Det blir nog ett nyval

Riksdagen har nått ett dödläge. Varken något block eller parti verkar vilja ge sig. Allt tyder på att det nog blir ett nyval. Just nu är det alliansen som pressas hårdast som trots ett mindre väljarstöd valt att fortsätta driva på för en ny regering. De rödgröna vill inte släppa fram något borgerligt styre och öppnar hellre upp för en uppbrytning av alliansen där Centern och Liberalerna byter block för att på så sätt få ett tillräckligt stort regeringsunderlag. Ebba Busch Thor verkar vara störst angelägen till att samarbeta med Sverigedemokraterna men lär förmodligen avvakta med någon väsentlig åtgärd. Inom Moderaterna gror det en allt större polarisering; de som är för och de som är mot ett SD inflytande. Ulf Kristersson vill framförallt visa på solidaritet gentemot sina allianskamrater. Han vet om att minsta antydning på samarbete med SD är en vinst för de rödgröna som då lär få ett större spelutrymme för att locka över Centern och Liberalerna. Både Annie Lööf och Jan Björklund har tydligt markerat mot ett högerpopulistiskt inflytande. Ett samarbete med Socialdemokraterna skulle därmed bli ett mer logiskt alternativ för dessa partier om nu Ulf väljer att närma sig SD.
Det politiska klimatet är infekterat av stolthet; att acceptera motståndares regering är inget annat än en förlust och därmed ett svagt agerande. Det enda parti som faktiskt gynnas av dödläget är det etablissemangskritiska partiet Sverigedemokraterna, som inte accepterar något annat än ett regeringsinflytande. En koalition med Moderaterna och Kristdemokraterna är för de det lämpligaste regeringsunderlaget. Men återigen lär inget parti vika sig för nya konstellationer inom den närmaste perioden. Stämningen är alltför låst och infekterad för pragmatiska lösningar. De fortsatta oenigheterna och otydligheterna spär på missnöjet både inom partier och bland väljare, och detta till fördel för SD. Det är precis det missnöjet som gett större utrymme för högerextrema rörelser i världen. Att gå mot nyval lär således bli en vinst för Sverigedemokraterna.
Med det sagt ses vi tyvärr i vallokalerna igen.
/Mesir

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.