7.400.000.000 tankar från “en pensionärskuvös”

Sitter i mitt uterum och tittar på fåglarna som äter. Funderar på hur många de är som kommer och äter varje vecka. Jag gissar på ungefär 1000 olika individer.

Sedan börjar jag fundera på hur många människor vi är på Jorden. 2016 lär vi varit 7,4 miljarder. Det skrivs nog 7.400.000.000 i siffror där varje siffra är en unik levande människa. Jag googlar lite och ser att antalet barn har slutat öka. 2016 var det ungefär 2.000.000.000 barn under 15 år. 2016 blev vi 83.000.000 fler och alla var vuxna.

Du har väl en granne som förhoppningsvis är trevlig och inte skitar ner och för massa oväsen. Men ser vi globalt på frågan så kommer 85% av t.ex. koldioxidutsläppen från konsumtion hos de rikaste 3 miljarderna. Så de flesta på jorden har inga trevliga grannar, utan har grannar som förstör vår planet.

För även om det kanske finns en otrygghet idag inför framtiden och många tror de kan låsa in sig bakom sina gränser bryr sig inte naturen om detta. Skitig luft, förgiftat vatten bryr sig inte om murar och enskilda länders strutsbeteende.

Bara att inse verkligheten att du har 7.400.000.000 grannar på Jorden och alla har samma rätt till vatten, föda, boende och ja ett vettigt liv.

Skall vi hitta en enda orsak till att vi idag befinner oss där vi gör så är det oljan. Människan har ju uppskattat att maskinen utför arbete men fattade inte att “biverkningarna” tar död på oss. Nu vet vi och är då människan så smart att den slutar elda kol och olja.

Läser vi tidningar och följer media är det en rätt dyster bild som målas upp. Idag demonstrera t.ex. massa fransmän om att skatten på diesel höjts. Detta tunnelseende är nog tyvärr en av människans intellektuella brister. Människan som varelse har svårt att förstå att vi alla lever på en liten planet i ett gigantiskt universum. Hjärnan räcker tydligen bara till en fundering hur skall jag kunna ta mig till stan och shoppa imorgon. Den värsta sidan av mänsklig dumhet ser vi i försöken att definiera bort stora delar av Jordens människor som icke människor.

När vattnet tagit slut, blivit förgiftat eller bara upphört pga en trasig ledning töms hyllan med vatten i butiken på några timmar. När torkan eller översvämningar slår till kan vi inte få fram föda. När människan inte har vatten så flyttar den på sig dit där det finns vatten.

Men då är det bara att ta upp sin smartphone och googla….eller hur

Vår smartphone som de flesta stirrar i hela dagarna är en fantastisk uppfinning som direkt slås ut av en Solstorm. Men enligt forskare är det bara 12% risk att det sker inom tio år.

Vi kan väl trösta oss med att dagens unga är betydligt mer utbildade än tidigare generationer, så jag säger som vanligt Lev Livet Leende.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

15 − 11 =