Råby och IFK i DM-drama

På ett närapå överbelamrat Rosvalla tog under lördagen Råby-Rönö IF:s fotbollsherrar emot gästande IFK Nyköping i den tredje gruppspelsmatchen i grupp 2. Rosvallas parkeringar bågnade under trycket av tillresta då det både var ishockeycup, korpcup i innebandy samt inbjudningscup i fotboll samtidigt. På konstgräsplan A ställde herrlagen upp redan klockan 11.00 på en vindpinad plastmatta i en match som hade karaktären av en högkvalitativ träningsmatch. Utgången var mestadels av akademisk karaktär då TVSK:s division 3-herrar hade full kontroll över gruppsegern och vidare avancemang.

Robert Andbjer IFK Nyköping Henrik Svehn Råby-Rönö IF
Råbys Henrik Svehn bjöd IFK:s Robert Andbjer på en flygtur under DM-fighten i lördags

Att jag åkte till Blåsvalla denna lördag för att se något som var ett mellanting mellan tränings- och tävlingsmatch var nog endast för att jag längtade ut. Ut tillsammans med min kamera för att få fotografera något i vettigt dagsljus. Bort från inomhushallarnas dunkel. Sedan gör det ju sitt till att jag tycker det är förbaskat roligt att fotografera fotboll. Det var ett tag sedan jag bevakade en seniormatch. Annars är försäsongsmatcherna något jag med åren lärt mig att så långt som möjligt avstå från att bevaka. Den riktiga nerven saknas och lagen behöver lite utrymme att experimentera och sätta sina positioner, roller och spelsätt.

Vindbyar Rosvalla
Den mycket kraftiga vinden under helgen präglade spelet och det blev mycket, mycket svårbemästrat ute på konstgräset

De båda lagen Råby och IFK kan varandra ganska väl efter att ha nött på varandra i division 5. Att IFK lyckats avancera till division 4 inför kommande säsong kanske triggade Råby-spelarna lite extra inför lördagens drabbning. Största skillnaden lagen emellan var denna gång avbytarbänken. Det var tunnare i Råbys plastkuvös vid sidlinjen av KGA och det märktes ju längre matchen led. Jag har ingen aning om var några av de namnkunniga spelarna håller hus men de dyker väl upp så småningom. Och för IFK-tränaren Hampus Dahlström tycker jag att det ser ganska okej ut, truppen är på väg att skapa sig mentalt fotfäste inför division 4-säsongen.

Patrik Berglin Nyköpings BIS Jeremias Varas IFK Nyköping
Nyköping Trophy-cupgeneralerna Patrik Berglin och Jeremias Varas tog tillfället i akt att snegla lite på vad två av traktens herrlag åstadkom ute på KGA

I mina ögon blev det en riktigt bra och rejält spelad match mellan Råby-Rönö IF och IFK Nyköping. Trots blåsten. Båda lagen spelade disciplinerat och höll förmodligen sin gameplan. De rutinerade Råby-lirarna kanske kunde spela lite mer avslappnat eftersom de är inom sin division 5-komfortzon medan IFK sökte en nivå över den som de presterade ifjol. Råby lyckades tidigt slå hål på IFK när Jesper Jansson gör 1-0 i 6:e matchminuten. En frispark som nickades in.

Martin Finnberg Jesper Jansson Råby-Rönö IF
Martin Finnberg och målnickaren Jesper Jansson jublar ikapp efter 1-0 i DM-matchen mot IFK Nyköping

Råby kostade också på sig att bränna en straff efter ungefär en halvtimme. Eller mer korrekt ska jag skriva att IFK:s duktiga målvakt Samuel Persson knep straffen. Gott så. I andra halvlek var det ett piggare IFK som skapade chanserna. Ett par, tre kvalificerade räddningar av Råby-keepern Niklas Karlsson (den föreningen har ju fler målvakter än alla andra lokala lag tillsammans) fredade målet men i 71:a matchminuten kom slutligen 1-1. Rättmätigt sett till spelet där ute på konstgräset. Robert Andbjer i IFK Nyköping var den som kvitterade.

Robert Andbjer IFK Nyköping
IFK Nyköpings Robert Andbjer såg till att utjämna till 1-1 mot Råby i DM-matchen

Råby tröttnade allt mer men gav inte upp. De gnuggade på och kanske gnuggades det lite för ivrigt när Henrik Svehn gick in hårt mot IFK:s Omar Tapia. Gnabbning och ordväxling som slutade med två gula kort och sorti för den gode Svehn. 9 utespelare för ett redan tröttkört gäng verkade inte lamslå 53:ans blåklädda fotbollsherrar. När dessutom en spelare tvingades kliva av skadad strax innan matchslutet fanns inga avbytare kvar och Råby avslutade med 8 utespelare. Då kom chansen för Jesper Agerin. Och vi fick se Simon Södermans galna upphämtning. På stopptid vann Jesper en duell mitt på IFK:s planhalva mot Simon. Jesper lyckades sedan runda en utrusande IFK-målvakt, petade fram bollen och kom till avslut. Ett avslut som på något mirakulöst sätt Simon lyckades avstyra med en lång tå. Hur hann karln komma ner till den positionen?

Jesper Agerin Råby-Rönö IF
Råbys Jesper Agerin tog sig runt en utrusande IFK-målvakt
Jesper Agerin Råby-Rönö IF
Efter några steg var Jespers fötter i fas och ett avslut mot det övergivna målet trycktes iväg
Simon Söderman IFK Nyköping
IFK Nyköpings Simon Söderman gav aldrig upp utan gav sig ner mot sitt mål och kunde, tack vare en skidtävlingsmålgångslik rörelse, freda målet och bidra till att 1-1 blev slutresultatet i DM-matchen

Denna oavgjorda match slutade alltså 1-1. Men nu är det så att gruppspelsmatcherna i DM inte ska sluta oavgjort. Det vet vi och det är sedan gammalt. En straffsparkstävling ska ge en segrare även om det inte ger några poäng i tabellen. Här snackar vi verkligen om potentiell akademisk karaktär. Googla detta så slipper jag förklara varför det kan ha betydelse i gruppspels-summeringen … I denna match spelade straffsparkandet ingen roll men det var kul att lagens båda målvakter gavs chansen att stå i centrum. Och när hela spektaklet var avklarat konstaterade vi två saker; Råby-Rönö satte en straff mer än IFK och det allra svåraste med lördagens straffdrama var att få bollskrället att ligga still i kulingvindarna.

Straffspark
Det svåraste med straffavgörandet var varken precisionen på sparkarna, att överlista målvakterna eller att hålla nerverna i styr. Nej, det var att få bollen att ligga på straffpunkten i mer än två sekunder.
Samuel Persson IFK Nyköping
IFK Nyköpings målvakt Samuel Persson fick chansen att stå i fokus under den avslutande straffsparksläggningen
Niklas Karlsson Råby-Rönö IF
Likaså kunde Råby-Rönö IF:s målvakt Niklas Karlsson hålla sig varm tack vare en aktiv insats i slutskedet av DM-drabbningen

Det finns ett par lirare som jag gärna nämner efter lördagens match. I mina ögon stack deras insatser ut lite extra. Man måste inte göra mål för att få strålkastarljuset på sig. Som bekant finns det andra dimensioner i en lagsport och i fotboll kan du se starka insatser på andra delar av planen än i anfallszonen. Den ene spelaren är redan nämnd och det är inte bara för hans långa stortå som jag vill uppmärksamma honom. Och den andre tog kommandot som försvarsgeneral i Per Petterssons frånvaro. Riktigt stabila insatser från IFK:s Simon Söderman och Råbys Pierre Jacobsson!

Simon Söderman IFK Nyköping
Simon Söderman i IFK Nyköping grinar illa men hade egentligen anledning att sträcka på sig efter en vass insats i DM-matchen
Pierre Jacobsson Råby-Rönö IF
Pierre Jacobsson gjorde en kalasfin insats i Råby-Rönös bakre led

Nog om denna match. Den är nu historia och jag har ju sedan tidigare lovat mig själv att hålla mina bloggtexter mycket, mycket kortare än vad som nu blev. Igen. Den som ändå är nyfiken och vill minna sig tillbaka till lördagen kan göra det genom att kika in i mitt bildgalleri. Ganska precis 188 bilder (utöver de som finns i detta blogginlägg) borde ändå återspegla lite av det som bjöds. Du kommer till galleriet via denna länk.

Tack och på återseende!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

9 − 3 =