Ingefära är riktig supermat och har en antiinflammatorisk effekt. Den är bra för hjärta, hjärna, mage och leder. Ingefäran har dessutom en virus- och bakteriedödande verkan.
Prova att kickstarta dagen med denna shot, som jag fått rekommenderad av kund.
Receptet kommer från boken ”Det gröna skafferiet” av Karoline Jönsson
Caroline berättar att denna dryck förbättrade hennes pappas knäartros.
Värt att testa, eller hur!?
Observera att den är stark, så du vaknar till ordentligt ;-).
Följande sats ger drygt en liter och räcker i ett par veckor för en person.
Ingefärsshot
200 – 300 g färsk ingefära
1 liter vatten
1/2 dl flytande honung
2 citroner, saften
Skölj ingefäran noga och riv den grovt med ett rivjärn. Ingefäran behöver inte skalas. Lägg ingefärssrivet i en kastrull tillsammans med vattnet. Värm under omrörning till max 60 grader.
Upphetta ingefära till max 60 grader om du vill behålla de aktiva ämnena
Ingefära tål inte att upphettas till mer än 60 grader om de aktiva ämnena ska behållas. C-vitamin förstörs vid högre temperaturer. Ingefära kan upphettas till max 60 grader och honung till max 40 grader.
Sila av, tillsätt honung och rör tills den har lösts upp. Låt svalna till rumstemperatur.
Pressa saften ur citronerna (rulla dem först mot ett hårt underlag så frigörs mer saft) och rör ner i ingefärsvätskan. Sila av igen med en finmaskig sil.
Häll på flaska med kork och förvara i kylskåpet. Skaka om flaskan innan det är dags att shotta.
Mer om ingefära
Magen älskar ingefära
Mår du illa, tugga på en bit ingefära. Ingefära minskar gasbildning och motverkar diarré.
Ingefära gör dig frisk
Ingefäran förhindrar och lindrar förkylning och innehåller massa antioxidanter. En annan bra sak med ingefäran är att den verkar antiinflammatoriskt. Det bästa är om du regelbundet äter det tillsammans med maten. Gör smoothie, juice, soppa och te med Ingefära eller riv den över maten.
Ingefära för hjärtat
Ingefära ökar blodflödet i hela kroppen. Äter du ingefära får du ett lägre kolesterol och bidrar till att förhindra högt blodtryck, stroke och hjärtsjukdomar.
Slank med ingefära
Ingefära ökar matsmältningen! Enligt en studie från Columbia University förbränner du 43 fler kalorier om du tillsätter en tesked ingefära i frukostjuicen. Många bäckar små ;-).
Ingefära mot migrän
Lider du av migrän kan det vara en bra idé att ofta äta rå ingefära. Det ska lindra illamående och motverka inflammatoriska ämnen i hjärnans blodkärl. När du märker att migränanfallet är nära – drick en kopp starkt ingefärste eller ät en stor bit rå ingefära.
Ha en fortsatt helskön halloweenhelg alla godingar
Skall man verkligen koka den? Händer inte saker med diverse nyttigheter över 60 grader. Vi låter ingefäran dra en timme i ca 60 grader.
Anmäl kommentar
Bra fråga Ulf. Är nog inte dumt att göra såsom ni väljer att göra. Ska dyka vidare i frågan. Återkommer.
Anmäl kommentar
Hej igen Ulf,
Har inte fått någon återkoppling, vidare bollning i frågan men tror inte det är någon fara att låta den koka upp och sjuda, men jag tycker ni ska fortsätta såsom ni gör. Bra tips som jag tar med mig vidare. Tack!
Anmäl kommentar
Nu Ulf har jag ändrat i blogginlägget då jag fått ordentlig fakta om att Ingefära inte tål att upphettas till mer än 60 grader om de aktiva ämnena ska behållas. C-vitamin förstörs vid högre temperaturer. Ingefära kan upphettas till max 60 grader och honung till max 40 grader.
TACK för att du tog upp det!
Anmäl kommentar
Undviker kokning 5min sjudning seda lade jag lite vitlök ytterligare med tom passionsfrukt passar om man inte försvarar för länge
Anmäl kommentar
Hej
Hur mycket ska man ta och tar man bara på morron?
Anmäl kommentar
Detta är en smaksak Carina. Vi har som god vana att hälla i oss 6 cl. varje morgon tillsammans med frukostmålet.
Känner man sig “hängig” kan man boosta sig med en även på kvällen.
Vi gör en liter varje vecka. Den räcker dryga veckan, räknat på två personer.
Anmäl kommentar
Tack 🙂
Anmäl kommentar
Hej!
Tycker denna är kanon, tack för att du delar! Kom ni fram till det här med kokningen eller ej? Vill ju inte riskera att missa några nyttigheter. Nån som testat att inte koka och bara låta dra, blir det bra?
Hälsningar
Jessica
Anmäl kommentar
Hej Jessica, ja, den är verkligen beroendeframkallande och fantastiskt bra! Se andra svaret till Ulf ovan och bedöm själv. Tror som sagt inte det är någon fara att låta den sjuda, men gör som Ulf vet ja. Tycks fungera utmärkt!
Anmäl kommentar
Nu har jag ändrat i blogginlägget då jag fått ordentlig fakta om att Ingefära inte tål att upphettas till mer än 60 grader om de aktiva ämnena ska behållas. C-vitamin förstörs vid högre temperaturer. Ingefära kan upphettas till max 60 grader och honung till max 40 grader.
Anmäl kommentar
River o lägger den i kallt vatten i ett dygn sedan så pressar jag ur massan med en potatispress.
Blandar sedan i honung och citron
För att inte riskera förlora nyttiga vitaminer.
Anmäl kommentar
Hittade nyligen denhär!
Anmäl kommentar
Vad kan man byta ut honung mot ? Är diabetiker och äter inte honung.
Anmäl kommentar
Honungen används för sötman och i det fallet skulle jag testa att tillsätta LITE Stevia, så slipper du någon påverkan på blodsockret.
Du kan ju också rätt och slätt skippa sötningen och testa utan.
Anmäl kommentar
Ska resa till Spanieni höst. Kan jag frysa shot och ta med?
Anmäl kommentar
Föreslår att du köper ingefära där och tillverkar din shot på plats. Verkar lite marigt att ta med något fruset till den värmen
Anmäl kommentar
Gör min shot ”raw” dvs utan upphettning alls! 2-300g skrapad ingefära mixas minst enmin med 3 dö vatten. Två lime två citroner (eller bara citron) pressas blandas med 1,4 l kallt vatten, 2 msk honung och sen pressa ut vattnet från ingefäramixen ner i citrusvattnet. Krama ut ingefäran ordentligt! (Ibland kör jag i en färsk chili oxå?)
Anmäl kommentar
Haha * en min och 3 dö vatten…inte dö!!
Anmäl kommentar
Låter kalas??
Anmäl kommentar