Kompetens bland invandrare leder ändå inte till jobb

Under de senaste dagarna har Sveriges största jobbmässa, Bazaren, ägt rum. Här har människor med förhoppningen om att hitta jobb eller kompetensutveckla sig fått möjligheten att träffa representanter från diverse företag, myndigheter, universitet, skolor och annat. Jag själv var på plats som studentambassadör för Stockholms universitet. Som representant mötte jag framförallt människor med invandrarbakgrund som har haft det svårt med att hitta jobb och komma in i den svenska arbetsmarknaden. Det var inte sällan jag fick höra att Cv:t skickats ut till alla möjliga håll och kanter utan respons. Däremot blev jag positivt överraskad över den kompetens som flertalet människor faktiskt besitter. De flesta jag pratade med hade minst en kandidatexamen, medan andra hade utbildat sig på master och doktorsnivå. Utbildningsområdena varierade, men kunde exempelvis vara inom IT, ingenjörskap, juridik, ekonomi, marknad och kommunikation. Så, varför får inte dessa högskoleutbildade människor jobb då?

Bild från Bazaren – jobbmässa – på Stockholm Waterfront

Frågan är såklart omdebatterad, men dessvärre verkar diskussionen oftast leda till det missledande perspektivet om att människor med invandrarbakgrund har en lägre kompetensnivå. Uppenbarligen stämmer inte detta när det finns invandrare som har doktorerat inom data och teknik som fortfarande står arbetslösa efter år av arbetssökande. Ett annat argument som lyfts fram handlar om språknivån, dvs. svenskan. Jag som på egen hand lärt mig portugisiska vet om svårigheten att lära sig ett nytt språk. Man behöver ha möjlighet till att öva och prata med andra människor som redan kan språket. Tyvärr, är svenskar allmänt exkluderande mot nyanlända och andra människor med invandrarbakgrund, vilket försvårar inlärningsprocessen. Då menar politiker på att lösningen bör vara inom arbete och utbildning. I Sverige är arbetsplatsen en av få arenor där människor av olika bakgrund har möjlighet till att träffas och socialisera. Men om människor med invandrarbakgrund inte får arbete, trots kompetens, vad gör vi då?

Det finns studier som menar på att det ungefär tar 7 år för en invandrare att komma in på den svenska arbetsmarknaden. Det är 7 år för mycket. De högervindar vi ser idag leder såklart inte till någon förbättring; agendor om ökad privatisering samt avvecklandet av myndigheter som verkar för samhällsutveckling är problematiska. Sveriges offentliga sektor är en stor arbetsgivare för människor med invandrarbakgrund samtidigt som den verkar för jämlikhet och integration. Ges det för mycket utrymme för den privata sfären att styra och bestämma lär vi se en ökad segregation.

Slutligen, om det ska ske en integration måste alla delar av samhället ta sitt ansvar. Bland annat måste den privata sektorn ge chansen till människor med invandrarbakgrund att visa vad de går för. För tro mig, här finns det kompetens som gynnar Sverige.

/Mesir

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.