Onyx slipade kvalformen i serieavslutningen

När det drog ihop sig till allra sista omgången av Allsvenskan Södra säsongen 2018/19 kom Lillån IBK på besök till Rosvalla där Onyx innebandyherrar tog emot med öppna armar. På en hyfsat rörig och välbesökt anläggning var matchstarten satt till klockan 13.00. Bomässa, ungdomscup i fotboll, DM-matcher, träningsmatcher, en stundande division 1-match i handboll m.m. gjorde Rosvallas parkeringsutrymmen till ett inferno av utforskning och chanstagning. Vi luttrade knöade oss in och trivdes när vi väl kommit på plats, oavsett var på Rosvalla vi hade satt vår kartnål.

Viktor Palm Onyx IBK
Viktor Palm stormar fram mot Lillån i allsvenskans avslutning på Rosvalla

Inför den avslutande omgången av Allsvenskan Södra hade redan Onyx säkrat en fjärdeplats och därmed är de klara för ett spännande kvalspel upp till SSL. Gästerna Lillån hade å sin sida allt på det torra i tabellens mittenskikt, en förlust skulle inte ge dom huvudbry och en seger hade enbart varit av kosmetisk karaktär. För mig som bevakare av denna serieavslutning handlade det allra främst om att placera Lillån IBK i geografin. Något jag nu lyckats med och jag pekar härmed med hela handen mot Örebro och dess norra förorter.

Intro Onyx
Intro för Onyx allsvenska innebandyherrar i Rosvallas A-hall
Lillån IBK och Onyx IBK
Lineup och nationalsång där Lillån IBK och Onyx IBK samtidigt laddar för match

Något anteckningsblock lyckades jag denna gång inte få med mig i packningen till matchen. Det finns förvisso matchprotokoll att granska och dra slutsatser från. Och bilderna jag tagit ger också stöd för minnet. Annars brukar det vara praktiskt med det lilla häftet när frågor och funderingar väcks, saker som kan vara värda att notera för att underlätta slutsatserna efter en match. Denna gång handlade det nog allra mest om att Onyx behövde putsa på sin form ganska ordentligt för att känna att de kommer beredda till det gastkramande kvalspelet. Det lär behövas eftersom Onyx med sina inspelade 39 poäng ska möta seriesuveränerna Warberg IC som spelat ihop hela 61 poäng. Jisses Amalia, den nöten blir svårknäckt.

Onyx klack
Onyx innebandyknattar utgjorde färggrann kuliss och klack under matchen

Självklart är det en härlig framgång och en utomordentligt kittlande utmaning som Onyx nu har framför sig. Det är ju rent ut sagt skitkul för klubben, spelarna och publiken. Tänk, kval till den högsta nationella nivån i en lagidrott. Inte illa och sydöstra hörnet av Södermanland har anledning att sträcka på sig en smula. Nu är förvisso länet begåvat med ytterligare ett kvallag i och med att Strängnäs IBK placerade sig tre, på samma poäng men med sämre målskillnad än tvåorna Visby IBK. Strängnäs och Visby möter följaktligen varandra i kvalspelet.

Fikakaos på Rosvallas innebandyläktare
Måtte Onyx kvalspel vara stadigare än fikabordet under Onyx söndagsmatch. Benen vek sig, tumult utbröt även om varken barnen grät eller djuren flydde. Men ändå nästan ett mayhem …

Onyx förde i stort sett spelet mot Lillån hela matchen igenom. Det började dock lite knackigt och gästerna tog ledningen efter ett par minuter. Men hemmalaget repade mod och lät sig egentligen inte riktigt bekommas över gästernas ofina gest att göra mål i Rosvallas A-hall. Kvitteringen gjorde Jonathan Hallin därefter såg Viktor Palm till att göra sitt 200:de och 201:a mål för Onyx. Wow, sicken lirare han är (även om jag tycker hans blick för spelet och kvalitéer främst är framspelarens). Självklart höll sig även Jesper Ekström framme och det kunde varit 4-1 innan första perioden var färdigspelad men Lillån ville sätta punkt vilket de gjorde med sin reducering till 4-2 med två sekunder kvar.

Jonathan Hallin Onyx IBK
Onyx Jonathan Hallin gjorde 1-1 mot Lillån
Viktor Palm Onyx IBK
Viktor Palm gav Onyx ledningen samt utökade den mot Lillån med sitt 2-1 och även 3-1
Jesper Ekström Onyx IBK
4-1 stod Jesper Ekström för innan första perioden mot Lillån var färdigspelad

Den andra perioden förblev mållös både länge och väl. Det kändes ändå tryggt utifrån hur hemmalaget agerade ute på planen. Nu går det galet fort i innebandy och ett insläppt mål leder snabbt till nästa, och nästa osv. Onyx hade koll på grejorna och motståndarna och utökade slutligen sin ledning till 5-2 genom Oscar Bierfeldt och 6-2 kom via Rasmus Billnert Christianssons klubba.

Oscar Bierfeldt Onyx IBK
Oscar Bierfeldt gjorde 5-2 för Onyx när det återstod 2,5 minuter av andra perioden
Rasmus Billnert Christiansson Onyx IBK
Rasmus Billnert Christiansson sliter och kämpar och förtjänade verkligen målet fram till 6-2 mot Lillån IBK

I den tredje perioden behövde vi i publiken inte vänta så förtvivlat länge på nästa hemmamål. Oliver Liedbergs målskytte kom igång och han utökade Onyx ledning till 7-2 efter 4,5 minuter. Ett par minuter senare gör lagkaptenen Gustaf Sandberg 8-2 efter en riktigt smart löpning som Lillån-försvaret inte hängde med på. Slutligen gör Oliver sitt andra mål för dagen fram till 9-2 innan gästerna fastställer slutresultatet till 9-3 med drygt 5 minuter kvar att spela.

Oliver Liedberg Onyx IBK
Oliver Liedberg gjorde två mål för Onyx i den avslutande perioden mot Lillån IBK
Gustaf Sandberg Onyx IBK
Onyx lagkapten Gustaf Sandberg bidrog i målprotokollet med ett mål i den tredje perioden

Jag kan bara önska Onyx allsvenska innebandylag stort lycka till i kvalspelet mot supertuffa motståndet Warberg. Det blir en riktig utmaning. Härligt när en hel säsongs slit mynnar ut i något som varje idrottare trots allt borde gilla. Ut och njut av stunden, grabbar. Jag har fått ihop ett bildgalleri från Onyx möte mot Lillån IBK och du hittar mina bilder HÄR. Ni skulle bara veta hur knepigt jag tycker att det är att fota innebandy …

Lycka till!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

15 + 20 =