Det svenska landslaget – en metafor för svenskt näringsliv och offentlig verksamhet

Kvartsfinal i VM, topp åtta i världen inom fotbollssammanhang och än är det inte slut. Det kan till och med bli bättre än så för landet med cirka 10 miljoner invånare. Men hur bär vi oss egentligen åt? Vi spelar kanske inte den finaste fotbollen, eller har de bästa spelarna i världen men det är något med laget som gör att vi gång på gång fortsätter skörda stora framgångar framför länder som Tyskland, Holland och Italien. Det är imponerande. Förbundskapten Janne Andersson har utifrån begränsade resurser kunnat förvalta sitt material på bästa möjliga sätt. Laget präglas av en organisatorisk tydlighet, kontinuitet och samverkan. Alla på plan vet vad de har för uppgifter, de tror på varandra och de arbetar tillsammans. Ett vinnande koncept helt enkelt som jag även ser genomsyrar på andra håll och kanter i Sverige, inte minst inom svensk företagsamhet.

Det finns en anledning till varför vårt land ständigt lyfts fram som ett av de mest framgångsrika länderna i världen med en nästintill harmonisk balans mellan välfärd och näringsliv. Inom Näringsdepartementet fick jag ofta höra om Sverige som innovationens företrädare. Det är inte heller så konstigt när vi ser på vilka företag vi lyckats producera och etablera. När jag satt på tunnelbanan i São Paulo var det inte sällan man såg brassar spela det svenska mobilspelet Candy Crush och lyssna på musik från Spotify. Ute på vägarna rullade lastbilar med antingen Scania eller Volvo emblem och precis alla jag träffade hade kyl- och frysskåp från Electrolux. Svenskt näringsliv och offentlig verksamhet har och fortsätter producera kvalitet av högsta rang. Enligt mig är en fundamental faktor till detta den svenska arbetskulturen. Det är en arbetskultur som drivs av samma vägledande grundstenar som vårt landslag för tillfället gör. Ett hårt arbetande kollektiv med tydlighet och kontinuitet i fokus.

Summa summarum blir det således vinst mot England på lördag. 1–0 efter övertid gissar jag på. Hoppas att Marcus Berg blir avgörare. Värmlänningen har fortfarande inte gjort något mål under VM och nyligen har flera nyhetsmedier gått ut med att han är den mest ineffektiva spelaren i hela turneringen när det kommer till just mål. Men det ska det nog bli ändring på.

Heja Sverige!
/Mesir

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.