Tonfisk och fredagsmys

Fredag, skönt!

Vet inte om ni känner detsamma men jag har alltid någon slags påslagen extraenergi på fredagsmorgnarna när klockan ringer kl. 05:00.
Men sen… när arbetsdagen är slut och man på kvällen sätter sig ner slår tröttheten emot en, på ett förhållandevis skönt sätt.

Bokar sällan upp fredagkvällarna utan tillbringar dem gärna med familjen över en god middag och ett skönt häng vid middagsbordet som inte sällan förflyttas till ett liggande soffläge slötittandes framför något passande familjeprogram såsom Fångarna på fortet, Idol …

Serverades ikväll en riktigt fräsch och läcker middagsätt, som slängs ihop på en halvtimme, som jag varmt rekommenderar. En av mina favoritmåltider.

Grillad tonfisk med saffransbulgur och pepparrotcrème

Saffran ger både härlig färg och smak åt bulgur med frästa grönsaker.

Se till att välja tonfisk av godkänd sort. Kolla gärna världsnaturfondens hemsida. WWF stödjer certifieringarna KRAV, ASC och MSC som bästa tänkbara miljöval för konsumenter. Genom att välja fisk och skaldjur som har dem bidrar du till en konsumtion som inte utarmar haven.

4 personer:

4 skivor färsk tonfisk á 150 g
olivolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Saffransbulgur:

2 dl bulgur (går utmärkt att byta till t.ex. mathavre eller Quinoa om glutenintollerant-/känslig)
4 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 krm saffran
1 stor röd paprika
1 knippe grön sparris
1 knippe salladslök
2-3 msk olivolja
salt & peppar

Pepparrotscréme:
125 g färskost med pepparotssmak (eller smaksätt själv den naturella)
2-3 msk turkisk yoghurt/matlagningsyoghurt

1. Koka upp vatten med buljongtärning och saffran. Tillsätt bulgur och koka enligt anvisning på paketet, låt stå och dra en stund efteråt.

2. Rör pepparotsosten med yoghurten till krämig konsistens.

3. Skölj och skär paprika i tärningar, dela sparrisen i bitar och skär salladslöken i centimeterlånga delar.

4. Fräs paprika, sparris och salladslök nätt och mjukt i olivoljan, salta & peppra lätt. Rör ner i bulguren.

5. Pensla tonfisken med olja, stek eller grilla den hastigt på båda sidor på svag värme.
Tonfisk får absolut inte stekas torr utan ska vara rosa inuti. Känn med fingret så den har spänsten kvar och inte blir stum. Salta, peppra och servera med bulgur och ostcrèmen.

Användbart
Den enkla och supergoda ostcrèmen kan du använda till grillat kött eller kyckling. Eller varför inte prova den till nykokta primörrödbetor. Förträffligt gott!
Om du vill ha mer sting, använd neutral färskost och krydda med wasabipasta till önskad hetta.

I glaset
Fin grillad fisk med rejäl stekyta och de mustiga tillbehören ropar efter ett vin med både fruktdjup  och egen karaktär. Chardonney, Vicar´s Choice (2188) för hundralappen passar förträffligt.

Efter middagen hällde jag upp ett skönt bad som jag sjönk ner i en stund. Något jag rent ut sagt älskar att unna mig.

Önskar er alla en härlig helg!

Fia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

nio + 12 =