Vad ska talmannen göra härnäst?

Det har blivit lite av en vana att se talmannen med diverse partiledare på tv-nyheterna. I vanlig ordning serveras det fika i ett trångt, avlägset rum med tillsynes obekväma möbler. Talmannen verkar trivas i den miljön då han gång på gång bjudit in partiledarna inom dessa formella ramar. Det verkar däremot inte ha skett så mycket utöver bildposeringar och konsumtion av kaffe och fikabröd. Sonderingsuppdrag har i och för sig tilldelats till både Löfven och Kristersson men utan något som helst resultat, vilket även kändes relativt förutsägbart.

Jag förstår att talmannen fått en otacksam uppgift i att finna en regering i ett mycket låst parlamentariskt läge. Men frågan är om vi verkligen behöver gå igenom dessa petitesser och formaliteter för att inse att inget parti faktiskt vill retirera. Valresultatet sporrade fram en situation där ett eller flera partier självmant behöver ge upp ambitionen om att ingå i en regering för den här mandatperioden. Men vem vill göra det? Inget parti känner sig moraliskt tvungen att ge vika för sina motståndare samtidigt som alternativet med att byta block är för riskabelt. Så vad ska talmannen göra härnäst; ska vi verkligen behöva se fram emot statliga budgetar utan några som helst reformer när exempelvis vård, omsorg och polis är i desperat behov av mer resurser? Jag tycker att det är dags för talmannen att ta sig själv i kragen och våga lobba för ett extra val så fort som möjligt.

/Mesir

One thought on “Vad ska talmannen göra härnäst?

  1. Klarar Riksdagen inte av att utse en Regeringschef bör vi överväga att folkomrösta ifall vi i stället ska hålla direkta val av kandidater för att rösta fram en Regeringschef.

    Anmäl kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.