Nyköping från höger till vänster

Jag saknar verkligen lokaltidningens publicering av bloggar. Jag saknar även insändare som inte är s.k. mallartiklar från olika organisationer. Så hur kan en lokaltidning fortsätta att vara lokal och engagera om de som bor på orten tystnar?

I politiken har kommunfullmäktige tagit bort medborgarförslagen då borde lokalmedia öppna upp för att släppa fram fria tankar från olika medborgare. Det är lite oroande när röster tystnar..

Jag tänkte jag skulle dra mitt strå till stacken så nu har jag lyckats få ut en podcast https://anchor.fm/bjrn-wadstrm . Jag valde det passande namnet Nyköping från höger til vänster. Så har du någon berättelse du vill berätta hör av dig till mig så gör vi ett avsnitt.

Det fria ordet är inget som är givet för evigt.

Läs mer

Lokaltidningen och bloggen som försvann

Inte har jag med saken att göra, jag är ju bara köpare av en tidning.

Men jag förstår inte vad det är för fel på att ha en lokaltidning. I en residensstad och kommun med nästan 60.000 innevånare borde det väl finnas någon och något att skriva om. Om inte annat finns det ca 1490 kvadratkilometer inom vars yta det borde finnas något att skriva om. Problemet är nog att det krävs journalister och de vill nog gärna ha lite lön för jobbet.

Så jag tänkte ändå jag skulle läsa om det fanns några medborgare som skrivit insändare eller kanske en blogg. Insändarna var mest politiker som babblade på om att någon annan gjort fel och bloggarna försvann visst helt.

Så nu är det nog färdigskrivet och kanske läst i SN. Känns rätt märkligt att skriva ett inlägg som hamnar på en server men inte länkas upp i tidningen. Får väl länka upp det här på facebook istället.

Tänkte jag skulle kopiera, göra en backup på det jag skrivit sedan 2012. Blev till att klippa och klistra för verktygen i WordPress kommer man inte åt.

Ingen ko på isen skulle jag kunna säga men jag sörjer verkligen att lokaltidningen håller på att dö.


köpa ambien utan recept

I dagens nya moderna SN finns det tom en ny serie Blondie & Dagobert. Minst sagt konstigt att läsa den gamle serien när de pratar om mail och tv-serier som inte ens existerade på den seriens tid.

Men vem vet en vacker dag kanske tidningsledningen inser att en lokaltidning måste vara lokal. Varför betala massa tusen för något jag redan läst på nätet för flera dagar sedan.

Men kära läsare Lev Livet Leende

mvh

Björn Wadström

Läs mer

Det blir bättre utan?


Att riva är ganska enkelt, att bygga nytt är lite svårare.

Nu är vi igång på det nya året och har fått en regering så nu är det lugnt några år i politiken. Inte så många som tänker på att valrörelsen är en gigantisk arbetsförmedling, där uppdrag och arvoden skall fördelas.

Nu läser vi om att 4500 personer på arbetsförmedlingen riskerar att bli arbetslösa. Orsaken är direkt att den budget som röstades igenom har tagit bort de ekonomiska förutsättningarna. Bakom den förändring finns en illusion om att en privatiserad arbetsförmedling är bättre. Sedan ligger det en samhällsförändring som vi kan kalla digitaliseringen. Människor ersätts av datorer.

Det jag funderat på är varför det blir sådana rubriker när ett privat företag lägger ner och människor blir arbetslösa. Nyligen hade vi en avgastillverkare och då handlade diskussionen mycket om hur familjerna skulle försörja sig. Ser vi på lite längre sikt så kommer det inte att behövas avgasrör överhuvudtaget när fordonen går över till eldrift. Så på en krympande marknad kommer företag att försvinna och nya skapas. Men jag saknar faktiskt rubrikerna kring människorna som blir av med sin försörjning när arbetsförmedlingen lägger ner eller privatiserar. Tanken är kanske att alla förmedlarna skall starta eget som vi tidigare sett i byggsvängen.

Vi läser också om hur digitaliseringen förändrar medias villkor. Många artiklar skrivs numer av “robotar”. Kanske är det mest kring sport än men det blir nog inom alla områden. Tidningarna försöker få lönsamhet genom att satsa mer på internet och mindre på papperstidningen.

Det är väl bra att när polisen rapporterar en olycka på nätet så fångar datasystemet upp detta och genererar en artikel” under rubriken just nu eller extra….

I Nyköping hade vi tidigare två dagstidningar med journalister som bevakade samhället. Idag kan vi nog säga att vi håller på att förlora den sista tidningen. Södermanlands Nyheter verkar ha flyttat till Eskilstuna och på sikt så försvinner den nog även från Eskilstuna. I något slags försök att verka som lokaltidning finns det lite mer eller mindre meningslösa rapporteringar från Trosa, Gnesta.. Nyheter och bevakning över Nyköping ryms numer på 1-2 sidor.

Det kanske är tid att börja fundera över demokrati och tidningarnas samhällsuppgift. Med lokala kända journalister får vi läsare beskrivningar av det som sker med en annan röst än myndigheter och företag. Nyheten skapas av journalisten och det är något helt annat än att autogenerera rapporter.

Många försöker hävda att olika social medier klarar av samhällsuppgiften. Men vad är twitter, facebook, bloggar för något egentligen. Skall jag generalisera så är det “trumpeter” för en åsikt och vi läsare förleds att tro att det beskriver någon slags allmän sanning.

Ja inte har jag något svar på hur vi skall förhindra tidningsdöden. Det vi nu ser hända med SN betyder bara att vi prenumeranter slutar att köpa tidningen. Kvar är då annonsörer men de lär väl söka andra forum där de når sina tänkta kunder. Kvar är staten som får pumpa in skattemedel i privata tidningskoncerner. Att då tala om fri media är tveksamt.

Så är det något vi skall vara orolig för kanske det inte är försörjningen för tidningarnas personal utan ett verkligt hot mot demokratin. Journalisterna får säkert nya jobb på myndigheter och företags s.k. informationsavdelningar. Det är ansvaret för samhällsbevakningen som är tidningens verkliga existensberättigande. Sedan skapar givetvis en bra lokaltidning ett engagemang och debatt kring det som händer på orten.

Hur vi än vrider och vänder på frågan så är en tidning utan journalister som ett sjukhus utan läkare. Men lösningen är kanske att inte ha några journalister som berättar att det inte finns några läkare. Som sagt, kanske lätt att riva men svårare att bygga.

Läs mer

Gott Nytt 2019

2018 är snart över. Jag vill tacka för alla, synpunkter, tankar, åsikter jag fått tagit del av på alla mina bloggar. Vad vore väl livet utan dialog om olika frågor? Ganska trist och torftigt kanske.

Om jag nu får önska mig något av 2019 är det fred på jorden, att människor på vår planet har mat, kläder, bostäder och utbildning. Vägen dit är nog så enkel som att en och annan funderar över varför de anser sig vara mer värd än andra. Du kan enkelt börja genom att lägga en slant i någon tiggares mugg. Det kan aldrig vara fel att hjälpa en fattig Rom.

Vad jag kommer att skriva om 2019 vet jag inte än. Livet är ju ganska kort och om framtiden vet vi ingenting hur vi än spekulerar. Så jag avslutar med att önska dig ett Gott Nytt 2019 och du; Lev Livet Leende.

Läs mer

7.400.000.000 tankar från “en pensionärskuvös”

Sitter i mitt uterum och tittar på fåglarna som äter. Funderar på hur många de är som kommer och äter varje vecka. Jag gissar på ungefär 1000 olika individer.

Sedan börjar jag fundera på hur många människor vi är på Jorden. 2016 lär vi varit 7,4 miljarder. Det skrivs nog 7.400.000.000 i siffror där varje siffra är en unik levande människa. Jag googlar lite och ser att antalet barn har slutat öka. 2016 var det ungefär 2.000.000.000 barn under 15 år. 2016 blev vi 83.000.000 fler och alla var vuxna.

Du har väl en granne som förhoppningsvis är trevlig och inte skitar ner och för massa oväsen. Men ser vi globalt på frågan så kommer 85% av t.ex. koldioxidutsläppen från konsumtion hos de rikaste 3 miljarderna. Så de flesta på jorden har inga trevliga grannar, utan har grannar som förstör vår planet.

För även om det kanske finns en otrygghet idag inför framtiden och många tror de kan låsa in sig bakom sina gränser bryr sig inte naturen om detta. Skitig luft, förgiftat vatten bryr sig inte om murar och enskilda länders strutsbeteende.

Bara att inse verkligheten att du har 7.400.000.000 grannar på Jorden och alla har samma rätt till vatten, föda, boende och ja ett vettigt liv.

Skall vi hitta en enda orsak till att vi idag befinner oss där vi gör så är det oljan. Människan har ju uppskattat att maskinen utför arbete men fattade inte att “biverkningarna” tar död på oss. Nu vet vi och är då människan så smart att den slutar elda kol och olja.

Läser vi tidningar och följer media är det en rätt dyster bild som målas upp. Idag demonstrera t.ex. massa fransmän om att skatten på diesel höjts. Detta tunnelseende är nog tyvärr en av människans intellektuella brister. Människan som varelse har svårt att förstå att vi alla lever på en liten planet i ett gigantiskt universum. Hjärnan räcker tydligen bara till en fundering hur skall jag kunna ta mig till stan och shoppa imorgon. Den värsta sidan av mänsklig dumhet ser vi i försöken att definiera bort stora delar av Jordens människor som icke människor.

När vattnet tagit slut, blivit förgiftat eller bara upphört pga en trasig ledning töms hyllan med vatten i butiken på några timmar. När torkan eller översvämningar slår till kan vi inte få fram föda. När människan inte har vatten så flyttar den på sig dit där det finns vatten.

Men då är det bara att ta upp sin smartphone och googla….eller hur

Vår smartphone som de flesta stirrar i hela dagarna är en fantastisk uppfinning som direkt slås ut av en Solstorm. Men enligt forskare är det bara 12% risk att det sker inom tio år.

Vi kan väl trösta oss med att dagens unga är betydligt mer utbildade än tidigare generationer, så jag säger som vanligt Lev Livet Leende.

Läs mer