Våran kultur/tradition vid ett barnafödande

Hejsan bloggen 🙂

Det var länge sen. Hoppas att ni mår bra. Vi mår bra iallafall….Jag har bara fullt upp med min nya vardag.
I min nya vardagfinns inga rutiner, dag är som natt, och natt som dag.
Så fungerar ju små barnstiden….

Men jag tycker ändåatt jag har lyckats med att anpassa mig väldigt snabbt.
Jag har nämligen hittaten liten litenrymt i det hela.Det handlar bara om att sätta sig själv i situationen och fokusera sig på det 🙂

Idag tänkte jag berätta lite om våratraditionerkring ett barnafödande.
Jag tänker berätta om hur det har gått till för mig.

Jag vill fortfarande skriva stort TACK till alla som tänkte på mig och gratulerade mig för min nya bebis 🙂

Så fort jagskrevs ut från BB, möttes jag av min underbara familj med fest och balonger!
Min duktiga mamma hade bakat en god tårta och hängt upp en massa blåa balonger hemma, för att ta emot mig och den nya bebisen med fest och stor glädje 🙂

Närvänner & anhörigafick veta att jag hade kommit hem från BB,så villede komma och hälsa på och träffa mig och min lilla prins.
Andra anhöriga och vänner som inte bor nära, ringde och gratulerade redan närjag lågpå BB.

I den libanesiskakulturen brukar vi alltid bjuda på en viss sötsak, ellerdessert, när folk kommer på besök vid ett sådant tillfälle.


Den här sötsaken heter “Moghle” och är som en pudding av en smak av kanel.Man tillsätter litekokos på, och därefter olika sorters nötter som pinjenötter, hasselnötter, pistagenötter, mandelm.m.

Så fort någon har fött barn i mitt hemland, Libanon, så är denna sötsak
“ett måste” att bjuda på för alla gäster som kommer för att gratulera.
Sedan får man bjuda på andra saker, som man vill.

Jagvalde att även bjuda påfärskbaklawa. Det är en ganska känd sötsak somfinns i mellanöstern. Just idag kan man köpa baklawapå många livmedelsaffärer somex. Coop m.m.


( lite bilder på sötsaken: baklawa )

Jag bjöd även pånågra franskakakor som heter “Petit Fours”.


Petit foursär kända och populära kakori mitt hemland, då mitt hemland Libanon, en gång var en fransk koloni.

Jag bjödockså på olika sorters noughat, som också är väldigt populärt att bjuda på i mitt hemland. Dessa smaker av noughat som ni ser på bilden, är av pistage, choklad, vanlij & jodgubb.

En annan sak som man även bjuder på i mitt hemland, är mandel som är täckt med socker avolika färger. De kallas för “mlabbas” och bjuds även på olika högtider.

Något somhar varitväldigt populärt i mitt hemland, är att ge ut en souvenir till nära och kära som kommer på besök för att gratulera för bebisen.
Souveniren som man ger ut,ska vara en sak som symboliserarkönet på barnetsom man har fått.

På sounveniren ska det stå barnets namn och födelsedatum, och används som en prydnad och minne från denna händelse och från mig och min familj.

Tyvärr finns inga sådana souvenirer attköpai Sverige, därför beställde vi de från Libanon.

Jag och min man valde att våran nya sons souvenir ska vara en Koran.
Det finns ingen speciell anledning till att vi valde just Koraner, mer än att vi tyckte att det var det finaste man kunde ge någon som är muslim vid ett sådant tillfälle.




Koranerna är i blåa färger för att symbolisera mitt barns kön.

Andra nära och kära som är icke-muslimer fick en annan sorts souvenir så klart…

Souveniren bestod av en blå barnvagn med en liten bebis-pojke i 🙂

Det är så det brukar gå till, på ett ungefär, i min kultur vid ett barnafödande.
Jag får inte glömma att berätta om alla presenter som jag har fått från min man och från mina föräldrar. Tack så mycket! Jag älskar er så och tack för att ni finns 🙂

Ha det så gott, och vi hörs, snart igen…
Samah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sexton + 10 =