VårCupen ur ett Biss F04-perspektiv

Det började med ett samtal från Nyköpings BIS tillförordnade klubbchef Patrik Berglin under torsdagskvällen. Och det slutade med att jag stod bredvid tränare Daniel Palmquist på Rosvallas vindpinade konstgräsplaner hela lördagen. I vårt sällskap hade vi några tappra fotbollstjejer från Nyköpings BIS F04-05 och Stigtomta IF F02-04. Till sist hade även några tjejer från IFK Nyköpings F04-05 anslutit. En dag i flickfotbollens tecken, en dag med stora fotbollshjärtan, kamratskap över klubbgränserna i en ungdomscup arrangerad av IFK Nyköping samt Nyköpings BIS.

Ella Ek Stigtomta IF F02-04
I helgen arrangerades VårCupen för klasserna flickor födda -04 samt pojkar födda -04 på Rosvallas konstgräsplaner

Jag gick ut i sociala medier under lördagen med informationen att några tjejer ur Stigtomta IF F02-04 hjälpte Nyköpings BIS F04-05 för att lösa deltagandet i Vårcupen. För att vara tydlig med en sak allra först; vi i Stigtomta IF har tyvärr en väldigt tunn trupp inför säsongen 2019 och kommer på nåder att klara av seriespelet, mycket tack vare inlåning från föreningens F05-06-lag. Den så antals- och namnstarka truppen vi haft förmånen att fostra har liksom för många, många andra flicklag reducerats i rask takt. Men vi kämpar på, precis som bl.a. Nyköpings BIS F04-05.

VårCupen 2019
IFK Nyköpings och Nyköpings BIS fanor vajade i nordvästanvindarna som svepte över konstgräsplanerna i lördags när VårCupen F04 avgjordes

Som en av ledarna i Stigtomta IF är jag otroligt glad och stolt över de fyra frivilliga som gav klartecken till spel i lördags. De gjorde det trots att de inte kände varken tränare Daniel Palmquist eller tjejerna i Nyköpings BIS. De gjorde det för att de älskar fotboll. I ett större perspektiv gör vi det för flickfotbollens skull i ett samhälle där organiserad idrott får kämpa allt hårdare för att attrahera i ungdomsåren. Vårt deltagande blev också viktigt för att inte skapa ovälkomna luckor i spelschemat där långväga gäster förväntat sig fyra gruppspelsmatcher. Vi ställde under dessa förutsättningar upp i ett lag som spelade sina matcher utom tävlan eftersom spelarna var från två (så småningom tre) olika föreningar. Vi hade dessutom med en 02:a och två 03:or i en klass för 04:or. Bättre att matcherna spelas på något sätt än att de inte blir av överhuvudtaget.

Deltagare VårCupen F04 2019
Ella Stenils, Lovisa Jansson, Cécilia Faviez samt Ella Ek från Stigtomta IF F02-04

Nu är det inte bara Stigtomta-tjejerna som gjorde något utöver det ordinära. Jag tycker absolut att de tappra spelarna i Bissarnas F04-lag ska få ära och heder också. De kämpade och slet, förutsättningarna med ett tunt lag och helt obekanta spelare bredvid sig på planen är inte självklart att tugga i sig. De gillade läget och visade stort mod och gott humör. Vi spelade de tre första gruppspelsmatcherna helt utan avbytare. En skada i tredje matchen innebar att vi tvingades spela en dryg halvlek med endast 9 utespelare. Inget gnäll, ingen klagan utan alla gjorde precis så gott de kunde. Kan man begära mer?

Daniel Palmquist Nyköpings BIS
Daniel Palmquist som är tränare i Nyköpings BIS F04-05 gick igenom några detaljer med truppen innan matchstart

I klassen F04 återfanns 10 anmälda lag och Nyköpings BIS spelade i grupp 2. Från grupp 1 återfanns cupens två finalister där slutligen Älvsjö AIK drog längsta strået och slog IF Brommapojkarna F05 i finalen med 1-0. IFK Nyköpings F04-05 spelade i den mycket svåra grupp 1. Stort grattis till segrande Älvsjö AIK!

Jag hade inför denna lördag tänkt att jag skulle skjutsa in de fyra Stigtomta-spelarna och sedan chilla lite samt fota en del från både flick- och pojkklassen. Nu blev jag involverad som hjälptränare vilket begränsade mitt utrymme att fotografera. En vindpinad Fotbollslasse fick trots allt ihop några bilder från några av matcherna i flickklassen som spelades och du hittar mitt lilla bildgalleri HÄR.

Jag vill rikta mitt varma och uppriktiga tack till spelare och ledare i Nyköpings BIS F04-05, ni tjejer är fantastiska på så många sätt, men också till spelarna i Stigtomta IF F02-04 som ställde upp när fotbollsgrannarna inne i stan behövde det. Kan vi så försöker vi bidra. Tummen upp och tack även till de fyra tjejer från IFK Nyköping F04-05 som fyllde på till den avslutande gruppspelsmatchen vilket innebar att vi nästan hade 1,5 avbytare (kan man knappt gå fram till sidlinjen är det tufft att spela fotboll).

Det stundar ett samarbete mellan IFK Nyköping och Nyköpings BIS i F04-05 och det både behövs och lovar gott. Vi kämpar alla vidare med den sport vi älskar och den ungdomsidrott som så väl behövs!

2 thoughts on “VårCupen ur ett Biss F04-perspektiv

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fjorton − 4 =