Innebandycup i Korpens regi

När begreppet ”korpen” används i sportsammanhang handlar det inte om varken Hugin eller Munin från den nordiska asatron. Vi vänder blicken från de stora kråkfåglarna och söker oss istället 100 år bakåt i tiden till den framväxande korporationen med idrottsinriktning på arbetsplatser runt om i Sverige. På den vägen är det och idag hittar vi ungefär 400 föreningar som samlas under Korpens paraply. Det utövas sport i gemenskapens tecken med glädje och folkhälsa som fantastiska sidoeffekter. Samt en och annan hetsporres välväxta tävlingshorn som tittar fram när det kokar över…

Swedish Floorball Cup kval Nyköping
I tävlingssammanhang, oavsett nivå, skapar adrenalinet och engagemanget förutsättningar för en och annan dispyt (eller skärmytsling om du föredrar det uttrycket)

Jag försöker erinra mig om jag skrivit om verksamheten i Korpen i något tidigare blogginlägg. Jag har ju skrivit en och annan text sedan 2011. Att jag själv spelat korpfotboll från tonåren tills jag var 30+ är säkert spårbart i något halvhjärtat bloggavslöjande. Det blev någon säsong i Nyköpings innebandyserier också. Då liksom nu kretsar Korpen Nyköpings verksamhet kring Lasse Eklund, verksamhetsansvarig med hyfsad rutin och erfarenhet vid det här laget.

Lasse Eklund Korpen Nyköping
Lasse Eklund är verksamhetsansvarig i Korpen Nyköping med baslägret i Gumshallen

Lördagen den 24:e november belägrades Rosvallas A-, B- och C-hall av traktens alla korpinnebandyspelare. Kvalspel till den jättelika Sweden Floorball Cup avgjordes och det sätter sitt avtryck hos kommunens lokalbokning en gång om året. Nu vet ju alla som någon gång varit på Rosvalla att möjligheterna till storarrangemang är ypperliga och det är inga problem att hysa en Korp-aktivitet av denna dimension.

Rosvalla Nyköping
Here we go again. And again and again. Rosvalla, idrottstemplet med det blåsiga och kalla yttre men också med ett varmt och rymligt inre liv.
Rosvalla foajé
I Rosvallas foajé syntes det under lördagen att Korpen tillfälligt gjort lokalerna till sitt rede

Med någon timme att spendera på sportbevakning under den passerade helgen valde jag alltså att söka upp den stora innebandycupen på Rosvalla. Nu kommer det inte att bli något referat från någon av de få matcherna som jag såg och fotograferade runt lunchtid på lördagen. Därtill såg jag för lite av cupspelet och dessutom slank ju slutsegrarna i herr- respektive damklassen obemärkt förbi. Du kan se helgens resultat via den här länken. Självklart gratulerar jag Buskhyttan Indians och FFamiljen till segrarna i respektive klass. Starkt jobbat och lycka till i Sweden Floorball Cups slutspel när det avgörs i Kil!

Rosvalla A-hall
Rosvalla A-hall i samband med kvalspelet till Korpens Sweden Floorball Cup
Rosvalla B-hall
I Rosvallas B-hall ryms åtminstone en mindre läktarsektion längs ena långsidan till skillnad från C-hallen där man får finna sig i betydligt modestare bekvämligheter
Innebandypublik C-hallen Rosvalla
Publiken i C-hallen hittade en stolsrad att utnyttja då då avnjöt Korpidrott under lördagens cupspel

På både dam- och herrsidan fanns mängder av lokala idrottsprofiler i lagen som gjorde upp om tätplatserna, äran och hedern. Charmen med Korpen är ju att den välkomnar alla. Fotbollssparkare tillåts ju testa om det där med innebandy verkligen är lätt att behärska. Och en och annan innebandyspelare fanns självklart med också. Kruxet med Korpen är att den tillåter licenserade spelare (vilket jag hade lite svårt att acceptera när jag fortfarande tog del av deras verksamhet) och i Sweden Floorball Cup tilläts i år damer från division 1 och nedåt samt herrar från division 2 och nedåt. Före detta storspelare i innebandy var givetvis varmt välkomna oavsett på vilken nivå de en gång i tiden spelat på. Och där kunde onekligen NK Villan stoltsera med en minst sagt namnkunnig duo.

Henrik Thomsen Richard Svensson
I korplaget NK Villan återfanns tidigare Onyx-lirarna Henrik Thomsen och Richard Svensson. Meriterad duo.

För att hitta någon röd tråd i min bevakning iklädde jag mig mina allra mest lokalpatriotiska kläder och sökte upp Stigtomtalagen Mary’s (damklassen) samt IBK Stigis. Mary’s är en del av Stigtomta IF medan det lilaskimrande grabbgänget i IBK Stigis har något lösare Stigtomta-kopplingar. Kul att se bekanta ansikten men även kompisar inplockade från platser utanför orten som kämpade för Stigtomtas heder och färger (oavsett om det var i gulsvart eller svartlila matchställ).

Stigtomta IF Mary's
Tjejerna i Mary’s har vid det här laget en lång historik i korpsammanhang
Martin Eriksson Emil Ericsson IBK Stigis
I IBK Stigis briljerade vänsterfotade hockeycentern Martin Eriksson tillsammans med målfarliga Emil Ericsson

Av egen erfarenhet från korpsammanhang vet jag att det inte alltid är helt bekymmersfritt med korpidrott. Med tanke på den oerhörda träningsmängd som vissa av spelarna har, den fanatiska viljan att efterleva minutiöst utformade uppvärmnings- och stretchprogram är det ändå konstigt att skador uppstår. Eller inte. Själv lade jag av efter många års korpspel inom fotbollen eftersom jag ledsnade på att gå runt med värk 3-4 dagar efter varje match på Rättarvallen inne i stan. Inte kan väl det berott på något annat än otur…?

Befarad hälseneruptur
En hälsena som inte ville vara med till slutsignalen ljöd i lokalen

I grund och botten bjöd innebandycupen på väldigt mycket glädje. Jag kände att alla deltagare gick in för matcherna helhjärtat. För oss som såg på bjöds en och annan publikfriande aktion ute på planen. Att publiken mestadels bestod av andra deltagare som väntade på sin tur att spela är väl inte så konstigt när det kommer till Korpen, å andra sidan är deltagarna där för sin egen och sina lagkamraters skull istället för att vara publikmagneter. Däri ligger min lilla tvekan till om jag gör rätt i att bevaka och fotografera i dessa sammanhang. Kanske är deltagarna inte ett dugg intresserade av att synas inför en större skara ögon.

Tobias Palm
När innebandysargen hade rämnat kom ett par väldigt vana händer till hjälp från Tobias Palm som självklart spanade in vad IBK Stigis hade för sig ute på planen

Jag kan inte påstå att mitt bildmaterial håller idolaffisch-klass. Det beror definitivt inte på motiven utan snarare på min ringrostighet och oträning i förhållande till innebandy. Jag ser och fotar allt för lite när det kommer till denna populära och rappa sport. Likväl så har jag fått ihop ett bildgalleri med ungefär 140 bilder som du hittar här >>>

Tack för denna gång!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

åtta + 15 =