Klimatfrågan är nutidens farhåga

“Det här är den allvarligaste och svåraste situation som svensk räddningstjänst befunnit sig i”, menar Eliasson och Löfven på regeringens extra insatta pressträff. Enligt Skogsstyrelsen beräknas, i skrivande stund, skog för cirka 600 miljoner ha brunnit upp på grund av den senaste tidens bränder runt om i landet. Samhällskostnaden för bränderna beräknas gå upp mot miljarder kronor. “SVERIGE BRINNER!” heter det lite överdrivet i brasiliansk media. Inom jordbruket aviserade nyligen Lantmännen att den svåra torkan lett till den sämsta skörden inom svenskt jordbruk på hela 25 år! Torka, värme och vattenbrist blir allt större problem för det stereotypiskt kalla land som sällan drabbades av värmeböljor. Äldre människor har det allt kämpigare med att klara av somrarna utan komplikationer. Så frågan blir tillslut: Hur långt ska det behöva gå innan klimatfrågan blir ett prioriterat ämne?

Nu när problemen är påtagliga har det i sedvanlig ordning börjat beskyllas från höger och vänster. Allt från att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap inte gör sitt jobb till att regering och politiker inte kunnat förutse detta. Jag själv kan tycka att vi borde kunna vara bättre förberedda när det krisar. Tillgång till brandflygplan som är nära till hands kan vara avgörande under eskalerande bränder. Mer resurser och bättre beredskap är ju trots allt sådant som avgör hur hög kostnaden kan komma att bli för samhället.

Däremot är jag väldigt tveksam till om detta verkligen räcker. Att lösa enskilda fall utan att vilja se och förstå det större sammanhang dessa problem florerar kring är för mig ett mysterium. Vi måste börja ta klimatfrågan och arbetet för ett fossilfritt samhälle på större allvar. Det är inte enbart trädkramare och aktivisters fight utan detta berör oss alla.

/Mesir

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.