Nyköpings Hockey Ungdom bjöd på spänning i J20 Elit Östra

Lördagen den 26:e januari tog Nyköpings Hockey Ungdoms J20-lag emot gästande Göta Traneberg IK i Rosvallas stora ishall. Till denna säsong har stadens J20-lag avancerat till Elit-klassen och de spelar i Elit Östra. Ett seriespel som består av galet många matcher och efter 29 spelade omgångar har Nyköpings hockey-krigare skrapat ihop 37 poäng som räckt till en 7:e plats. Mer kontakt med de nedre tabellpositionerna än de övre men trots allt en gedigen insats så här långt.

Nyköpings Hockey Ungdom J20
Nyköpings Hockey Ungdoms J20 bjöd upp till en svängig dans i Rosvallas stora ishall under lördagen då Göta Traneberg kom på besök

Efter segern över Göta Traneberg med 4-3 (1-1, 3-0, 0-2) adderades tre härliga poäng vilket också utökade gapet ner till närmast jagande Tyresö Hanviken som befinner sig på kvalplats. Lördagens gäster hör hemma i Bromma, har ett representationslag i division 2 men med en stolt och ärofylld historia att tryggt falla tillbaka på. För mig som icke-stockholmare är det dock svårt att säga något speciellt om ännu ett av alla ishockeylag från huvudstadsområdet. De är många. Väldigt många.

J20-publik Rosvalla
Tyvärr tycks det som att det endast är de närmast anhöriga som tittar på matcherna när Nyköpings Hockey Ungdoms J20 spelar. Konstigt med tanke på nivån som presteras av laget och deras motståndare i J20 Elit.

Om lördagens match ska sammanfattas med några korta ord så blir det att hemmalaget var bättre än sina motståndare i första perioden, mycket bättre i andra perioden och av förklarliga skäl mindre desperata i tredje akten. Att segern kunde bärgas går helt och hållet att tillskriva insatsen under några minuter i andra perioden då gästerna sattes i rejäl gungning.

Mattias Groth Nyköpings Hockey Ungdom J20
Nyköpings Hockey Ungdoms ansvariga J20-tränare Mattias Groth ger några korta instruktioner under andra perioden.

Det blev en smakstart för Nyköpings-laget som redan efter 3 minuter genom Jesper Valrygg gjorde 1-0. De stärktes säkert i att också klara spel 3 mot 5 i över en minut innan första halvan av perioden var spelad. Allt såg lugnt, tryggt och säkert ut ända tills Nyköpings Hockey Ungdom fick chansen att spela powerplay. Sällan har jag sett ett så lamslaget spel i numerärt överläge och gästerna prickade först stolpen i ett friläge innan de i ett efterföljande anfall, också friläge, kunde kvittera till 1-1.

Jesper Valrygg Nyköpings Hockey Ungdom
1-0 genom Jesper Valrygg i inledningen av första perioden mot Göta Traneberg

Hemmalaget reagerade utmärkt på det något snöpliga kvitteringsmålet och andra perioden blev en enda lång och tydlig styrkeuppvisning. Gästerna hade verkligen inte mycket att säga till om. 2-1 kom efter 27:45 då Rasmus Forsberg borrade in en puck djupt i nätmaskorna bakom gästernas målvakt. 10 sekunder senare utökade Tim Myllyvainio till 3-1. Gästerna kom ordentligt i obalans och drog på sig utvisningar. Något som hemmalaget utnyttjade bättre och 4-1 kom i powerplay då Eddie Jinglöv petade in 4-1. Perioden avslutades dock med att hemmalaget fick en spelare utvisad, något som fick betydelse i tredje aktens inledning.

Rasmus Forsberg Nyköpings Hockey Ungdom
Rasmus Forsberg gjorde 2-1 för Nyköpings Hockey Ungdom
Tim Myllyvainio Nyköpings Hockey Ungdom
Tim Myllyvainio utökade fram till 3-1 för Nyköpings Hockey Ungdom mot Göta Traneberg IK

Den tredje perioden startade alltså i numerärt underläge för hemmalaget. Det förvärrades då de drog på sig ytterligare en utvisning. I spel 5 mot 3 blev reduceringen till 4-2 rimlig och den kom redan efter 31 sekunder av perioden. Detta ledde till att gästernas tränares ord fick fäste hos sina spelare med uppmaningarna att jaga och tro på möjligheten att vända på steken. Knappt halvvägs in i slutakten kom också reduceringen till 4-3. Min personliga reflektion är att det självklart kan vara bra att coacha aktivt och högljutt men när man i sina försök att elda på spelarna går över gränsen så blir det inte bra. Göta Tranebergs-spelarna hamnade i utvisningsbåset och även tränaren drog på sig domarens onda öga (med rätta) efter ett illa valt uttalande.

Eddie Jinglöv Nyköpings Hockey Ungdom
Eddie Jinglöv blev spelaren vars mål fick vågskålen att väga över till hemmalagets fördel denna gång med Nyköpings Hockey Ungdoms fjärde mål som kom i andra perioden

De avslutande minuterna av J20-matchen blev ovissa, gastkramande och händelserika. Utvisningar, utplockad målvakt för gästerna och slutligen spel 6 mot 4 kunde dock hanteras av hemmalaget som efter slutsignalen och smågruffet vid Otto Bäcklin i Nyköpingskassen slutligen kunde jubla och räkna in 3 friska pinnar i J20-tabellen.

Jag har plockat ihop drygt 100 bilder från den härliga ishockeymatchen och du hittar bildgalleriet HÄR >>>

Tack för den underhållning som bjöds och stort lycka till för Nyköpings Hockey Ungdoms fortsatta J20-spel i Elit Östra.

4 thoughts on “Nyköpings Hockey Ungdom bjöd på spänning i J20 Elit Östra

  1. Tack, jag imponeras över nivån. Tempot, tekniken och prestationerna taktar in bra med föreningens seniorlag i herrarnas division 1. Fantastiskt kul att följa en match från fotobåset och som alltid hoppas jag på att komma tillbaka för att fånga all action på ett bättre sätt än vad jag lyckades med vid det senaste försöket.

   Anmäl kommentar

 1. Hej.

  Apropå Göta Traneberg så har jag för mig att bröderna Stig och Hans Tvilling representerade dom innan de gick till Djurgården och senare hamnade i Nyköpings AIK (NAIK) i slutet på 60-talet.

  Hälsar Leif Pettersson och gammal NAIK:are.

  Anmäl kommentar

  1. Härligt med historiska kopplingar. Jag läser på Göta Traneberg IK:s hemsida att de (IK Göta) under 50-talet tappade spelare till bl.a. Djurgården. Det finns mycket att hämta från svunna tider som också ger en förståelse för var vi står just idag.

   Anmäl kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

1 × två =