Skoliosen & saker som gör mig ledsen om det!

Hejsan bloggen….

Hoppas att ni mår bra! Idag tänkte jag berätta lite om skolios och om dess behandling med korsett. Jag tänkte även berätta om saker som gjort mig ledsen ang. min sons skolios.

Att ha en skolios är väldigt vanligt. Det finns många människor som lider av en liten sned rygg utan att de ens känner något besvär av det. Då behövs det ingen behandling.

Skolios är alltså inget som bara funktionshindrade människor kan få. Men detär klart att det var en ökad risk för min son, som är mycket stillasittande och har svaga muskler.
Det är även en ökad risk för skolios om man har olika långa ben eller att man har en sjukdom i musklerna eller i nervsystemet.

Vid en skolios roterar och vrider sig ryggraden som ett ”S”. Den är vanligare hos kvinnor än män och dyker upp som vanligaste under tonåren. Det finns tyvärr ingen känd anledning till varför tonåringar får skolios.

Jag måste berätta av egen erfarenhet att skolios är en jobbig och läskig sjukdom. Det känns som om hela kroppen sakta faller ihop.
Man brukar räkna hur mycket ryggen är sned i grader. Ex. man kan ha en skolios på 10 grader. Det kan man se via röntgenbilder. Min son brukade ta röntgenbilder ca 1 gång per år.

Den enda behandlingen som finns för en skolios är att använda korsett. Och det finns olika sorters korsetter med olika material.
Den vanligaste korsett-modellen är just den som min son använde. Den är av ett ”skum” liknande material och görs efter hans överkropp på Ortoped avdelningen.

Det här är min sons senaste korsett. Den är faktsikt extra speciell gjord. För en korsett brukar vanligenINTE se ut som ett linne, som den här gör.
Den brukar sluta precis under armhålen. Det var faktiskt min mans idé att man kunde göra den med axelband, då ger den ännu bättre stöd för överkroppen.
Min son brukade ha på sig den under sina kläder. Den satt så fint och det var knappt någon som märkte att han hade på sig den.

Den har, som ni ser, öppna ringar runtom sig. Detär för att den ska vara lite luftig och inte göra min son svettig i kroppen.
Nu har vi ingen användningen av den längre, efter operationen. Men jag ska spara den som minne efter skoliosen…

När skoliosen har uppvecklats och kommit över 45 grader, så hjälper tyvärr inte korsetten så mycket längre. Då måste man operera. Och det var precis vad som hände min son.

Jag kommer ihåg när min son började sitta snett när han var liten. Han brukade hänga lite grann med sin kropp, på sidan av vagnen. Det var när han gick på dagis.
Jag brukade lägga en mjuk filt eller en kudde på sidan för att han ska sitta rakare.
Han fick även låna en ”väst” från barnhabiliteringen, som fick användas som bälte i vagnen, för att han inte skulle falla åt sidan.

Men det som gör mig ledsen är att min son fick sin korsett behandling så sent. Det var när han började i skolan.
Jag vet att många anställda på sjukhuset såg hur han satt snett och ingen reagerade.
Det var för att JAG inte kom med problemet! Men hur ska jag veta att man kan använda en korsett ifall man har utvecklat en sned rygg?

Jag vill berätta att när min son fick sin behandling med sin första korsett, då var ingen från sjukvården som berättade hur viktigt det var med att använda den. Det är verkligen livsviktigt.
Det var heller ingen som berättade hur det kunde sluta med en operation i ryggen.

Så fort du märker att ditt barn börjar sitta snett, ta upp det med sjukvården. Säg att du vill ha en korsett! Ju tidigare du börjar med behandling, ju större chans du har att stoppa skoliosen från att bli värre.

Det var en tjej som led av en svår skolios och gick snett med hela överkroppen. Hon fick operera sin rygg så att den blev rak. Då berättade hon att när hon gick snett kände hon att hon gick rakt och nu när hon var rak i ryggen efter operationen,kändes det som om hon gick snett! Det blir helt liksom omvänt alltihop. Jag undrar ifall min son känner likadant….

En känd människa som har haft enskolios är sångaren Kurt Cobain i
gruppen Nirvana.

En annan känd människa som har haft en skolios är Isabella Rossellini, som är dotter till den svenska skådespelerskan Ingrid Bergman. Isabella har varit modell för klädkedjan Lindex år 2007.

Det var allt för den gång! Ha det gött 🙂

Samah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 + 20 =