Onyx gav det en ärlig chans

Så var äventyret över för den här gången. Onyx innebandyherrar lyckades förlänga säsongen genom ett kvalspel till SSL tack vare sin fjärdeplacering i säsongens allsvenska spel. De blev valda av suveräna tabellettorna Warberg IC och kunde kanske inte ha stött på ett svårare motstånd (även om jag vet hur hysteriskt svårt de har mot tvåorna Visby IBK som istället tog sig an Strängnäs och vann med 2-0 i matcher).

Gustaf Sandberg Onyx IBK
Gustaf Sandberg i Onyx var den härförare som uppgiften krävde men vad hjälpte det? Warberg vann returmötet med 6-1 och kvaläventyret är nu över för Nyköpings innebandykrigare

Efter helgens inledande kvalmatch nere i Varberg var Onyx piskade att vinna på hemmaplan under onsdagskvällen för att få till en tredje och avgörande match på bortaplan. Självklart måste man tro på möjligheten och 4-6 var ju inte siffror som avskräckte. Och i mina ögon gav verkligen Onyx-spelarna uppgiften en ärlig chans. De hade helt rätt attityd och laddning men mötte ett övermäktigt motstånd som kontrollerade både kval-omständigheterna och varje moment under onsdagsmatchen.

Innebandypublik Rosvalla
Inramningen i Rosvallas A-hall var om inte magisk så ändå stämningsfull och härlig med 1525 åskådare på plats

Vid lineup insåg jag hur mycket hemmapubliken betyder för Onyx-spelarna. Spelarna respekterar onekligen sin publik och en ödmjukhet inför åskådarna lyste igenom. Det hedrar det orangea laget, tycker jag. Och hur de tog sig an denna stentuffa uppgift var också ett sätt att visa att de älskade utmaningen och njöt av att känna lungspetsarna fladdra i näsborrarna av ansträngningen. Men det är inte alltid viljan räcker, kunnandet var större hos motståndarna.

Stigtomta IF F02-04
Ovanför Onyx-klacken placerade sig några av fotbollstjejerna från Stigtomta IF F02-04 som valde innebandykval som aktivitet efter träningen på KGB tidigare på kvällen

Jag hade förväntat mig en tuff match. Faktum är att det inte blev så fult som jag befarat vilket jag är tacksam för. Och när Warberg bjöd upp i första perioden hängde Onyx på i rasande fart. Tempot var helt galet högt och disciplinen hos båda lagen skyhög. Inget bjöds i onödan och man var kvickt på rätt sida då motståndarna hade bollen.

Onyx IBK
Onyx IBK laddar för kvalutmaningen mot Warberg
Warberg IC
Warberg-spelarna gör sig redo för match i Rosvallas A-hall

Man kan spekulera hur mycket som helst kring huruvida matchutvecklingen sett annorlunda ut om Onyx fått utdelning på några av sina chanser under första perioden. Nu blev det istället så att Warberg satte 0-1 efter 13:35 och någonstans kändes det med hemmaögon lite snopet. Onyx ojämna säsongsavslutning har säkerligen satt sina spår i lagets notoriska målskyttars självförtroende. Högstanivån är inget att skämmas för hos Onyx men inför kommande säsong behöver nog lägstanivån upp något snäpp, något som ger en jämnare prestation och stadigare kurs när de heta matcherna spelas. Oförmågan att slå seriens lägst placerade lag är exempel jag kan ta fram för att belysa just detta.

0-1 efter första perioden och en positiv insats av hemmalaget gjorde att hoppet definitivt fanns inför fortsättningen av matchen. Tron på att det skulle kunna bli hemmaseger fick dock en knäck när andra perioden inleddes efter 29 sekunder med ytterligare ett bortamål. Onyx jobbade dock stenhårt och följde sin gameplan och härförare Gustaf Sandberg visade vägen när han knackade in 1-2 efter halva perioden. Glöd i ögon och bröst och inte ens motståndarnas 1-3 efter ett par minuter tog bort hoppet.

Gustaf Sandberg Onyx IBK
Lagkapten Gustaf Sandberg blev Onyx ende målskytt i SSL-kvalets andra match mot Warberg IC

När tredje perioden var endast tre minuter gammal kom 1-4, ett mål som kom till efter ett bolltapp från backposition, och det var signalen om att varken den mentala styrkan eller de fysiska krafterna hos Onyx låg på 100% längre. Tacka tusan för det, grabbarna visste ju att de mötte en motståndare som skulle suga musten ur dem och utnyttja minsta lilla misstag. Warberg hade under hela tredje perioden fullständig kontroll på händelserna. Snacka om att vara ett otroligt ramstarkt lagbygge med hårt arbetande spelare som var vattentäta i försvarsarbetet men också blixtrande snabba och effektiva framför motståndarmålet. 1-5 och 1-6 kom som ett resultat av att Onyx tidigt valde att chansa med att ta ut målvakten och spela med 6 utespelare istället. Jag klandrar dem inte men det fick inte någon som helst effekt.

Onyx IBK
Tomma blickar, tunga steg när säsongen 2018/19 tog slut för Onyx onsdagen den 27/3 vid 21-tiden
Warberg IC
Självklart mycket gladare miner hos spelarna i Warberg IC som nu tar sig an ett kvalmotstånd från Allsvenskan Norra (vilket även Visby IBK kommer att göra)

Warberg IC vann denna kvalomgång rättvist och rättmätigt. Deras tillresta klacks rop “Vi ska tillbaka” vittnar om ambitioner, rimliga sådana, att det ska bli SSL-spel säsongen 2019/20. För Onyx är säsongen slut men arbetet med förberedelser inför kommande allsvenska säsong har tack vare kvalspelet fått nyttiga erfarenheter att ta hänsyn till. Säsongens spelare och organisation får rannsaka sig själva och sedan kommer det förhoppningsvis ut något bra av det till framtidens uppgifter och utmaningar.

Jag har plockat ut drygt 150 bilder som inte bara beskriver enskilda små sekvenser under kvalmatchen utan även berättar om arrangemanget och upplevelsen för oss som var på plats under onsdagskvällen. Du hittar mitt bildgalleri här.

Tack för upplevelsen och lycka till i framtiden!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fyra × 4 =