Med minsta möjliga marginal

Under fredagskvällen tog jag sista chansen att se Gnesta IK:s blåvingar på hemmaplan för denna säsong. De har haft en strålande säsong i division 3 och i den efterföljande Alltrean Östra har de gått rent, förlustnollan var intakt när endast två omgångar återstod. Hur snubblande nära var det inte att jag fått se lagets första förlust för säsongen då gästande Älta IF i näst sista omgången hade dem i en nästan ihopknuten säck? Någonstans på nio lyckades de gräva sig fram ur förlustträsket, få nästippen över vattenytan och med hjälp av iskalla nerver hos lagkapten Claesson i straffläggningens avslutande omgångar vinna med sammanlagt 3-2 (0-1, 2-0, 0-1, 0-0, 1-0).

Niclas Claesson Gnesta IK
Niclas Claesson blev definitivt matchvinnare för sitt Gnesta IK då mittenlaget Älta IF besegrades i Alltrean Östras näst sista omgång

I normala fall skulle inte Älta IF utgöra minsta lilla hinder för årets upplaga av Gnesta IK. Det har de bevisat i tidigare möten lagen emellan. Gnesta är överlägsna vinnare av Alltrean Östra och Älta IF har inte ens hälften så många poäng där de återfinns på en fjärdeplats i tabellen. Men sedan Gnesta IK säkrat seriesegern för några omgångar sedan har det gått ack så trögt. Deras motståndare å andra sidan hade en fjärdeplats att försvara eftersom det ger dem någon slags kvalplats för att svinga sig vidare i ishockeyn oändliga kvalrundor. Motivation slår klass och detta blev en match som utvecklades till något där faktiskt Gnesta ska vara glada att de överhuvudtaget lyckades komma med i målprotokollet. Under vissa matcher vill det sig inte, det mesta blir omöjligt på något sätt.

Gnesta IK 2019-02-22
Gnesta IK gör sig redo för sista hemmamatchen för säsongen då Älta IF stod för motståndet på Hagstumosse
Älta IF 2019-02-22
Älta IF behövde en poäng för att säkra fjärdeplatsen i Alltrean Östra när de åkte till Gnesta för att försöka lugga seriesegrarna på det som behövdes

Det var alldeles uppenbart att Gnestas spelare inte var där när matchen drog igång. Det blev en knepig tillställning, Gnesta dominerade spelet totalt, prickade målramen galet många gånger, orkade mycket mer än sin motståndare (som fick tungslipsar och pingislunga redan i första perioden) men det var gästerna som hade målhungern och viljan. Motsägelsernas moder, so to speak.

Rasmus Ahlbom Gnesta IK
Det var jämnt skägg mellan Gnesta IK och …
Erik Frendelius Älta IF
… Älta IF, åtminstone i målprotokollet hela vägen in till 7:e straffrundan

Att en säkrad serieseger kan betyda så mycket har visat sig tidigare i andra sportsammanhang. Det bevisar också hur mycket kvalité som rinner ut ur laget när hungern och skallarna inte finns där. Jag hade givetvis på känn inför matchen att det riskerade att bli en avslagen tillställning men tack vare gästernas vinnarvilja och hemmalagets ångestladdade försök att inte förlora någon match under Alltrean så blev det nerv och gnabb ju längre matchen led.

Laddskylt
Och det verkade som om de slarvade med detta ändå

Gnesta IK:s hemmapublik är trogen och har under fjolåret och denna säsong skämts bort med att laget i deras hjärta är överlägsna. Matcherna har vunnits med stora siffror vilket gett möjlighet till jubel och applåder många gånger om. Ishockey är dock så mycket mer, framförallt tuff kamp, och det kommer att bli avsevärt mycket mer av den varan när steget nu tagits till division 2.

Ishockeypublik Gnesta Ishall
När säsongens sista hemmamatch i Gnesta Ishall vid Hagstumosse avgjordes på fredagskvällen hade 178 åskådare hittat till läktarsidan

Den första perioden bjöd på … ja, vad då? Det var segt men jag hittade inte några spår av att vaktmästaren sandat isen. Älta kom i ett par frilägen men i övrigt spelade Gnesta med den pondus som det anstår en seriesegrare. Det tog nästan fem och en halv minut innan den första avblåsningen kom. När gästerna gjorde 0-1 efter 7:21 genom Daniel Gahn (dagens gladaste målskytt!) så var det inget som ens gav en axelryckning hos hemmalagets spelare. “Det där löser vi så småningom”, syntes det som att de tänkte.

Daniel Gahn Älta IF
Älta IF:s Daniel Gahn markerade både härligt och tydligt vad han tyckte efter att ha gett sitt lag ledningen i första perioden mot Gnesta IK

Att inte Gnesta Ik var på hugget denna afton stod klart när de i inledningen av andra perioden fick chansen att spela 5 mot 3 i 1 minut och 40 sekunder utan att få hål på Johannes Vakk i motståndarkassen. När de själva fick en spelare utvisad i mitten av andra perioden tände de däremot tillfälligt till och gjorde 1-1 i spel 4 mot 5. David Stråhle hette den hyfsat vane målskytten och matchuret stod då på 29:55. Med 1,5 minuter kvar av andra akten tog man ledningen genom Rasmus Johansson som var sist på pucken i en rörig situation framför Ältas målbur.

David Stråhle Gnesta IK
David Stråhle kvitterade till 1-1 för Gnesta IK i mitten av andra perioden när hans lag spelade 4 mot 5
Rasmus Johansson Gnesta IK
Gnesta hade ledningen när andra perioden var slut och deras 2-1-mål gjordes av Rasmus Johansson

Matchens mest ologiska mål gjordes sedan av Älta IF när Kristofer Dahlstedt kvitterade till 2-2 i mitten av tredje perioden. Kanske förtjänade gästerna detta mål på något sätt med tanke på att de inte fört tillställningen överhuvudtaget men ändå inte gett upp. Det fanns inte mycket i gästernas spel som indikerade detta mål men desto mer gick att skylla på hemmalagets oförmåga att göra annat än att soloåka och inte få fart på skridskorna, pucken och samspelet.

Kristofer Dahlstedt Älta IF
Älta IF:s Kristofer Dahlstedt jublar framför hemmapubliken och längst upp i bildens högra hörn ser du Gnesta IK:s ordförande Markus Sundsgård som inte direkt jublar tillbaka

När inte Gnesta IK lyckades göra mål i slutet av tredje perioden, trots spel 5 mot 4, var den välbehövliga poängen för Älta IF bärgad. De fem förlängningsminuterna började med spel 5 mot 4 och även 5 mot 3 utan att Gnesta-spelarna förvaltade denna gyllene möjlighet. Kanske framstår mitt uttryck högre upp i texten som allt mer trovärdigt, att Gnesta IK ska vara glada att de faktiskt lyckades göra något mål överhuvudtaget i denna match. När förlängningen var slut (och man också kunnat spela någon minut i tilltänkta 3 mot 3-uppställningen) så tog straffrundorna vid. Fem omgångar som bjöd på varierande träffsäkerhet från lagens straffskyttar. Tre omgångar in i straffläggningen ledde gästerna med 2-0 och med kniven mot strupen lyckades David Stråhle och Niclas Claesson utjämna till 2-2. I sjunde omgången sätter så Niclas Claesson sin andra straff för kvällen vilket inte gästernas Daniel Gahn lyckades med och segern var ett faktum. Tajt och utan någon som helst livlina eller säkerhetsmarginal denna gång för Gnesta IK.

Niclas Claesson Gnesta IK
Niclas Claessons straffskytte blev Gnesta IK:s räddning i matchen mot Älta IF
Gnesta IK Gnesta Ishall publiktack
Gnesta IK tackar hemmapubliken för stödet under säsongen 2018/19

Jag tar med mig flera saker från denna match som trots allt är värda att lägga på minnet. Motståndarnas tränare hälsade på mig före matchen och önskade lycka till, förmodligen för att de trodde att jag på något sätt tillhörde Gnesta IK:s organisation. Nu är det så att jag sammanlagt sett Gnesta IK spela ishockey tre gånger i mitt snart 54-åriga liv och det är lika många gånger som Älta mött dem under Alltrean denna säsong. Jag konstaterar också att nästa gång det kommer en ny version av mänskligheten så vore det bra om kombinationen adrenalin och testosteron också förseglar munnen och ger tunghäfta på individen. Tack. Det var inte snyggt det som sades i slutet av matchen mellan båsen och där stod jag mitt i korselden och skämdes en aning för det som kom ut ur munnarna på något som såg ut att vara vuxna män. Slutligen gläds jag åt att ännu en gång fått se Johan Norberg spela ishockey. Mitt senaste försök i Gnesta Ishall slutade med att karln gjorde sig illa på uppvärmningen.

Johan Norberg Gnesta IK
Johan Norberg tog chansen att spela hockey framför min kamera ännu en gång

Du hittar drygt 170 bilder från fredagens Alltrean-match i mitt bildgalleri HÄR >>>

Jag önskar Gnesta IK lycka till i den avslutande Alltrean-matchen på bortaplan mot Ormsta HC tisdagen den 26/2. Sedan väntar en ledighet, försäsong och förberedelser för en spännande division 2-säsong. Det blir bra det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

9 + fjorton =