Lite detaljer om ryggoperationen…

Hejsan bloggen…

Som jag harberättat tidigare så opererade min son sin rygg i måndags.
Det är precis för en vecka sen.
Operationen gjordes pga att han led av en skolios i ryggen, som skulle med tiden förstöra hans inre organ.
För att stoppa ryggen från att bli ännu snedare fick min son använda en korsett som var gjord av ett skum liknande material. Men tyvärr hjälpte korsetten inte i längden.

När jag först fick höra om operationen blev jag helt skakig om benen. Jag blev jätteledsen och rädd. Jag hade svårt att acceptera det. Tänk att få operera ryggen…det låter så läskigt. För ryggraden är liksom hela kroppen. Tänk om operationen skulle göra min son ännu sämre?

Efter många samtal och diskussioner med olika människor, insåg jag att det kanske inte var så himla farligt ändå. Det var ju för min sons bästa. Min sons situation skulle istället bli mycket sämre ifall han inte genomgick operationen.
Ryggoperationen har inget med själva ryggraden att göra.

Det som gjordes var att räta till ryggen genom att operera in en pinne i ryggen. Pinnen “hängs” från revbenen, på baksidan av ryggen,och spänns fast vid bäckenet.Pinnen är gjord av en sorts metall, titan. Det är den sorters metall som är bäst att använda i kroppen, vid operationer.

Pinnen kallasför veptr. Man brukar säga att man har opererat ryggen med veptr.

En del människor får tvåst veptrarinopererade, på båda sidorna av ryggraden.

Min son fick “bara” enveptr inopererad och det blev endast på den sidan av ryggen som min son var sned på…Ryggläkaren tyckte att det skulle räcka med endast en pinne för min son.

Veptr:n ( pinnen)ska stoppa ryggen från att bli snedare.
Ryggläkaren beskrev “pinnen” som en inopererad korsett i ryggen.
Min son behöver aldrig mer använda korsett. Det är så himla skönt, både för honom och för oss. Korsetten var nämligen jobbig att använda i många situationen för honom. Och värst var deti hans matsituation, tycker jag.
Tänk digatt äta mat med något som håller hårt om din mage….

Pinnen i ryggenkan förlängas efter hans längd. Så det här är alltså ingen stel operation i ryggen. Min son kan, tack och lov fortsätta växa i längden hur mycket han vill.

Min sons situation är just nuhelt ok. Det verkar som om han inte har ont längre. Därför ger jag honom inget smärtstillande längre…

Visst skrattar han när man sjunger eller säger något roligt till honom. Men han är inte riktigt sig lik. Han använder inte sin kropp som han brukar göra. Han vrider och vänder inte på sig….och han kryper inte heller.

Läkarna har berättat att han kommer att leva precis som innan operationen men att det tar lite tid. Det handlar om att HAN måste vänja sig och lära sig att använda sin “nya” kropp, med pinnen i ryggen.

Läkarna har iallafall sagt att min son får börja simma igen efter 4 veckor och börja handikapprida efter 6 veckor…

Idag ska jag och min son till vårdcentralen för att byta förbandet och plåstret runt om såret i ryggen, efter operationen.

Det ska bli så spännande att se hur såret och hur den nya ryggen ser ut 🙂

Ha en fortsatt trevlig måndag,

Samah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

femton + sju =