Dolphins och AIK i rullstolsbasket-uppgörelse

Inom Sveriges rullstolsbasket finns det ett tydligt och alldeles uppenbart dominerande lag vad gäller SM-titlar. Norrbacka HIF, numera Akropol/Norrbacka, staplar titlar till sin digra meritlista. Dock har Norrköpingslaget Dolphins de senaste 10 åren blandat sig i leken med 7 titlar. Imponerande av östgötarna.

Dolphins rullstol
Dolphins rullstolslag hemma i Stadium Arena
Basketframgångar
Nutida framgångar för Norrköpingsklubben Dolphins

Någonstans läste jag att Dolphins inför denna säsong tappat ett par tongivande spelare. Det skulle förmodligen kunna förklara det faktum att man är långt från AIK i toppen av Basketligan Rullstol säsongen 2018/19. AIK dominerar och har dragit ifrån övriga fyra lag i ligan.

Stadium Arena
Stadium Arena vid Himmelstalundsområdet i Norrköping
Stadium Arena interiör
På parkettgolvet i Stadium Arena spelas basket på högsta nivå för både herrar (regerande svenska mästare), damer samt rullstolslag

Jag erkänner att jag inte på något sätt känner mig orienterad inom basket-sporten. Omgiven av basket-städerna Södertälje och Norrköping kanske jag borde veta bättre. Ännu mindre vet jag om villkoren och förutsättningarna för rullstolslagen inom denna sport. Nyfikenhet är dock en bra förutsättning för att förstå bättre och eftersom jag emellanåt kliver ur min komfortzon gav jag mig själv chansen att åtminstone skrapa lite på basket-ytan när jag under lördagen åkte till grannstaden för att fotografera rullstolsbasket. Dolphins tog emot seriesuveränerna AIK.

Dolphins rullstolslag
Dolphins rullstolslag samlar sig under mötet mot AIK Basket den 2/3 -19
AIK Basket rullstol
AIK Baskets rullstolslag snackade ihop sig under en timeout i matchen mot Dolphins på bortaplan den 2/3 -19

Det lilla jag hade med mig i bagaget inför Dolphins-AIK var att rullstolsbasket är tufft. Det smäller, rullstolar välter och utövarna uppvisar stor skicklighet under svåra omständigheter. Sedan gällde det för mig att försöka fånga detta på bild. Basket är precis som t.ex. volleyboll en sport som växer på höjden istället för längst horisontalplanet i kamerans sökare. Mina fotografiska vedermödor är dock inget i jämförelse med rullstolsbasketspelarnas och jag är full av beundran över vad de åstadkom där ute på planen.

Rullstolsbasket redskap
Rullstolsbasketspelarnas redskap är rejält modifierade rullstolar för att fungera ute på planen
Rullstolsbasket
En inte helt ovanlig syn under en rullstolsbasketmatch. Spelarna åkte i golvet, det smällde och var stentufft. Likväl goda miner och imponerande förmågor att ta sig upp från denna prekära situation.

Det var verkligen synd att så få hittat till Stadium Arena för att titta på Dolphins rullstolslag. Gratis-entrén till trots. Kanske är Norrköpings-publiken bortskämd med de senaste årens stora framgångar för laget och nu när de har en tunnare poängskörd så kanske det inte riktigt lockar i samma utsträckning.

Basketpublik Stadium Arena
De två yngsta döttrarna har ibland följt med mig på diverse sportevenemang och denna gång var de väldigt nöjda med vad de fick ta del av. Fin arena, häftig sport. (De har varit vid Himmelstalundsområdet tidigare då vi tittade på rugby tillsammans för första gången.)

Utfallet av matchen var nog inte särskilt förvånande, den slutade 43-61. Efter en trevande inledning från båda lagen fick gästerna ordning på skyttet och var matchen igenom betydligt säkrare på att hitta nätmaskorna. Mina otränade basketögon såg inte om det berodde på att Dolphins försvarsagerande gav dem det utrymme de behövde. För mig såg det ändå mer ut som att AIK satte sina bollar medan Dolphins skapade men missade sina motsvarande lägen. Egentligen en ganska bra insats av Dolphins, tycker jag.

Joakim Karlsson Dolphins rullstolslag
Poängbäst i hemmalaget blev Joakim Karlsson med sina 13 poäng
Joakim Blomquist AIK Basket rullstol
I gästande AIK var det två spelare som båda gjorde 14 poäng. Dels var det Joakim Blomquist …
Philip Salander AIK Basket rullstol
… och dels var det Philip Salander som även han jobbade ihop 14 poäng

Efter matchen reste sig några av spelarna i lagen ur sina stolar. Okej, det fick mig att konstatera att rullstolsbasket verkligen är en sport på lika villkor. Det är förbaskat långt upp till korgen när man sitter ner och du ska dessutom oftast ta skott när stolen rullar vilket bidrar till en ökad svårighetsgrad. Jag är imponerad!

För att lämna efter mig något som kan betraktas som matnyttigt har jag satt samman ett bildgalleri med drygt 150 bilder, du hittar dessa bilder HÄR

Jag tackar Dolphins för möjligheten att ta del av denna match och stort lycka till i kommande matcher!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

4 × 3 =