Frukostshot med ingefära, honung och citron

Ingefära är riktig supermat och har en antiinflammatorisk effekt. Den är bra för hjärta, hjärna, mage och leder. Ingefäran har dessutom en virus- och bakteriedödande verkan.

Prova att kickstarta dagen med denna shot, som jag fått rekommenderad av kund.

Receptet kommer från boken ”Det gröna skafferiet” av Karoline Jönsson

header990x2571 Karoline Jönsson

Caroline berättar att denna dryck förbättrade hennes pappas knäartros.

Värt att testa, eller hur!?

Observera att den är stark, så du vaknar till ordentligt ;-).

Följande sats ger drygt en liter och räcker i ett par veckor för en person.

Ingefärsshot

200 – 300 g färsk ingefära
1 liter vatten
1/2 dl flytande honung
2 citroner, saften

Skölj ingefäran noga och riv den grovt med ett rivjärn. Ingefäran behöver inte skalas. Lägg ingefärssrivet i en kastrull tillsammans med vattnet. Värm under omrörning till max 60 grader.

Upphetta ingefära till max 60 grader om du vill behålla de aktiva ämnena

Ingefära tål inte att upphettas till mer än 60 grader om de aktiva ämnena ska behållas.  C-vitamin förstörs vid högre temperaturer. Ingefära kan upphettas till max 60 grader och honung till max 40 grader.
Sila av, tillsätt honung och rör tills den har lösts upp. Låt svalna till rumstemperatur.
Pressa saften ur citronerna (rulla dem först mot ett hårt underlag så frigörs mer saft) och rör ner i ingefärsvätskan. Sila av igen med en finmaskig sil.
Häll på flaska med kork och förvara i kylskåpet. Skaka om flaskan innan det är dags att shotta.

Mer om ingefära

ingefära

Magen älskar ingefära
Mår du illa, tugga på en bit ingefära. Ingefära minskar gasbildning och motverkar diarré.

Ingefära gör dig frisk
Ingefäran förhindrar och lindrar förkylning och innehåller massa antioxidanter. En annan bra sak med ingefäran är att den verkar antiinflammatoriskt. Det bästa är om du regelbundet äter det tillsammans med maten. Gör smoothie, juice, soppa och te med Ingefära eller riv den över maten.

Ingefära för hjärtat
Ingefära ökar blodflödet i hela kroppen. Äter du ingefära får du ett lägre kolesterol och bidrar till att förhindra högt blodtryck, stroke och hjärtsjukdomar.

Slank med ingefära
Ingefära ökar matsmältningen! Enligt en studie från Columbia University förbränner du 43 fler kalorier om du tillsätter en tesked ingefära i frukostjuicen. Många bäckar små ;-).

Ingefära mot migrän
Lider du av migrän kan det vara en bra idé att ofta äta rå ingefära. Det ska lindra illamående och motverka inflammatoriska ämnen i hjärnans blodkärl. När du märker att migränanfallet är nära – drick en kopp starkt ingefärste eller ät en stor bit rå ingefära.

Ha en fortsatt helskön halloweenhelg alla godingar

Fia

20 thoughts on “Frukostshot med ingefära, honung och citron

   1. Hej igen Ulf,
    Har inte fått någon återkoppling, vidare bollning i frågan men tror inte det är någon fara att låta den koka upp och sjuda, men jag tycker ni ska fortsätta såsom ni gör. Bra tips som jag tar med mig vidare. Tack!

    Anmäl kommentar

  1. Nu Ulf har jag ändrat i blogginlägget då jag fått ordentlig fakta om att Ingefära inte tål att upphettas till mer än 60 grader om de aktiva ämnena ska behållas. C-vitamin förstörs vid högre temperaturer. Ingefära kan upphettas till max 60 grader och honung till max 40 grader.
   TACK för att du tog upp det!

   Anmäl kommentar

  1. Detta är en smaksak Carina. Vi har som god vana att hälla i oss 6 cl. varje morgon tillsammans med frukostmålet.
   Känner man sig “hängig” kan man boosta sig med en även på kvällen.
   Vi gör en liter varje vecka. Den räcker dryga veckan, räknat på två personer.

   Anmäl kommentar

 1. Hej!

  Tycker denna är kanon, tack för att du delar! Kom ni fram till det här med kokningen eller ej? Vill ju inte riskera att missa några nyttigheter. Nån som testat att inte koka och bara låta dra, blir det bra?

  Hälsningar
  Jessica

  Anmäl kommentar

  1. Hej Jessica, ja, den är verkligen beroendeframkallande och fantastiskt bra! Se andra svaret till Ulf ovan och bedöm själv. Tror som sagt inte det är någon fara att låta den sjuda, men gör som Ulf vet ja. Tycks fungera utmärkt!

   Anmäl kommentar

 2. Nu har jag ändrat i blogginlägget då jag fått ordentlig fakta om att Ingefära inte tål att upphettas till mer än 60 grader om de aktiva ämnena ska behållas. C-vitamin förstörs vid högre temperaturer. Ingefära kan upphettas till max 60 grader och honung till max 40 grader.

  Anmäl kommentar

  1. River o lägger den i kallt vatten i ett dygn sedan så pressar jag ur massan med en potatispress.
   Blandar sedan i honung och citron
   För att inte riskera förlora nyttiga vitaminer.

   Anmäl kommentar

  1. Honungen används för sötman och i det fallet skulle jag testa att tillsätta LITE Stevia, så slipper du någon påverkan på blodsockret.
   Du kan ju också rätt och slätt skippa sötningen och testa utan.

   Anmäl kommentar

 3. Gör min shot ”raw” dvs utan upphettning alls! 2-300g skrapad ingefära mixas minst enmin med 3 dö vatten. Två lime två citroner (eller bara citron) pressas blandas med 1,4 l kallt vatten, 2 msk honung och sen pressa ut vattnet från ingefäramixen ner i citrusvattnet. Krama ut ingefäran ordentligt! (Ibland kör jag i en färsk chili oxå?)

  Anmäl kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

15 − 6 =