Katrineholm Bandy får jobba vidare

Inför bandysäsongen 2018/19 är Katrineholm Bandy tillbaka på de allsvenska arenorna efter två år i division 1. Hashtaggen #viskatillbaka är utbytt och skrivs numera #viärtillbaka. Kostymen är dock stor och fylls den inte upp under innevarande säsong finns risken att man blir tvungen att skriva ”vi är tillbaka!” för att beskriva en degradering till division 1 igen. Och så vill nog ingen inom den sörmländska bandyn ha det. KVBS är flaggskeppet och viktig i regionen, deras verksamhet på barn- och ungdomssidan framgångsrik på flera plan.

Niklas Eriksson Katrineholm Bandy
Katrineholms Niklas Eriksson på väg att tryckas ner på isen under lördagseftermiddagens match hemma på Backavallen mot gästande Nässjö IF som tämligen obehindrat kunde ta med sig en 7-3-seger från det allsvenska mötet

Sporten är onekligen satt på undantag, oroliga ord beskriver publiktapp på arenorna och det diskuteras bland annat hur bandyns regelverk ska förändras för att på så sätt kännas fräsch och attrahera. Ingen kan ta ifrån bandyn dess kult- och traditionsbärande roll inom svensk idrottsrörelse. Storlagen har byggt inomhushallar för att kunna bedriva verksamheten vidare utan påverkan från vädrets makter, utvecklingen har nått långt från svunna tiders matcher på frusen sjöis. Jag knäar inför det faktum att det på Nässjö IF:s klubbemblem står ”1899” tryckt i nederkant. Det ger tyngd och perspektiv.

Bandyportföljer
Bandyportföljer intill fötterna bland publiken på Backavallen

Bandy är sport på riktigt. Lagsportens alla tjusningar ryms inom dess ramar. Det är de fladdrande matchtröjornas sport. Fart, teknik, taktik och en stenhård liten bollusling som från sidan är omöjlig att följa. Det är finess och lirande istället för fysiskt brunkande. Jag önskar på många sätt att jag hade börjat mitt sportbloggande 10 år tidigare eftersom jag då kunnat ta del av sporten både på Ramdalen och Strandängen. Oxelösunds IK och Vrena IF har varit del i bandykulturen men dessa verksamheter består numera av allt vagare minnen.

Backavallen entré
Betongportalen till Backavallen är fulsnygg. Mycket sport bedrivs på Backavallen men det är bandyn som nivåmässigt väger tyngst.
Backavallens bandyis
I skiftet mellan höst och vinter sänker sig mörkret tidigt över Backavallens bandyis där elbelysningen är absolut nödvändig
Katrineholm Bandy
Det är gott om publikplatser på Backavallens långsidor och vid uppehållsväder är långsidan utan tak definitivt mest populär

För nästan exakt tre år sedan besökte jag Backavallen för att se allsvensk bandy för första gången. Då liksom nu var det Nässjö IF som var på besök. Då liksom nu slutade matchen med en säker seger för gästerna. Den gången skrevs siffrorna 3-8, denna gång lyste 3-7 på resultattavlan. Då liksom nu var bortaklacken med den klingande småländska dialekten på plats. Jag minns att fanorna var med den 19/11 2015 och noterade nu att de av olika anledningar inte vajade. Jag beundrar lojaliteten hos dessa bandysupportrar.

Nässjö IF klack
Nässjö IF:s hängivna bortaklack var inte stor men de hördes och stod för en del av den allsvenska matchens inramning under lördagseftermiddagen. De var på plats tidigt och väntade ivrigt på matchstarten klockan 15.00.

Mellan raderna kunde jag utläsa att av helgens två allsvenska matcher för Katrineholm Bandy så var mötet mot Nässjö IF i förväg en förväntad förlust. Att man mer skulle ägna sig åt att minimera risker och förlustsiffror. Nässjö visade sig också vara en allt för svår motståndare, de var helt enkelt bättre i det mesta. Söndagens möte mot Tranås BoIS är den match där Katrineholm Bandy måste studsa upp igen efter flera förlustmatcher i rad. För arbetsron och tabellpositionen måtte detta scenario falla väl ut. I skrivande stund befinner sig Katrineholm på en kvalplats med endast två lag bakom sig, ett av dessa lag är nämnda Tranås BoIS.

Jesper Ekström Katrineholm Bandy
Det är ett bekymmersamt skadeläge i Katrineholm Bandy och en av flera skadade lirare är Jesper Ekström som under lördagens match kunde ses i korvkön istället för ute på isen p.g.a. en axelskada

På min väg från Stigtomta till Katrineholm vid 14-tiden på lördagseftermiddagen var jag mer än tacksam att det senaste dygnets ihållande regn lugnat ner sig. Nu var det bara erbarmligt gråtrist. Det hjälpte lite att jag åtminstone fick se en älgko med två kalvar komma ångandes över fälten vid Drögsta. De två plusgraderna i luften och barmarken gav inte särskilt mycket vintervibbar. Vis av erfarenhet klädde jag mig trots allt i full vintermundering då det garanterat går åt när man stillastående ska fotografera sport under ett par timmar utomhus.

Bandypublik Backavallen
Från läktarhåll på Backavallen kunde då och då några äkta bandyapplåder uppfattas. Det dova ljudet av vantar som möter vantar höras om man var riktigt uppmärksam.

Inför lördagens match hade Katrineholm Bandy spelat 6 matcher och skrapat ihop 4 poäng. Gästande Nässjö IF hade på 5 matcher spelat ihop 5 poäng. Den allsvenska serien är ännu i sin linda och med endast två poäng vid seger blir det en kompakt tabell där en seger eller en förlust får stor effekt för tabelläget. Katrineholm Bandy tog en välmeriterad seger över AIK den 17/11 men behöver få ordning på grejorna för att lyfta sig i tabellen. Skadeläget är en sak som oroar tillsammans med oförmågan att hålla tätt bakåt.

Katrineholm Bandy
Katrineholm Bandy gör sig redo för match mot Nässjö IF på Backavallen den 1/12 -18
Nässjö IF
Nässjö IF laddar för allsvensk match på bortaplan mot Katrineholm Bandy

Direkt vid matchstart syntes att Katrineholm för tillfället saknar det kollektiva självförtroende som behövs. Osäkerheten när man kliver upp en division och sedan inte radar upp segrar blir närapå förlamande. Gästerna tog omgående tag i taktpinnen och gjorde också mål på hörna innan 4 minuter var spelade. I efteranalysen kunde jag ändå läsa att strukturen i försvarsarbetet var ett steg i rätt riktning och att det snarare var individuella misstag som bjöd motståndarna på onödigt mycket utrymme i målprotokollet. Gott så, seriespel är en pågående process av justeringar och anpassningar av individuella och kollektiva ageranden.

Adam Jokinen huvuddomare
Domarduon på Backavallen diskuterade en hörnsituation under andra halvlek

När Katrineholms Fredrik Öjdahl kvitterade till 1-1 efter ett frislag i 9:e minuten följdes det av en spelsekvens då hemmalaget lyfte spelet och skapade ett flertal hörnor. När dessa blev resultatlösa sjönk dock modet och den välbehövliga boosten som de fick av sitt inledande mål tonade ut. Gästerna åt sig in i händelserna på nytt och tog över kommandot med eftertryck. 1-2 i 25:e minuten följdes av 1-3 i 4:3 efter en rejäl bjudning från Katrineholmsförsvaret.

Fredrik Öjdahl Katrineholm Bandy
Fredrik Öjdahl gav Katrineholm Bandy tro och hopp med sin kvittering i början av matchen
Halvtid Katrineholm Bandy
Med underläge 1-3 i halvtid klev spelarna ut till andra halvlek för att förhoppningsvis äta sig ikapp i målprotokollet mot Nässjö IF

Det gick inte ens en halvminut av andra halvleken förrän gästerna ökade på sin ledning fram till 1-4. Där och då kändes det som att det var spiken i kistan. När man har haft en halvtidspaus på sig för att samla tankarna, ge instruktioner om vad som behöver göras och laddat för krafttag för att vända på steken så hjälper det knappast att motståndarna får peta in ytterligare en pyts direkt. Målet följdes av ett totalt spelövertag för Nässjö och de ökar på till 1-5 i 60:e samt 1-6 i 62:a. Ett straffmål av Linus Doktare i 67:e minuten gav 2-6.

Linus Doktare Katrineholm Bandy
Katrineholms Linus Doktare kom med i målprotokollet tack vare det straffmål han tryckte in fram till 2-6

Nu var ju matchen stängd av gästerna sedan länge och straffmålet hade ingen större påverkan på spelet. Vi fick dock se matchen mål när Katrineholms unge Lucas Palm skrinnade förbi allt och alla i 86:e minuten och reducerade till 3-6. Riktigt snygg soloprestation. Slutresultatet fram till 3-7 fastställdes av gästerna i 89:e minuten.

Lucas Palm Katrineholm Bandy
Lucas Palm stod för matchens prestation när han gjorde Katrineholms tredje mål i slutet av matchen efter en soloräd från egen planhalva

Det blev en ganska situationsfattig bandymatch där jag famlade och kämpade för att fånga intensiv kamp, actionfyllda scener och laddade ansiktsuttryck. Säkert berodde det på min ovana att fota bandy men också för att det aldrig blev den tajta match vi alla hade hoppats på. Med andra ord har jag fyllt mitt bildgalleri med allt annat än kioskvältar-bilder. Du hittar mitt bildgalleri HÄR >>>

Jag önskar Katrineholm Bandy stort lycka till i fortsättningen av den allsvenska återkomst-säsongen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tjugo + sju =