Det blir bättre utan?


Att riva är ganska enkelt, att bygga nytt är lite svårare.

Nu är vi igång på det nya året och har fått en regering så nu är det lugnt några år i politiken. Inte så många som tänker på att valrörelsen är en gigantisk arbetsförmedling, där uppdrag och arvoden skall fördelas.

Nu läser vi om att 4500 personer på arbetsförmedlingen riskerar att bli arbetslösa. Orsaken är direkt att den budget som röstades igenom har tagit bort de ekonomiska förutsättningarna. Bakom den förändring finns en illusion om att en privatiserad arbetsförmedling är bättre. Sedan ligger det en samhällsförändring som vi kan kalla digitaliseringen. Människor ersätts av datorer.

Det jag funderat på är varför det blir sådana rubriker när ett privat företag lägger ner och människor blir arbetslösa. Nyligen hade vi en avgastillverkare och då handlade diskussionen mycket om hur familjerna skulle försörja sig. Ser vi på lite längre sikt så kommer det inte att behövas avgasrör överhuvudtaget när fordonen går över till eldrift. Så på en krympande marknad kommer företag att försvinna och nya skapas. Men jag saknar faktiskt rubrikerna kring människorna som blir av med sin försörjning när arbetsförmedlingen lägger ner eller privatiserar. Tanken är kanske att alla förmedlarna skall starta eget som vi tidigare sett i byggsvängen.

Vi läser också om hur digitaliseringen förändrar medias villkor. Många artiklar skrivs numer av “robotar”. Kanske är det mest kring sport än men det blir nog inom alla områden. Tidningarna försöker få lönsamhet genom att satsa mer på internet och mindre på papperstidningen.

Det är väl bra att när polisen rapporterar en olycka på nätet så fångar datasystemet upp detta och genererar en artikel” under rubriken just nu eller extra….

I Nyköping hade vi tidigare två dagstidningar med journalister som bevakade samhället. Idag kan vi nog säga att vi håller på att förlora den sista tidningen. Södermanlands Nyheter verkar ha flyttat till Eskilstuna och på sikt så försvinner den nog även från Eskilstuna. I något slags försök att verka som lokaltidning finns det lite mer eller mindre meningslösa rapporteringar från Trosa, Gnesta.. Nyheter och bevakning över Nyköping ryms numer på 1-2 sidor.

Det kanske är tid att börja fundera över demokrati och tidningarnas samhällsuppgift. Med lokala kända journalister får vi läsare beskrivningar av det som sker med en annan röst än myndigheter och företag. Nyheten skapas av journalisten och det är något helt annat än att autogenerera rapporter.

Många försöker hävda att olika social medier klarar av samhällsuppgiften. Men vad är twitter, facebook, bloggar för något egentligen. Skall jag generalisera så är det “trumpeter” för en åsikt och vi läsare förleds att tro att det beskriver någon slags allmän sanning.

Ja inte har jag något svar på hur vi skall förhindra tidningsdöden. Det vi nu ser hända med SN betyder bara att vi prenumeranter slutar att köpa tidningen. Kvar är då annonsörer men de lär väl söka andra forum där de når sina tänkta kunder. Kvar är staten som får pumpa in skattemedel i privata tidningskoncerner. Att då tala om fri media är tveksamt.

Så är det något vi skall vara orolig för kanske det inte är försörjningen för tidningarnas personal utan ett verkligt hot mot demokratin. Journalisterna får säkert nya jobb på myndigheter och företags s.k. informationsavdelningar. Det är ansvaret för samhällsbevakningen som är tidningens verkliga existensberättigande. Sedan skapar givetvis en bra lokaltidning ett engagemang och debatt kring det som händer på orten.

Hur vi än vrider och vänder på frågan så är en tidning utan journalister som ett sjukhus utan läkare. Men lösningen är kanske att inte ha några journalister som berättar att det inte finns några läkare. Som sagt, kanske lätt att riva men svårare att bygga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tretton − 9 =