Vad väljer vi på julbordet?

Julbord – Denna matorgie – Dessa hav av mat som fyller tallrik efter tallrik…

Varför måste vi äta ett sådant totalt överflöd
av mat/kalorier vid ett och samma tillfälle? Måste man ta av allting? Måste man verkligen äta av det kalla, sen det varma, sen alla ostarna och avsluta med att hugga in på det gigantiska dessertbordet…? Alltsammans blir alltmer illamåendeframkallande… Varför äter vi egentligen såsom vi gör?

Jag har med familjen min de senaste åren valt att gå på ett väl valt julbord utöver knytisjulbordet vi har tillsammans med släkten på självaste julafton som förövrigt brukar bli just ett överflöd av mat och sötsaker. Däremot väljer vi att servera julmaten först till kvällen. Bra tycker vi.

Det är jul en gång om året så vill man släppa alla spärrar på säg självaste julafton så gör då det. No big deal! Det är ju faktiskt DU som bestämmer och inte kommer det att föröda din form om vi just pratar om EN endaste dag, MEN för väldigt många människor fortgår denna fett & sötorgie under flera dagar eller allra värst under hela julmånaden.

Kika runt på julbordet och välj sedan dina väl valda munsbitar väl och ät det som är smakfullt och inte bara för ätandets skull.

I mitt fall är det, det kalla bordet som lockar och som jag också väljer att äta utav, företrädesvis den goda sillen, laxen och det kalla köttet.

Det blir VÄLDIGT mycket mat om man ska äta av just allting såsom Janssons, potatis, köttbullarna, prinskorvarna, omeletten, revbensspjällen, julbrödet…

Välj istället ut det du tycker är allra godast och njut av varje munsbit för att bli sådär lagom mätt så att du till kaffet kan runda av med någon väl vald munsbit från dessertbordet.

Allt fler väljer att bryta det traditionsenliga julbordet med att ha läckra sallader, massor av fisk och skaldjur som val på julbordet. SMART!

Att på detta ta vara på ledigheten genom extra motion samlar ytterligare pluspoäng mot ett hälsosammare liv och en god start på det nya året.

Ät och njut av det du tycker om och är sugen på men kanske kan det här vara en bra påminnelse när du står över julmaten och just bara tar för att man ska, att fundera på vad det är du faktiskt vill ha?

Kaloriinnehåll i ett genomsnittligt julbord

1 dl glögg: 141 kcal
5 mandlar: 89 kcal
10 russin: 12 kcal
2 skivor gravad lax (ca 50 g): 74 kcal
2 msk hovmästarsås: 167 kcal
10 bitar inlagd sill (ca 50 g): 114 kcal
2 ägghalvor: 80 kcal
1/2 dl rödbetssallad: 52 kcal
1 skiva lantpate: 101 kcal
3 köttbullar: 48 kcal
3 prinskorvar: 144 kcal
100 g Janssons frestelse: 116 kcal
2 revbensspjäll: 102 kcal
100 g ungsomelett med svampstuvning: 128 kcal
100 g julskinka m senap (cirka 2 skivor): 129 kcal
1 skiva vörtbröd med smör: 110 kcal
4 skivor cheddarost: 145 kcal
50 gram dessertost. 164 kcal
3 kex: 133 kcal
2 glas öl: 151 kcal
100 g ris à la malta: 206 kcal
1 dl saftsås: 80 kcal
3 chokladpraliner: 162 kcal
1 kopp kaffe: 4 kcal
4 cl avec: 100 kcal

Summa: 2750 kcal

Detta är en generell beräkning, kaloriförbrukning skiljer sig från person till person och beror på bland annat genetik, kön, ålder och vikt. Ungefär samma faktorer som avgör hur mycket du kan stoppa i dig av julmaten.

Kostprogrammet i Kost & Viktklubben/Klubb Livsform ger dig korrekt info om ditt energi och näringsintag.

Så in med dina tänkta intag INNAN vet ja, så är det mycket lättare att sätta begränsningar av intaget då man kan ställa sig frågan: – Är det värt det?

Sen kan man såklart jobba extra med att se till att förbruka mer!

Så bränner du 2750 kcal!

Det är ju bara jul en gång om året – Ät och njut! Men se till att förbränna maten innan den blir till valkar som kan ta åratal att få bort.

Allt du behöver är att beta av den här listan 😉

– Promenera i 60 minuter
– Springa i 30 minuter
– Ha sex i 30 minuter
– Skotta snö i 60 minuter
– Träna aerobics i 60 minuter
– Stryketräna i 60 minuter
– Hoppa hopprep i 30 minuter
– Åka längdskidor i 60 minuter

NJUT nu mina vänner och se till att vara så där skönt LEDIGA!

Fia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

13 + 6 =