Förlust för IFK Nyköping i div 4-premiären

Under Långfredagens division 4-premiär på Rosvallas konstgräsplan A mellan IFK Nyköping och Malmköpings IF tjatade domaren mer än en gång på spelarna att det inte var vattenpaus. Självklart tog samtliga spelare chansen att svalka sig så fort ett längre spelavbrott förekom. Och jag klandrar dem inte! Vem har hunnit acklimatisera sig till sommarvärmen? Påskhelgen började på bästa tänkbara sätt med 22 plusgrader, solsken och svaga vindar. Om vädret var generöst så kanske inte fotbollsgudarna var det mot IFK Nyköping som i sin division 4-premiär fick se sig besegrade med 1-2 (0-1).

IFK Nyköping Rosvalla
Mycket var fantastiskt bra men resultatet gick inte riktigt IFK Nyköpings väg när seriespelet drog igång under Långfredagen

Som många andra lag har IFK Nyköpings fotbollsherrar slagit på stora trumman i sociala medier inför seriepremiären. Fattas bara annat när de till denna säsong avancerat från division 5 till division 4. Och de tar sig an denna utmaning med den trupp som kämpade sig till avancemanget under fjolåret. Att det kanske saknas lite erfarenhet och rutin från denna nivå kommer säkert att lösa sig efterhand men i premiären skulle jag vilja påstå att det var avgörande. Malmköpings herrar kom på en stabil mittplats i division 4 säsongen 2018 och de tog ett rejält förbättringssteg gentemot säsongen 2017 mycket tack vare en återkommare i form av Lennart Johansson. Lennart har under flera säsonger spelat med Nyköpings BIS division 1-herrar men har inte bara kunskap från den nivån att erbjuda. Vilket lag skulle inte vilja ha en sådan genomsympatisk spelare i sin trupp? Malmköping är i detta avseende lyckligt lottade!

Lennart Johansson Malmköpings IF
Lennart Johansson i Malmköpings IF pushar och stöttar, styr och ställer från sin mittbacksplats

Det var inte bara Malmköpings Lennart Johansson som var mer rutinerad än spelarna i IFK Nyköping. Hur mycket bollinnehav än IFK hade, hur mycket de än rullade boll sinsemellan så kunde Malmköping styra och hålla sin mark förhållandevis bra. Och när IFK tryckte på hårdare och kom igenom så hade Malmköping en trygg och säker keeper (Adam Vallström) som förhindrade det mesta. De två mål som gästerna gjorde denna premiärmatch avslöjade luckor som plötsligt uppstått i IFK-försvaret. Nu saknades det definitivt inte chanser för IFK att göra både ett och två mål ytterligare denna solskensdag men det ville sig inte. Och solen kommer garanterat att gå upp även imorgon på Påskafton.

IFK Nyköping fotbollspublik Rosvalla
Massor av intresserade sökte sig till Rosvallas konstgräsplan A under division 4-premiären. Det förkunnades att 175 åskådare var på plats och de bjöds onekligen på god underhållning och viss spänning genom matchen.

En sak som avslöjade viss orutin på några fötter i IFK Nyköping var att gästerna kunde kliva in och sno bollen då man gärna ville ha någon sekund extra på sig för bollbehandlingen. Och med Lennart Johanssons styrning kunde Malmköping ganska enkelt stå med ett högt försvar och låta hemmalaget rulla runt i backlinjen utan att riktigt vinna någon mark. Jag har av någon anledning lyckats se Malmköping flera gånger tidigare och de kan mycket väl vara ett av division 4-lagen som jag råkat fota flest gånger trots att de inte direkt är från Nyköpings-området. Under matchen hörde jag dem åtskilliga gånger tjoa på någon “Einar”. Jag kan inte säga om han kanske är deras bästa spelare eller om det är så att han är den spelaren med sämst självförtroende i truppen och som lagkamraterna därför ville stötta och pusha lite extra om han råkade ta en löpning i rätt riktning, typ.

Tre generationer Dahlström
Jag tycker faktiskt att det är lika spännande varje gång jag ser tre generationer av The Dahlströms tillsammans. IFK Nyköpings ansvariga tränare Hampus Dahlström längst till höger tillsammans med sin far och farfar.

Genom hela matchen spelade ändå IFK Nyköping med optimism och tilltro till sin egen förmåga. De hade förmågan att hålla boll bra inom laget. Visst fick gästerna ett visst energitillskott i 19:e minuten då de gjorde 0-1. När sedan 0-2 kom i 59:e minuten kändes det inte helt självklart och beskrev inte matchbilden helt korrekt. Direkt efter gästernas andra mål svarar IFK med ett anfall som innebar att Malmköpings-målvakten fick bidra med en tvättäkta idioträddning. Och hemmalaget vred på desperationsvolymen ett snäpp i och med detta. Det betalade sig när Kerim Sehovic får trycka in 1-2 i 69:e minuten. Mycket närmare än så kom dock inte IFK trots flera lägen de sista 20 minuterna.

Kerim Sehovic IFK Nyköping
IFK Nyköpings Kerim Sehovic blev lagets premiärskytt säsongen 2019 men hans reducering till 1-2 följdes inte av några fler mål och IFK förlorade mot Malmköpings IF på Långfredagen

Precis som när jag bevakade Hargs BK:s division 3-herrar i debuten så längtar jag tills de och IFK Nyköpings herrar kommer hem till Folkungavallens naturgräs. Det är en riktig fotbollsarena, fri från plast, gummiduddar och fula stängsel. Rosvalla är väl bra, typ, men kan inte på något sätt mäta sig med riktiga fotbollsarenor. Åtminstone om vi pratar om plastgräsplanerna.

Rosvalla konstgräsplan A
Svårhanterat budskap runt Rosvallas konstgräsplan. Jag är lite oklar kring om det är Nyköpings kommun som äger anläggningen och om det är en eller fler föreningar som disponerar ytorna.

För den som på ett eller annat sätt tycker att det kan vara trevligt att återväcka minnen från denna påskhelgsfotbollspremiärmatch så bjussar jag på ett bildgalleri med drygt 130 bilder som du hittar HÄR.

Tack för mig och lycka till i fortsättningen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fem × 3 =