Eskilstuna United snopna premiärförlorare

En seriepremiär innebär förhoppningar och förväntningar. Den för också med sig en befriande känsla av att försäsongen äntligen är över. Frågor väcks naturligtvis hos spelare, tränare och supportrar. Nya spelsystem kanske har gnuggats in, nya spelare har tillkommit i trupperna medan andra försvunnit sedan fjolåret. Kommer vi att räcka till för säsongens utmaningar? Har vi gjort vad vi kan för att stå redo? Hur är styrkeförhållandena gentemot kommande motståndare? För fotbollen i vinterkalla Sverige betyder också seriepremiären att vi åter kan skönja ljuset och värmen vilket innebär att underställen kan vikas ihop för några månader framåt. Skönt.

Matilda Plan Eskilstuna United Anja Mittag FC Rosengård
Damallsvenskan 2019 har dragit igång och på Tunavallen i Eskilstuna möttes Eskilstuna United DFF och FC Rosengård under söndagen. Matilda Plan i Eskilstuna United och rutinerade Anja Mittag i FC Rosengård är två av många fantastiska spelare som nu får ge sig ut i kamp på de allsvenska arenorna och fortsätta öka intresset för damfotbollen i vårt land.

Jag noterade att söndagens motståndarlag Eskilstuna United och FC Rosengård hade ganska intressanta formationer. Hemmalaget ställde upp på Tunavallen med en 3-4-3-formation medan gästerna från Skåne spelade 3-5-2. Ibland blir dock detta mer en lek med siffror och inget att stirra sig allt för blind på. United-tränaren Magnus Karlsson tog under försommaren -18 över ett lag som i flera år tidigare spelat 3-5-2 där två “gamla” ytterbackar löste yttermittfältsrollerna på allra bästa sätt (Thunebro/Svensson). Under söndagens premiärmatch fanns ingen av dessa giganter kvar och Magnus har tagit taktiken ett steg längre till ett högt pressande lag som under närapå en hel premiärmatch visade upp en riktigt bra balans. Även Rosengårds uppställning hade muskler och fattas bara annat med Caroline Seger som nav, playmaker och motor. Den sylvassa och rutinerade Anja Mittag hotade inte riktigt så mycket som jag trott på förhand från hennes anfallsposition men hon deltog desto mer i spelet djupare ner i planen. Lagen tog nog ut varandra ganska väl denna soliga aprilsöndag.

Magnus Karlsson Eskilstuna United
Eskilstuna Uniteds tränare Magnus Karlsson visade prov på aktivt ledarskap och engagemang vid sidlinjen under matchen mot Rosengård

Det blev en premiärmatch som inte bjöd på särskilt många solklara chanser. I första halvlek tillkom många av anfallen från de båda lagen p.g.a. misstag i passningsspelet från motståndaren. Och det är ju ingen hemlighet att om man vill se bra fotboll ska man som publik kanske undvika de inledande omgångarna i ett seriespel. Taktik, precision, individuella färdigheter, ork och samspel sitter inte till 100% förrän några matcher är spelade. Som allra bäst är det i de avslutande omgångarna i en serie men vem vill vänta så länge som publik med att ta sig till fotbollsläktaren?

Eskilstuna United DFF 190414
Eskilstuna Uniteds premiäruppställning inför matchen mot Rosengård på Tunavallen den 14/4 -19
FC Rosengård 190414
FC Rosengårds första startelva i Damallsvenskan 2019
Domartrio Tunavallen
Domartrion på plats för att döma premiären på Tunavallen var huvuddomare Laura Rapp flankerad av assisterande domarna Elsa Wisting och Emelie Elfstrand

Jag har nog tjatat om en av domarna i söndagens trio vid flera tidigare tillfällen. Jag gör det igen. Emelie Elfstrand är en sörmländsk domare som tar sig uppåt i sin domarkarriär. För mig är hon ursprungligen känd som en spelare i Åkers IF:s tidigare damlag. Några av de domare jag såg döma i damerans division 1 för några år sedan har nu kommit upp i allsvensk klass vilket jag tycker är kul och inspirerande att se. De är fortfarande unga och kommer med ytterligare erfarenhet att kunna ta ytterligare steg i karriären. Kör hårt!

Emelie Elfstrand
Emelie Elfstrand är sedan tidigare känd för mig tack vare hennes spelarinsatser i Åkers IF

Denna premiärsöndag hade jag med mig mina två yngsta döttrar till Tunavallen. Jag skickade dem mot biljettkassan medan jag slank in genom mediaingången. Döttrarna fick sittlappar och en rejäl filt med sig till läktarhänget medan jag själv hade ifört mig både underställ, vinterkängor och dunjacka. Någonting märkligt hände och när matchen startade klockan 13.00 kom solen med värme som flödade ner över Tunavallen. Jag svettades med alldeles för mycket på kroppen. De 1223 åskådarna på Tunavallens läktare satt i och för sig i skugga och kanske behövdes filtar och annat värmande men för spelarna bör det i alla fall ha varit en behaglig arbetstemperatur.

Snösmältning Tunavallen
Snösmältningen pågick fortfarande vid Tunavallen under premiärmatchen
Tuna 12
Tuna 12, supporterföreningen till Eskilstuna Uniteds damer, satt som vanligt på sina platser
Rosengårds-klack Tunavallen
Den fem personer starka bortaklacken ska ha all respekt för sin närvaro på Tunavallen. Inte bara fjärran från Skånes slätter utan även med glöd och energi nog för att ge hemmaklacken en jämn match om hörbarhet. Kudos.

Rosengård var spelförande med viss marginal i denna match. Jag tyckte dock att United fick grepp om först sig själva och sedan om sin motståndare ju längre matchen gick. Den första halvleken avlöpte utan jättechanser men med ett ganska böljande spel. Hemmalaget störde speluppbyggnaden för gästerna och i andra halvleken hade man även ett skott i ribbans nederkant som så när hade gett dem ledningen. När ungefär en timme var spelad fick United till sitt anfallsspel allt bättre även om det var gästerna som med stor marginal vann hörnstatistiken. Och det var kanske lite typiskt att matchens enda mål kom efter ännu en hörna som gav ett etablerat anfallsspel, ett inkast och sedan en svepande boll som boxades ut framför fötterna på tidigare United-spelaren Nathalie Björn som i 90:e minuten kunde fastställa slutresultatet till 0-1.

Måljubel FC Rosengård
Måljubel hos gästande FC Rosengård efter att Nathalie Björn tryckt in 0-1 på Tunavallen mot Eskilstuna United i premiäromgången av Damallsvenskan 2019
Nathalie Björn FC Rosengård
Nathalie Björn, högerback i Rosengårds 3-backslinje, gjorde sitt lags första allsvenska mål säsongen 2019

Med tre minuters tilläggstid fanns inte något utrymme för replik utan Eskilstuna United fick se sig besegrade. Ur deras perspektiv var det garanterat snopet att förlora denna match och det enda man kan kommentera detta med är att de hade behövt peta in åtminstone ett mål själva. Inte bara ur ett krasst sifferperspektiv utan också för att få till den del i spelet som inte riktigt lossnade i denna premiäromgång. Anfallsspetsen kommer säkert så småningom även om nästkommande allsvenska motstånd inte blir ett dugg lättare när laget åker ner till Göteborg för att möta Kopparbergs/Göteborg FC på påskdagen.

Jag har satt samman ett bildgalleri från Eskilstuna Uniteds möte mot FC Rosengård och du hittar drygt 150 bilder HÄR.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

två × 3 =