Redovisning i Nyköping tack!

Jag läser i SN om de senaste uttalandena kring Nyköpingspolitiken och får några tankar kring det som synes ske.

Den politiska situationen i Nyköping är märklig och medborgarna behöver få fakta redovisat. Det jag avser är givetvis att Moderaterna och Sverigedemokraterna har en överenskommelse. Medborgarna har nog all rätt att få den redovisad.

Moderaterna tänker sig styra Nyköping med Kristdemokrater, Liberaler och Sverigedemokrater. Det kan man givetvis göra, oavsett om man anser man har värdegemenskap eller gemensam politik.

Fakta är att i varje omröstning i bolag, nämnder, styrelser eller fullmäktige krävs att Sverigedemokraterna gillar Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalernas förslag.

Överenskommelsen som den ryktesvägen nått mina öron är att Thom Zetterström, den tilltänkte gruppledaren för Sverigedemokraterna, lovat stöd till Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. Ett stöd som kräver ett aktivt röstande helt utan villkor!?

Den överenskommelsen behöver givetvis bekräftas eller förnekas av parterna.

Det finns inget formellt hinder för Sverigedemokraterna att aktivt rösta på de förslag Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna lägger utan krav, men finns det stöd för ett sådant agerande hos Sverigedemokraterna är en rimlig fundering?

Det betyder egentligen att de som röstat på Sverigedemokraterna lika gärna kunde ha röstat på t.ex. Liberalerna! Det blir ingen Sverigedemokratisk politik överhuvudtaget i Nyköping närmaste åren.

Jag har själv varit en del av Nyköpingsalliansen 2006-2010. Det var också en majoritetsgruppering bestående av Alliansen och Miljöpartiet. Det var inte på något sätt enkelt att få fem partier att fatta beslut där alla fick ge och ta, men det fanns en majoritetsöverenskommelse att hänga upp dialogen och beslut kring. Att ingå i en koalition har givetvis bara ett syfte och det är att få politiskt inflytande för partiets politik, Det förstår nog alla.

Nu ser vi att Alliansen inte längre finns som part i Nyköping utan den har ersatts av en ny form av koalition bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna.

De som egentligen krävs i en demokrati är en redovisning av hur en  koalitions överenskommelse ser ut. Vi fick t.ex nyligen redovisat hur koalitionspartierna i Landstinget tänker styra och driva politik. Inget konstigt med det.

Jag har läst några uttalanden om Sverigedemokraterna från koalitionsmedlemmar typ “att Sverigedemokraterna får väl rösta hur de vill” vi bryr oss inte, vår politik gäller. Den modellförklaringen tror jag ingen Nyköpingsbo varken tror på eller accepterar. De skulle i praktiken innebära att Sverigedemokraterna utan lojalitet med koalitionsöverenskommelsen har makten över alla kommunala beslut i fyra år. Den osäkerheten är direkt skadlig inte bara för medborgarna utan även för kommunens alla anställda och de företag som på olika sätt samarbetar eller verkar i vår kommun.

Jag kan förstå viljan från några partier att få bort nuvarande majoritet, det är en del av oppositionens roll. Men det finns även ett ansvar för hur man förvaltar det mandat medborgarna givit varje parti.

Så partier må väl göra vad de anser rätt mot väljare, medborgare , men en redovisning av överenskommelsen är på sin plats.

Ja kära läsare fortsättning följer…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

13 − tre =