Oövertygande annandagsseger

Calma. Det hade behövts en rejäl dos Calma för att stilla balanssinnet efter annandagens allsvenska bandymatch på Backavallen i Katrineholm mellan Katrineholm Bandy och gästande TB Västerås (hädanefter benämnda som “Tillberga” i texten). Det svängde hejvilt och hemmalaget tog med oss upp på de höga topparna men vi gungades också ner i de djupaste av dalar. Vem behöver inte åksjuketabletter i en sådan situation?

Annandagsbandy Katrineholm Bandy TB Västerås
Den allsvenska bandymatchen mellan Katrineholm Bandy och Tillberga under annandagen slutade 7-6 (3-1) i finväder och inför storpublik

Väderprognosen inför annandagens familjefest på Backavallen utlovade solsken och några plusgrader. Och visst blev det så. Fantastiskt fint väder bjöds och endast de riktigt inbitna vinterfanatikerna eller de överdrivet påpälsade kan ha saknat minusgraderna. Vi fick en lågt stående eftermiddagssol, tre plusgrader och vindstilla.

Skidspår Backavallen
På löparbanorna runt Backavallens A-plan finns två preparerade skidspår för de riktiga entusiasterna
Ponnyridning Backavallen
Ponnyridningen i samband med annandagsbandyn på Backavallen var ett av bevisen på att arrangörsklubben vill nå familjerna och en så bred publik som möjligt

Jag fick inte något tillfälle att fråga någon av Katrineholm Bandys representanter kring hur de år efter år lyckas få ett spelschema som ger dem hemmamatch på annandag jul. Kanske är det så att man lyckas byta till sig detta tack vare bandyintresset i stan. I år hamnade man på 7:e plats i publikligan för landets alla annandagsbandymatcher. Detta inkluderar alltså även elitseriematcherna. Bra jobbat och vad kul att Södermanlands bandynäste håller ställningarna! 1658 åskådare tog sig till Backavallen, må vara att det var gratisentré. Bandypropaganda behövs och jag tycker personligen att traditionen med live-bandy på annandagen lockar så mycket mer än engelsk ligafotboll med överbetalda fotbollsdivor sedd från TV-soffan.

Bandypublik Backavallen
Härligt publiktätt på läktarplats när Katrineholm Bandy bjuder in till annandagsbandy på Backavallen

Om de yttre omständigheterna var perfekta så kan man inte med den bästa vilja i världen påstå att de sportsliga förutsättningarna var direkt glimrande för vare sig Katrineholm Bandy eller deras onsdagsmotståndare Tillberga. Inför matchen stod lagen på 5 inspelade poäng vardera och de återfanns på de två kvalplatserna för att förhoppningsvis kunna hänga kvar i allsvenskan. Genom annandagens Katrineholms-seger har sörmlänningarna åtminstone häng på IFK Rättvik ovanför strecket. Tillbergas förlust petade ner dem ett hack och de är just nu näst sist i tabellen med Västanfors IF bakom sig på 3 poäng. Redan på lördag möts Tillberga och Katrineholm på nytt, gissa om det är viktiga poäng på spel även då.

Katrineholm Bandy annandagsbandy 2018
Katrineholm Bandy har haft det tufft i återkomsten till bandyallsvenskan och behöver verkligen få ihop spelet under återstoden av serien
TB Västerås annandagsbandy 2018
TB Västerås, eller Tillberga Bandy Västerås för att vara tydlig och exakt, kämpar för överlevnad i allsvenskan säsongen 2018/19

Trots en lång rad av matcher utan seger för Katrineholm inledde de annandagens bandymatch på ett övertygande sätt. Kollektivt självförtroende är en bräcklig företeelse men gissningsvis inspirerade inramningen och det stora antalet åskådare runt Backavallens isyta. Min gissning är att den månghövdade publiken inte bara hade en inverkan på hemmalagets prestation under första halvleken utan även under det gastkramande slutet. Mer om den galna avslutningen senare i texten.

Rober Carlsson Katrineholm Bandy
Katrineholm Bandys huvudtränare Roger Carlsson kunde efter annandagens match räkna in två välbehövliga poäng men har säkert en del att slipa på med spelarna inför allsvenskans fortsättning

Redan i tredje minuten tog hemmalaget ledningen då Lars Larsson lyfte in en retur med en backhand. Hemmalaget agerade tryggt och säkert och 2-0 kom i 14:e minuten då Linus Doktare klämde in bollen efter en hörna. Att gästerna reducerade till 2-1 i 29:e minuten verkade inte bekomma Katrineholms-spelarna utan de trummade oförtrutet vidare. Repliken kom tämligen omgående då Jesper Ekström satte 3-1 i 31:a minuten och i och med detta fick resultattavlan vila under återstoden av halvleken. Utöver målen hade Katrineholm ett par riktigt vassa lägen för ytterligare nätkänning.

Pausunderhållning Backavallen
Pausunderhållningen var mer än charmerande vilket dock inte kan sägas om…
Korvkö Backavallen
…korvkön som ringlade sig lång trots frenetiskt arbetande funktionärer kring grillar, korvgrytor och kaffepannor

Andra halvlek tog vid där den första slutade. Ett par minuter fick vi i publiken vänta innan hemmalaget utökade sin ledning till 4-1. Denna gång genom Victor Nilsson. Pang, boom och det kändes bekvämt och innanför komfortzonen. Nästa kapitel i detta referat har dock den mindre smickrande titeln “Konsten att inte stänga en match“.  Här parkerades minsann inga bussar, stängdes inga framfartsvägar eller korridorer. Tillberga började sin upphämtning i 53:e minuten och inom 6 minuter stod det 4-4. Timeout Katrineholm. Gästerna tog ledningen fram till 4-5 i 67:e minuten. Klacken kippade efter syre.

Katrineholm Bandy klack Backavallen
Katrineholmsklacken gjorde vad de kunde och trots en minst sagt mörk matchutveckling under andra halvleken så stod de kvar på barrikaderna och lyfte sina hjältar ute på isen

Med en fjärdedel kvar av matchen var det svårt att se hur sjutton Katrineholm skulle kunna vända på steken. Fanns det något svar att komma med, gick det att hämta sig från chocken att bli uppåkta och omkörda? Jajamensan, tydligen stöps bandyspelare i en slags form där moral och karaktär sätter sin prägel. Och min teori är att den stora hemmapubliken hade betydelse. Inte nödvändigtvis för att den hejade och tjoade särskilt mycket. Nej, det var nog snarast så att man som spelare inte vill något annat än att visa sin publik att man kan och vill vinna matcher. Moral-boost de luxe med 1658 bandyåskådare.

Fredrik Öjdahl Katrineholm Bandy
Hörna efter hörna hela matchen igenom. Det skulle vara intressant att ta del av hörnstatistiken för matchen. Katrineholm Bandys Fredrik Öjdahl torde ha somnat in på onsdagskvällen med ispåsar på sina handleder efter alla hörnor han tog hand om mot Tillberga.

5-5 i 76:e minuten på hörna och spelaren som stod för kvitteringen var Linus Doktare. Alltid denne Linus när det som mest behövs. Och 6-5 i 79:e när Niklas Eriksson gör det han är allra bäst på, mål. Var steken vänd nu? Hade hemmalagets desperation gett inte bara publiken mer att titta på utan också ett slag i motståndarnas solarplexus? Nej. Kvittering till 6-6 i 89:e efter retur på en hörna och en viss oförmåga att få undan bollen från hemmalaget. Skulle minnen av tidigare matcher där förluster kommit i slutminuterna spöka för Katrineholm? Denna gång var de starkast och lite oväntat lyckades Emil Andersson fastställa slutresultatet till 7-6 i andra tilläggsminuten. En inte helt van målskytt som stod ute på isen och omtumlad blev omfamnad av sina lagkamrater. Publikens jubel studsar förhoppningsvis runt mellan Emils trumhinnor någon dag ytterligare.

Och inte tusan vann jag något på min 50/50-lott. Den här gången heller.

Du hittar nästan 250 bilder från annadagsbandymatchen 2018 i mitt bildgalleri. Det här var skoj, det gör vi om nästa år, eller hur?!

2 thoughts on “Oövertygande annandagsseger

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

19 − 7 =