Tillgänglighet på vallokaler

Tjena mors!

Läste nyligen om ett lagförslag som har tagits upp. Lagförslaget handlar om att ha tillgängliga vallokaler för funktionshindrade vid röstning.

Reglerna i detta förslag ska börja gälla från 28:e januari nästa år.
Det är inte klokt att detta inte funnits tidigare. Jag trodde att vallokalerna redan var tillgängliga år 2013.

Det är ju en självklarhet i demokratin att alla människor, oavsett funktionsnedsättning ska få komma fram och ha samma möjlighet och tillgänglighet att få rösta på samma sätt och på samma ställe som andra.

Förut har människor med olika funktionshinder kunnat lämna i sin valsedel till en röstmottagare utanför vallokalen, om lokalen inte varit tillgänglig och anpassad.

Det skulle kännas kränkande för mig om jag skulle få se andra människor gå in i vallokalen för att lämna in sin valsedel och jag, får lämna in min utanför, på gatan.

Det är kommunens skyldighet att se till att vallokalerna är tillgängliga.
Förut har röstningen skett i olika skolor och kommunen har vid flera fall/ tillfällen inte tänkt på att många av de skolorna inte är handikappanpassade.

Just nu diskuteras mycket ang. valsedlar för människor med synskador eller som är blinda.
De har tyvärr inte samma tillgänglighet att få rösta hemligt.
Kanske kommer de få valsedlar med tryckta punktskrifter.
Ett annat förslag var att de skulle få rösta via nätet.
Iallafall så tycker jag att sånt skulle ha funnits för länge sen. Speciellt i ett unikt land som Sverige, som har många rättigheter för människor med särskilda behov, som inget annat land har i världen.

Jag har inte tänkt på det här förut. Detta beror på att min son har ännu inte fått sin rösträtt och vi har inte hamnat i sådan situation tidigare.

Jag hoppas verkligen att det blir bättre efter detta förslag. Förslaget har öppnat nya vägar, ideer och tankar, som underlättar för människor med olika funktionsnedsättningar.

Jag behöver iallafall inte tänka på detta just nu. Men jag kan känna mig lugn, för i framtiden blir vallokalerna tillgängliga för min son, när han får sin rösträtt och blir röstmyndig.

Mvh
Samah

One thought on “Tillgänglighet på vallokaler

  1. Valhemligheten föreskriver väl idag att den röstar måste vara ensam i båset och själv lägga sin röst i kuvertet. Det är väl om detta förslaget handlar, att människor med fysiska eller psykiska funktionshinder ska kunna få hjälp med detta. Frågan är hur det ska gå till om det fortfarande ska vara hemligt? Har för mig att det var rabalder kring detta på ett servicehus där en del boende fick “hjälp”.

    Anmäl kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 × två =