35 minuter av antiklimax

I en tabell som närapå är lika jämn som speglarna i Hubble-teleskopet hänger nykomlingarna (eller snarare återvändarna) IFK Nyköping med fantastiskt bra. Och varför inte, de har en spännande trupp som innehåller både bredd, spets, rutin och ungdomlig talang. Handboll är en tilltalande sport och det är enkelt att ta till sig utövarnas vedermödor där ute på planen. Spelarna blir snabbt profiler med sina olika egenskaper och ännu lättare blir det med den lokala anknytning de har i Nyköping tack vare IFK:s förmåga att agera talangfabrik inom handbollen. (Nu önskar jag bara att det blir så även på flick- och damsidan.)

George Simonides IFK Nyköping
IFK Nyköpings George Simonides visade prov på kvicka fötter och bra spänst i några kontringar under andra halvlek mot HK Eskil

Att gästande HK Eskil jublade som om de segrat efter att ha kvitterat till 26-26 i fredagsmatchens sista sekund mot IFK Nyköping är förståeligt. De gjorde en hyfsat stabil insats men allra mest fick deras målvaktsbyte i slutet av första halvleken stor betydelse. In kom en kexchoklad som gav IFK-spelarna gummiarm. Det var rutin i form av Tobias Olsson som helt enkelt läste av och stod i vägen för många av de avslut hemmalaget försökte sig på.

Intro IFK Nyköping
IFK Nyköpings intro i samband med Handbollsfredagen den 8/2 -19 i Rosvallas A-hall

Jag läste i all hast på lite om HK Eskil. Klubben bildades 1971 av en utbrytargrupp från GUIF i Eskilstuna. Kanske stod de inte bakom det nykterhetslöfte som är knutet till Godtemplarungdomarnas idrottsförening…? Hur som helst så krigar HK Eskil denna säsong i bottenskiktet av division 1-tabellen och då är självklart varje poäng viktig i jakten på nytt kontrakt. Någon som IFK Nyköping ser ut att undvika. Dock ska man inte ropa hej för tidigt, tabellen är som skrivet mycket jämn.

IFK Nyköpings handbollsherrar
Line up för IFK Nyköpings trupp till matchen mot HK Eskil den 8/2 -19
HK Eskils handbollsherrar
En något stökig line up med HK Eskils herrar då de mötte IFK Nyköping på Rosvalla

IFK Nyköping hade denna fredag slagit på stora trumman och bjöd på sponsrad gratis-entré. Otroliga 1897 åskådare kom till Rosvallas A-hall. Flera extra-jippon runt arrangemanget gjorde detta till handbollspropaganda. Nu duggar denna typ av evenemang tätt i Nyköping eftersom hockeylaget Gripen gjorde detsamma förra helgen. Och uppe på detta ställer sig stadens allsvenska innebandylag på planen mot Visby IBK under lördagen. Kul!

Handbollsfredag IFK Nyköping
Nästan 1900 åskådare fyllde båda läktarsidorna och utgjorde en riktigt härlig kuliss denna Handbollsfredag
VIP-hylla Handbollsfredag
VIP-hylla med sponsorerna som gjorde detta arrangemang till något alldeles extra
Bullpåsar IFK Nyköping
Det hystades bullpåsar till publiken vid timeout
Sponsor-tävling Handbollsfredag
Tävling bland några av sponsorerna där det gällde att rulla ut handbollen så nära mittpunkten som möjligt

Vi fick oss till buds en handbollsmatch där jag inte tycker att hemmalaget kom upp till den nivå de besitter. Inledningsvis riktigt svajigt och de gav ett lojt intryck. De kom in i matchen tack vare en hel radda med tekniska fel från gästerna. De avslutande minuterna av första halvlek gav mig magkänslan att IFK tappat sin oumpf. Den där riktiga handbollsenergin och laddningen infann sig endast under en 10-15-minuterssekvens.

Christopher Wålinder IFK Nyköping
Kapten Wålinder visade vägen i denna match och den urstarka försvarsspelaren blev målbäst i sitt lag med 6 gjorda mål

De 17-13 som IFK ledde med i halvtid lyckades man definitivt inte förvalta i andra halvlek. Gästerna åt ikapp försprånget och hade även ledningen vid 22-23 med 10 minuter kvar att spela. Med publiken i ryggen kunde dock IFK kontra in några mål till 25-23. Att det sedan slutade 26-26 efter gästernas kvittering i slutsekunden var självklart en missräkning för IFK Nyköping. Det var dock inte de olyckliga slutsekunderna som ensamt var antiklimax, jag tycker det kändes en aning skevt redan innan första halvleken var till ända.

Tobias Olsson HK Eskil
I den stunden man inser att man gemensamt fastnat för Dressmans rea på orangea tröjor

Jag vill tacka IFK Nyköping för en finfin avslutning på fredagen där deras Handbollsfredag och deras handbollspropaganda nådde ut till många, många Nyköpingsbor. Det måste ju även vara en fröjd att som gästande lag få ta del av denna typ av matcher. Jag kan också tacka domarna för att ovanligt många bilder fick kasseras denna gång då de endast hade med en stor och suddig domarröv… Du hittar mitt bildgalleri från matchen HÄR >>>

Over and out

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

10 − 9 =