Fotbollslasses sportår 2018

Ett år är snart till ända, ett nytt väntar runt hörnet med armarna vidöppna. Vad framtiden har att erbjuda kan vi blott gissa medan det som varit har fastnat i olika grader i våra minnen. Att sammanfatta 2018 är komplext men om jag begränsar det till att handla om mitt sportfotoår blir det lättare. Den lokala idrotten tuffar på, vissa sporter och lag har nått resultatmässiga framgångar medan det har varit betydligt tuffare för andra.

KVBS Katrineholm Bandy åter i allsvenskan
Den 11/3 stod det klart att Katrineholm Bandy tagit klivet upp till allsvenskan i bandy igen. Backavallens publik kunde jubla ikapp med sina bandyhjältar.

Mitt bloggande och min sportfotografering bottnar i den lokala damfotbollen. Det gör mig ont att forna topplaget IFK Nyköping sett sin fasadfärg flagna och säsongen 2019 ser det inte bättre ut än att IFK återfinns i distriktsserien division 3 tillsammans med bl.a. Hargs BK. Dock har jag under de senaste åren försökt vidga mina vyer och det står både herrfotboll och helt andra sporter på menyn.

Cheer Legacy Nyköping
DM Mellersta och Stockholm avgjordes på Rosvalla i slutet av mars och våra lokala cheerleaders i Cheer Legacy var givetvis med och gjorde bra ifrån sig

Det återstår massor för mig vad gäller att täcka in sporter som jag tidigare aldrig bevittnat eller dokumenterat. Jag gör ingen grej av att jaga och bocka av sporter men nyfikenheten tar ibland över och då lyckas jag emellanåt hitta ett arrangemang som lockar. Utan direkt ansträngning kunde jag kliva utanför ytterdörren hemma i Stigtomta och fota en liten del av startfältet i Yngaren runt i slutet av maj. Cykelsport där tyngdpunkten vilar på breddidrott är helt i min smak.

Yngaren Runt 2018
Yngaren Runt den 27/5 blev premiär för mig vad gäller cykelsporten

Ett tillfälle under året som kostade mer än inträde och några mils bilresa blev när Runtuna mötte Malmköping i herrarnas division 4-serie på Runavallen. Skyfallet under matchen gjorde inte bara mig sjöblöt utan den ena av mina kameror packade ihop och kostade några tusenlappar att laga. Bra, då vet jag var gränsen går för vad utrustningen klarar av.

Ola Pettersson Runtuna IK
Ola Pettersson och hans lagkamrater i Runtuna IK bjöd på både fotboll och ett överraskande ösregn en sen augustikväll på Runavallen

Att leta sporthändelser i närområdet innebär att man många gånger hamnar på Rosvalla. Vare sig man vill eller inte. Den lokala fotbollen föredrar jag alla dagar i veckan att konsumera på någon annan arena än just Rosvalla men inomhusidrotterna har ju onekligen en helt fantastisk arena att tillgå. Variationen är stor, inte bara för att det finns allt från ishallar till friidrottsfaciliteter i Rosvallas inre, där möjligheterna till arrangemang i fantastiska A-hallen lockar både nära och långväga gäster.

Futsal IFK Nyköping
En gång i tiden rynkade jag lite på näsan inför inomhusfotboll men när futsal spelas av specialiserade lirare har jag definitivt fallit för den sporten. Tyvärr verkar det inte direkt lovande för IFK Nyköpings futsallag i division 1-serien den innevarande säsongen.

Huruvida IFK Nyköpings handbollsherrar och deras klassiska arrangemang Handbollsfredag ska hålla till i A-hallen på Rosvalla eller i Sporthallen kan diskuteras. Stämningen i gamla Sporthallen när det är fullsatt är något mycket speciellt men det går inte med den bästa viljan i världen att kalla Sporthallen fräsch. Och med en kamera i handen föredrar jag absolut att fota i A-hallen där det åtminstone “bara” är en färg på lamporna i taket.

Emil Persson IFK Nyköping
Emil Persson och hans kompisar i IFK Nyköpings handbollslag tog sig efter lyckosamt kvalspel äntligen tillbaka till division 1

Som du märker i detta blogginlägg har jag enbart en bild per sport. Vad gäller t.ex. handbollen är naturligtvis IFK Nyköpings avancemang en stor grej på den lokala sporthimlen. Men vikten av att är efter år stå för värdskapet av Sverigecupen i handboll förtjänar på många sätt en bild också. Nu selekterar jag hårt och då blir bilderna från Sverigecupen något var och en får leta upp bland mina äldre blogginlägg här på SN. En sport som däremot inte bidragit till mer än ett par inlägg under året är innebandyn. Det har bara råkat bli väldigt, väldigt lite innebandy för min del under 2018. Bättring krävs eftersom denna sport utövas av väldigt många och dessutom på ett fantastiskt framgångsrikt sätt. Nyköping har inte bara traditionen att vara en ishockey eller handbollsstad, innebandyn och framförallt flaggskeppet Onyx i allsvenskan har med all rätt satt sin prägel.

Onyx vs FBC Kalmar 180106
I januari 2018 mötte Onyx gästande FBC Kalmar i Rosvallas A-hall

Efter att de senaste åren ha följt ishockeylaget Gripens resa från division 4 till division 1 gav jag mig ut på ett vådligt äventyr när jag följde laget på bortamatchen mot Hammarby den 27/1 -18. En något udda företeelse att följa med laget på en bortamatch men det gav möjligheten att dokumentera hur livet som hockeyspelare är på en av alla oändligt många Stockholms-resor som den sporten erbjuder. Jag är dessutom otroligt tacksam över tillmötesgåendet från spelarna och ledarna i Gripen, de är sannerligen något alldeles extra!

Hammarby vs Gripen 180127
Bortamatch för Gripen när de mötte Hammarby på Hovet inför de entusiastiska Bajen-supportrarna

Att fota motorsport har inte bara visat sig mycket svårt utan även galet dammigt. Särskilt ett varmt och torrt år som 2018. Motorsport är ett brett spann av tänkbara varianter och jag hittade detta år till folkrace-banan, rally-vägarna, crosskart-tävlingen samt trial-SM. Nej, någon speedway blev det inte denna säsong av olika skäl. Jag har (med undantag av speedway) märkt hur stort sug det är på materialet jag presenterar och hur tacksamma man tycks vara för det jag gör. Märkligt, i mina ögon har motorsporten en jättestark produkt som står upp alldeles utmärkt utan min inblandning. Det finns också väldigt många som fotar och visar bilder efter de flesta tävlingarna och därmed är konkurrensen stenhård med många fotografer som är både drivna och ruggigt säkra.

Kvällsfolkrace Björshultsbanan
SMK Nyköpings kvällsfolkrace i maj är en given tävling om vädret är bra eftersom kvällsljuset över Björshultsbanan erbjuder härliga möjligheter för mig som har en kamera i händerna

Ibland är sydöstra Södermanland en allt för liten skådeplats för att hitta vissa sporter. Hade jag börjat med denna sportfoto-hobby några år tidigare så hade jag kunnat fånga Oxelösunds IK:s eller t.o.m. Vrena IF:s bandyverksamhet. Nu har jag valt att åka till utmärkta Backavallen där Katrineholm Bandy huserar. Om sportgudarna vill kanske vi däremot har ett rugbylag i Nyköping om något år, ett frö är sått som kanske gror sig större. Även för rugbyn, denna eminenta men stenhårda gentlemannasport, är närmaste alternativ Katrineholm. Jag har också jagat ner till Norrköping och Bollspelaren för landskamper m.m. och är det någon sport som ska få mig att åka långt så är det rugby.

Katrineholm Griffins
Katrineholm Griffins mötte klassiska Attila Rugby den 29/9 på Djulö IP utanför Katrineholm

Kanske är det en aning udda men mina bevakningar av dynamiskt skytte har varit det överlägset mest uppmärksammade under mina år som sportfotograf och bloggare. Dessa idrottare presterar på hög nivå i en sport som är riktigt svår att bemästra. Många kanske ser deras tävlingsredskap och rynkar på näsan men då tycker jag att man dömer ut skytte som sportgren alltför lättvindigt och på lösa och fördomsfulla grunder.

ONYX 2018
Den 23/9 arrangerades ONYX och som prematch den 22:a tävlade även en grupp gevärsskyttar på banorna vid Koxäng utanför Nyköping

Jag kan inte klumpa ihop volleyboll med beachvolleyboll när jag ska redogöra för dessa tävlingsformer efter 2018. Nyköping har varit värdstad för två riktigt tunga tävlingsarrangemang och allt är Nyköpings Frisksportares förtjänst. I slutet av maj och en bit in i juni spelades det Euro League-matcher där Sveriges landslag på både herr- och damsidan var inblandade. Skådeplats var, förstås, Rosvallas A-hall och för damerna slutade det på allra bästa sätt då de vann Silver-ligan.

Sveriges volleybollandslag damer
Sveriges volleybolldamer vann finalen i Silver-divisionen över Österrike den 17/6 -18

Nästa mega-arrangemang att nämna är stoppet som Swedish Beach Tour för andra året i rad har gjort på torget i Nyköping. Även här är det Frisksportarna som ska ta åt sig mestadelen av äran och det är verkligen ett arrangemang som bör ses av alla i vår del av länet. Jag väljer ut en bild från herrfinalen där lokala superstjärnan Linus Tholse går upp i en nätduell mot ungdoms-OS-mästaren David Åhman.

David Åhman Linus Tholse
Tyvärr hängde regnet i luften under hela finaldagen för Swedish Beach Tour-stoppet i Nyköping den 12/8 -18

För mig som hobbyfotograf och bloggare är tiden en bristvara. Min fritid äts i allt större utsträckning upp av mitt delansvar i flickfotbollsverksamheten som vi har i Stigtomta IF. Hur det blir inför 2019 är tyvärr ett frågetecken men tillsvidare är min prioritering den att tjejerna i F02-04 går i första hand. Samtidigt måste jag erkänna att det egna laget är ett av de minst fotograferade, av någon konstig och outgrundlig anledning.

Lovisa Jansson i duell mot spelare i IK Viljan den 1/5 -18
Stigtomta IF:s Flickor födda 02-04 är mitt huvudfokus i egenskap av ledare och en av orsakerna är att näst yngsta dottern Lovisa (till höger i bild) spelar där

Jag avslutar med en bild som inte är tagen under 2018. Och jag hade önskat att jag aldrig någonsin hade behövt visa denna bild av den anledning som jag nu gör. Under hösten nåddes vi av det olidligt ledsamma beskedet att Kalle Eriksson gått bort. För mig som tidigare bloggat för Lokalsporten blev Kalle en pålitlig kamrat att vända mig till när plattformen strulade m.m. Kalle var en visionär med de godaste och bästa intentioner för Nyköping där sporten skulle vara en viktig sammanhållande länk. Jag vill härmed visa mitt deltagande i förlusten och saknaden för Kalles anhöriga och nära vänner.

Kalle Eriksson Lokalsporten
Lokalsportens Kalle Eriksson intervjuar Edina Begovic på Folkungavallen efter en av IFK Nyköpings matcher säsongen 2014

I och med detta sätter jag punkt för mitt sportfotoår 2018. Hur mina ambitioner ser ut inför 2019 ska jag låta vara oskrivet. Är tidsbristen lika stor som detta år kommer jag att dra ner på texterna för att ändå hinna bevaka den lokala sporten i bildform. Till dig som läser mina blogginlägg och tittar på mina bilder vill jag uttrycka min stora tacksamhet, du är garanterat en av anledningarna till att jag håller på med detta år efter år. Till dig som oavsett nivå utövar sport så önskar jag att du fortsätter eftersom du också är en av anledningarna till att jag lägger timme efter timme på lokala sportbevakningar med helt ideella förtecken.

Gott Nytt År!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

två − 1 =