Klasskillnad när FBC förlorade första ronden

FBC Nyköpings innebandydamer har gjort det så bra denna säsong. De har tagit sig an sin division 1-serie med beslutsamhet och målmedvetenhet. 14 matcher utan att förlustnollan brutits. Snyggt. Belöningen för väl utfört arbete kom i form av kvalspel till allsvenskan. Det måste ju ändå vara lockande, kittlande och utmanande att ta sig an. Oavsett var man är i sin innebandykarriär är seriesegrar och nerviga kvalmatcher något som lockar lite extra.

Cornelia Ceder FBC Nyköping
FBC Nyköpings Cornelia Ceder får en flygtur i samband med första kvalmatchen mot gästande IFK Arboga IBK i söndagens match inne i gamla Sporthallen

Jag gissar att det var både nervösa och laddade spelare i de båda lagen som klev in på golvet i Nyköpings f.d. handbollsnäste Sporthallen. Numera är lokalen ofta använd av basketen eller innebandyn och det är gott så. FBC Nyköpings tjejer har haft någon vecka på sig att ladda för uppgiften och spelarna i gästande IFK Arboga IBK var säkerligen minst lika spända inför uppgiften.

FBC Nyköping Dam
Spelarna i FBC Nyköping gör sig redo för matchstart mot Arboga
IFK Arboga IBK Dam
IFK Arboga IBK samlade ihop sig efter uppvärmningen för att ge sig in i kvalspelets lockande men utmanande labyrinter
Innebandypublik Sporthallen
Det kom 168 åskådare till Sporthallen i denna första rond av kvalspelet mellan FBC Nyköping och IFK Arboga IBK. En hel del tillresta bortasupportrar hördes under matchens gång. Trevligt.

Förmodligen var det av respekt för sin framgångsrika motståndare som Arboga började en aning avvaktande. Under de tio första matchminuterna bjöds vi på ett böljande spel där FBC oftast fick hålla i taktpinnen. Att hemmalaget fick göra första målet tände definitivt hoppets låga i ögonen hos spelarna och allra gladast av de glada var målgöraren Klara Eriksson. Såklart.

Klara Eriksson FBC Nyköping
Klara Eriksson i FBC Nyköping var omåttligt glad efter 1-0 i det allsvenska kvalmötet

Ett bolltapp ett par minuter efter ledningsmålet gav en kvittering och där någonstans borde man som Nyköpings-anhängare blivit ordentligt varnad. Det kom att visa sig allt tydligare att gästerna slog till obönhörligt då det drälldes med bollen. Arboga utnyttjade inte bara sin motståndares misstag utan byggde upp sitt spel på en säker defensiv. Hårt och tufft men inte så ofta över gränsen. Snabbt och effektivt samt med några exempel på klapp-klapp-spel från sida till sida där FBC inte hade det minsta lilla att sätta emot. Innebandy kan vara brutalt.

När gästerna gjorde 1-2 med ungefär 2,5 minuter kvar av första perioden hade den inledande optimismen hos mig bytts ut mot något annat. Tendensen i spelet var inte till FBC Nyköpings fördel. Ändå väcktes det lite hopp efter första periodpausen eftersom FBC fick göra 2-2 då Elsa Lidström höll sig framme. Bra snack under pausvilan och laddade till tänder?

Elsa Lidström FBC Nyköping
Elsa Lidström kvitterade till 2-2 i inledningen av andra perioden mot IFK Arboga

Det lilla momentum som hemmalaget fick efter sitt kvitteringsmål höll i någon minut innan 2-3 kom. Sedan var det gästande laget för hela slanten. Det blev 2-4, 2-5 och 2-6 innan Cornelia Ceder krigade in reduceringen till 3-6. I slutet av andra perioden fick FBC chansen att spela i numerärt överläge men det som hände istället var att gästerna tilldömdes en straff som dock brändes. De gjorde dock ett spelmål med fyra sekunder kvar av perioden, fortfarande i spel 4 mot 5.

Cornelia Ceder FBC Nyköping
Cornelia Ceder i FBC Nyköping gjorde reduceringsmålet fram till 3-6 efter 15:25 av andra perioden

Den tredje perioden blev ganska händelsefattig. Arboga-spelarna manövrerade ut sina motståndare och kontrollerade händelseutvecklingen utan att heller producera något riktigt skarpt framåt. De fastställde slutresultatet till 3-8 när matchuret stod på 15:16 i ett blixtrande och beslutsamt anfall men i övrigt spelade de bara av matchen.

Det finns en chans för FBC Nyköping att ta sig över detta hinder när man möter Arboga i returmatch på lördag. Chansen är minimal men givetvis går man för att ta den. Tokigt vore det annars och coach Johan Svärd får nu jobba med positiva målbilder och tron på att berg kan förflyttas. Jag tackar hur som helst för möjligheten att se FBC Nyköpings damer denna säsong och lämnar efter mig ett bildgalleri med drygt 130 bilder som du hittar här.

Lycka till!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

19 + tjugo =