Smakstart på vårettan för Gripen

Jag kan inte tänka mig något annat än att kalla Nyköpings seniorlag som spelar ishockey i division 1 Östra för Gripen. Men vad som gäller i namnfrågan vet jag egentligen inte. De anges som Nyköpings HF Ungdom i officiella seriesammanhang och det innebär att med tiden kommer de att benämnas som “Nyköping” av motståndare, lokaltidningsskribenter m.fl. och därmed kommer ursprungsnamnet Gripen att tonas ut allt mer. Hur som helst och från det ena till det andra har nu fortsättningsserien i division 1 Östra startat. De mest framgångsrika lagen knatar vidare på Allettan-stigen medan Gripen och några ytterligare lag ger sig på spel i HockeyEttan Östra Vår. Seriestarten ägde rum fredagen den 28/12 och Gripen välkomnade Vallentuna till Rosvallas A-hall där slutsiffrorna skrevs till 5-3 (2-1, 1-2, 2-0).

Jubel för Gripen i Rosvallas A-hall
På många sätt har Gripen anledningar att jubla efter fredagens inledning av fortsättningsserien av division 1 Östra

Jag ska fatta mig kort när jag nu summerar Gripens match mot Vallentuna. Denna bloggtext är mestadels till för att få ut de 140 bilder som jag tagit och redigerat efter fredagsmatchen i Rosvallas A-hall. För den som eventuellt går i tankarna att titta på ishockey i Nyköping den närmaste tiden kan jag varmt rekommendera ett eller flera besök på Rosvalla. Utifrån det som tillagades och serverades i fredags finns det många anledningar och skillnaden mot grundseriens sista seriematch (seger över Segeltorp med 2-0) var stor. Från andefattigt och en aning själlöst till engagerat och intensivt.

Gryphons Nyköping
Det kom 705 åskådare till fredagens premiärmatch av HockeyEttan Östra Vår och klacken (som uppenbarligen blivit bekvämare och föredrar att sitta ner nuförtiden) var med på noterna

Vad har hänt sedan grundserien avslutades den 12/12? Truppen är i det närmaste oförändrad (där fortfarande Adam Thim och Albin Ivarsson-Hamberg är otroligt saknade) men man har plockat in en assisterande coach som bidrar med mer än en klingande värmländsk dialekt i båset. Peter Nordström kan vara en del av tändningen bland spelarna, för glöd fanns det i stora portioner i fredags.

Peter Nordström Gripen
Gripens assisterande tränare Peter Nordström var mycket aktiv under matchen mot Vallentuna
Erik Berggren Gripen
Erik Berggren blev klar till fredagsmatchen mot Vallentuna och denne lovande talang lånas in för ett par matcher från division 2-spel i Nässjö.

Utan att ha sett mycket av Gripen på division 1-nivå måste jag ändå försöka mig på att hävda att deras första period mot Vallentuna var bland det bästa jag sett detta lag prestera. De fick ihop det även i andra perioden men då fick dock gästerna chansen att sticka hål på Gripen emellanåt trots att hemmalaget fortsatt var spelförande. Den tredje perioden gick ner i energi men som tur var belönades Gripen retroaktivt för allt de slitit sig till under de två första perioderna. Ishockey är underbart intensivt och som lagsport är den spännande eftersom man regelbundet skickar in 3 till 4 olika lag på isen under en match. De olika femmorna påverkar utgången och ska takta in i varandras arbete.

Intro Gripen Nyköping
Ännu ett försök att få till en godtagbar bild på Gripens intro. Jag kämpar vidare.

Det fanns några saker som stack ut med Gripens insats i fredags. Dels var det glöden och energin som spelarna visade. Dels var det offerviljan. Det smällde längst sargerna och förvisso sägs det att Vallentuna gärna trycker på men här stod Gripenspelarna för initiativet i närkampsspelet. Och jag såg under hela matchen exempel på hemmaspelare som kastade sig för att täcka skott eller bryta passningar. Denna energi kom från spelarnas inre och var inte det jag skulle beskriva som desperation.

När krutröken lagt sig och allt summerades återfann vi fem olika målskyttar i Gripen. På många sätt var varje mål lika viktigt men Pontus Broengs kvittering till 1-1 första perioden, Marcus Lindbloms 3-3 i slutet av andra perioden och John Mobergs 4-3 i tredje perioden var avgörande för matchutvecklingen. Målen i kombination med många fina försvarsinsatser samt Otto Bäcklins målvaktsspel lyser lite extra efter denna premiärmatch.

Pontus Broeng Gripen
Pontus Broeng i Gripen gjorde mycket som var väldigt bra mot Vallentuna och hans 1-1 i första perioden sticker ut lite extra.
Cornelis Cilthe Gripen
I samband med ett backskott från Pontus Broeng gjorde Cornelis Cilthe 2-1 för Gripen i första perioden
Marcus Lindblom Gripen
Med ryggen mot kameran ser du Marcus Lindblom som kvitterar till 3-3 i andra perioden mot Vallentuna
John Moberg Gripen
Efter att ha kört totalt slut på sig under andra periodens slut (astmaattack) så klev John Moberg ut i tredje perioden och blev bara bättre och bättre. Hans 4-3 i slutet av tredje perioden blev galet viktigt för matchutgången.
Gilito Garcia Gripen
Spiken i kistan blev Gilito Garcias 5-3 som han lyfte in från den egna försvarszonen i Vallentunas tomma kasse när det återstod 6 sekunder av matchen.

Möjligheterna till överblick från A-hallens fotobås är obefintliga. Närheten till spelet och spelarna ger förvisso bra närvarokänsla i bilderna men det är från en hög position uppe på läktarna som det går att få känsla för strukturen och överblicken av spelet. Under tredje perioden satte jag mig med mitt längre teleobjektiv på läktarplats och där förstod jag vilken enormt viktig spelare Robin Axbom är för Gripen. Vilken aktionsradie och vilket ansvar den karln tar för sitt lag! Han stack ut med sitt kunnande och sin kapacitet.

Robin Axbom Gripen
Robin Axbom levererar verkligen och är skäl nog för att ta sig till Rosvalla för att se Gripen spela denna vinter

Om du vill se mina försök att fotografera ishockey efter fredagens match mellan Gripen och Vallentuna så hittar du 141 bilder via denna länk >>> Jag är glad och tacksam att premiärmatchen spelades en fredagskväll vilket gjorde att det inte krockade med mina åtaganden som flicklagsledare (som tränar onsdagskvällar och söndagseftermiddagar). Om det råkar bli match för Gripen någon gång i framtiden då fotbollstjejerna inte tränar så ska jag definitivt försöka mig på ett återbesök på Rosvalla. Fredagsmatchen gav verkligen mersmak, håll i det här nu Gripen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

1 × 2 =