Kutar som en iller i fullmäktigesalen

Så var då stunden kommen för årets första kommunfullmäktige i Nyköping. Jag förmodade att det skulle komma ganska många besökare, så jag var där redan en timme innan för att få en bra plats. En bra plats var en där jag hade överblick över hela salen. Den hittade jag och satte mig ner och surfade runt lite någon timme på nätet.

Det var nämligen en sak jag funderat mycket över. Det var Moderaterna, där Kristersson hävdar att de inte samarbetar med Sverigedemokraterna, samma sak har jag hört från Moderaterna lokalt. Ändå finns de båda partierna hela tiden väl synkroniserade i sina utspel i media. I några kommuner har de ett  öppet samarbete trots vad Moderaterna hävdar är mot deras policy. Så var finns övergångsstället för att koppla texten till bilden ovan..

Som gammal socialarbetare med specialintresse för nätverksarbete får jag ibland lite udda perspektiv på tillvaron.  Jag tänkte att om jag ägnar mötet till just detta, att sätta på mig mina nätglasögon och bara studera processen i lokalen så kanske jag skulle förstå hur två partier kan samarbeta, utan att tala med varandra. Nätverksarbete i det sammanhanget handlar mycket om hur relationer ser ut och hur det påverkar. Jag skulle kunna skriva en bok om det perspektivet.

På några rader skulle jag kunna säga att men är/blir sina relationer. Som du förstår är det en förenkling, Har man barn blir man förälder, har man en hund blir man husse, jagar man blir man jägare, har man ett uppdrag i fullmäktige blir man politiker osv i en rätt komplicerad analys. Nog om detta just nu

Fanns det någon som kutade som en iller mellan partierna så skulle jag kanske kunna förstå framförallt Moderaternas, som jag tycker, märkliga “kärlek”. Hur spreds sedan  samtalet vidare till “kollegor”.

Det blir som att titta på stumfilm, inget ljud men ändå förstår man handlingen.

Det blev ett utmärkt tillfälle när sverigedemokraterna begärde proportionella val. Svårt att veta varför då det lär krångla till det framöver för alla inklusive dem själva. Men det var väl ett försök att demonstrera att vänsterpartiet ingår i samarbetet mellan socialdemokrater-miljöpartiet-centerpartiet. Det tog rätt många timmar och resultatet blev magert. Men jag var ändå tacksam för jag fick unika möjligheter att studera det jag hade planerat.

Så idag vet jag hur det “icke existerande” samtalet och samarbetet mellan moderaterna och sverigedemokraterna med extremt stor sannolikhet går till i Nyköping.  Hur tänker jag behålla för mig själv.

Eftersom samtalen och samarbetet inte existerar enligt de inblandade, blir det ju helt snurrigt att tala om hur det går till. Jag hoppas du förstår logiken.

Jag gillar slutligen mycket av de liberala tankar som finns inom borgerligheten i många frågor och är rätt besviken på hur Moderaterna kan riva ner allt i en rätt desperat jakt på det några verkar tror är makt och inflytande. Det har blivit någon slags fartblindhet både in i kaklet och vidare in i kacklet.

Jag studerar nu det politiska nyhetsflödet på riksnivå och kan bara gissa vad som pågår. En teoretisk vinkel som går att ha att det som sker i det lilla sker i det stora.

Jag kom just på att jag kanske inte var snäll när jag drog in Illern i texten om detta märkliga relationsspel som politik verkar blivit. Men men Illern läser ju inte bloggar…

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

2 + elva =