar 🙂

Det är alltid lite tufft med nya hjälpmedel. Det gäller att inte ge upp och försöka få in den i vardagen, så det blir en vanesak.

Ha det så gott nu!
Kärlek Samah

3 thoughts on “Ett annorlunda hjälpmedel

  1. Hoppas nya hjälpmedlet underlättar era liv så mycket som möjligt. Vad kul att nya saker hela tiden uppfinns och kommer in i era liv! Man vet aldrig, nästa uppfinning kan ju vara något revolutionärt… Fin läsning syrran! Pusss från lillebror!!

    Anmäl kommentar

    1. Hejsan Matlida! Det stämmer Headpod! jag var inte hemma när jag skrev inlägget, därför kunde jag inte komma på vad hjälpmedlet hette! Ja det är ett bra hjälpmedel, den fungerar bra för min son, tycker jag 🙂

      Anmäl kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

arton − sexton =