Tvärstopp för Onyx mot Visby

För nästan exakt två år sedan såg jag Onyx möta Visby IBK i innebandyns södra allsvenska. Den gången slutade det 3-11 och det kan ha varit den jobbigaste laginsatsen jag sett oavsett nivå och sport. Med det som bakgrund tycker jag att lördagens 2-8 (1-1, 1-2, 0-5) mellan lagen var riktigt okej. Och det är det ju egentligen inte alls. Stora siffror, där något mål mer än nödvändigt släpptes in på slutet eftersom luften och hoppet pyste ut, men det är likväl åtta insläppta mål och inte på långa vägar tillräckligt många gjorda framåt.

Viktor Palm Onyx IBK
Onyx innebandyherrar fick en tuff lördagseftermiddag i den södra allsvenskan då Visby var på besök i Nyköping

Onyx verkar säsongen 2018/19 ha etablerat sig som en kvalkandidat uppåt i seriesystemet och innehar efter lördagens förlustmatch en 3:e-plats i tabellen. Trots djupdykningar mot bottenlagen. Gästande Visby har haft en mindre kul inledning på seriespelet men deras form är kraftigt stigande och efter lördagens seger ligger de på femte plats och kommer med stor sannolikhet att ta sig upp ovanför kvalstrecket. Matchen i Rosvallas A-hall skvallrade om färska styrkeförhållanden som definitivt borde möblera om respektive lags tabellposition.

Onyx IBK
Onyx IBK gör sig redo för match i allsvenskan mot gästande Visby IBK den 9/2 2019
Visby IBK
Visby IBK intog fastlandet med god form och bra självförtroende men också med bra statistik mot Onyx i ryggen

Rosvalla har inom loppet av en vecka stått värd för tre olika lagsport-arrangemang som totalt har lockat över 5200 åskådare. Gripendagen, Handbollsfredagen och nu allsvensk innebandy. Jag har skrivit det tidigare och jag gör det igen; det måste vara inspirerande att som motståndarlag komma till Nyköping och Rosvalla med både publiken och anläggningen som inramning.

Innebandypublik Rosvalla
Innebandypubliken är stor och trogen i Nyköping. Lördagens 881 åskådare är en helt okej siffra för Onyx men faktum är att gästerna Visby IBK leder publikligan med snittet 998 denna säsong.

Det sägs finnas en viss rivalitet mellan Onyx och Visby sedan tidigare. Lördagens match gav inte direkt prov på några felriktade adrenalinpåslag. Skönt, det får gärna vara tufft men fult eller elakt ska det inte behöva vara på matinétid. En som kunnat ”byta sida” är Onyx tidigare målvakt Rasmus Ekström. Denna gång kom han till Rosvalla som målvakt för gästande lag och fick också lite speltid i slutet av matchen då hans målvaktskollega Martin Stolt i Visby skadade sitt knä. Dessa två målvakter har annars varvats ganska jämnt under säsongens seriespel.

Rasmus Ekström Visby IBK
Tidigare Onyx-målvakten Rasmus Ekström kom som besökare till Rosvalla denna gång

Innebandyvärlden är en smula främmande för mig. Sporten är skitkul att både titta på och utöva, motionsformen är suverän och lagidrottandet har sina bekanta fördelar. Det jag inte riktigt kan komma in på skinnet kring har förmodligen att göra med elitsatsningen hos Onyx eftersom den är mig ganska avlägsen och obekant. Sporten är inte lastgammal och i Nyköpingsområdet har den mognat genom att ett flertal föreningar blivit en som i nutid fått en utbrytning i form av FBC Nyköping. Gräver jag djupt i det undermedvetna kanske jag ser innebandyn som en direkt konkurrent och inte som komplement till fotbollen. (Det ska naturligtvis tillåtas att barn- och ungdomsspelare dubblerar så egentligen borde det inte finnas någon konkurrenssituation mellan en sommar- och en vinteridrott.)

Onyx intro
Onyx eldsprutande intro är ett hett inslag på vår lokala idrottsscen

När jag under lördagen begav mig till A-hallen för att se Onyx spela mot Visby infann sig naturligtvis en del funderingar. Skulle det gå att bryta mönstret från förr då resultaten i regel går Visbys väg lagen emellan? Skulle Onyx visa ödmjukhet men också prov på hårt lojalt spel? I två perioder kunde hemmalaget hålla gästerna stången med självförtroendet som tabellpositionerna gav, ett hårt arbete och hyfsad koll på grejorna. Det som möjligtvis saknades var att krutet inte var torrt hos de som annars står för huvudparten av målproduktionen. Chanser skapades men förvaltades inte.

Henrik Gustavsson Onyx IBK
Onyx tränare Henrik Gustavsson går ut för att ge instruktioner i underläge 2-3 mellan period 2 och 3

Onyx inledde målskyttet genom att Filip Karlsson tryckte in bollen i nätmaskorna efter 11:41 i powerplay. Det kvitterades innan första perioden var över och det kom faktiskt en aning oväntat efter att Onyx haft några riktigt fina spelsekvenser dessförinnan. I andra perioden blev Onyx straffade när gästerna fick chansen i spel 5 mot 4 då 1-2 fabricerades och 1-3 kom i mitten av perioden efter att gästerna precis lyckats överleva spel i numerärt underläge. Reduceringen till 2-3 ordnar sedan Viktor Palm på straff i slutet av andra akten. Att det blev Onyx och inte Visby som gjorde mål vid ställningen 1-3 trodde jag var väldigt viktigt för matchens utgång. Jag hade fel.

Filip Karlsson Onyx IBK
Filip Karlsson gör matchens första mål och sätter Onyx i förarstolen i första perioden
Viktor Palm Onyx IBK
Med energi och laddning i blicken ger Viktor Palm hopp till sina lagkamrater och publiken i slutet av andra perioden då han reducerar till 2-3 på straff

I 3:e perioden är det klasskillnad mellan lagen. Visby visar hur man gör mål, utan krusiduller, och gör 2-4 efter 4:07 och sedan 2-5 i powerplay när matchuret stod på 12:46. Där kändes det som att det tog stopp för Onyx denna gång. De ökade på till 2-6 för att sedan göra 2-7 när Onyx chansade genom att ta ut sin målvakt och spela 6 mot 5. Hänghuvuden och tappat hopp ledde sedan till 2-8 som gjordes med 50 sekunder kvar av matchen. Trots de stora siffrorna fanns ändå en del i Onyx spel som såg okej ut men att inte sätta sina chanser och att släppa in mål för enkelt håller inte mot klassmotståndare som Visby.

Gustaf Sandberg Onyx IBK
Onyx på fall. Dock ska lagkaptenen Gustaf Sandberg med sin glöd, vilja och energi inte lastas för raset i tredje perioden.

Det är inte plättlätt att klämma ur sig en text efter att ett av stadens lag åker på så duktigt med däng. Ingen vill läsa och få vill påminnas om händelsen i form av bilder. Det blir ändå några funderingar om hur och varför saker hände. Mina innebandy-bevakningar är lätträknade vilket gör att jag tar vara på chansen och fyller bildgalleriet med spelarporträtt och de actionbilder jag lyckades ta. Du hittar ett bildgalleri med drygt 170 bilder HÄR >>>

Jag önskar Onyx allsvenska innebandyherrar stort lycka till i jakten på en kvalplats uppåt, det vore rent ut sagt skitkul! Nya tag och nya matcher.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fem × 4 =