Nyköpings BIS lyckades sätta punkt

I lördags spelades den 30:e och sista omgången av division 1 Norra. Utifrån förutsättningarna var det lyckosamt, skickligt och efterlängtat när Bissarna genom sin tydliga 4-0-seger slog gästande FC Linköping City och därmed säkrade en plats på division 1-nivå även säsongen 2019. Inför den avslutande omgången hängde hotet om en negativ kvalplats tungt över de blåröda fotbollskrigarna och en seger var nödvändig för att inte tvingas förlita sig på andra lags resultat. Att man slingrade sig ur det greppet innebar alltså att det inte behövde bli någon mer match denna säsong, inget ångestladdat kval och inga fler ruskvädersmatcher på Rosvalla när vintern står för dörren.

Oscar Karlsson Nyköpings BIS
Nyköpings BIS Oscar Karlsson hade stor del i den framgångsrika avslutningen av Norrettan-säsongen 2018 genom sina två mål mot FC Linköping City på Rosvallas konstgräsplan A den 10/11

Nyköpings BIS herrar slutade på en 10:e plats i Norrettan med sina 38 poäng och 47-54 i målskillnad. Med 9 segrar, 11 oavgjorda och 10 förluster har de 30 poäng upp till tätplatsen (där vi hittar Västerås SK FK, grattis) och 3 poäng tillgodo till kvalplatsen (som Karlsunds IF HFK har att förhålla sig till). 11 oavgjorda matcher är en diger samling men summerar man segrar och oavgjorda matcher får man i alla fall ihop den dubbla summan i förhållande till antalet förluster denna säsong.

Fotbollsåskådare Nyköpings BIS
224 åskådare kämpade med vädrets makter på Rosvalla i lördags. Mysigt var inte det första ordet som vi tänkte på.

Jag ser inte division 1-fotboll och Nyköpings BIS särskilt ofta. Det finns galet mycket sport att bevaka och Bissarnas herrlag får ju gott om utrymme genom andras försorg. Denna 30:e omgången av Norrettan blev första och enda bevakningen av Nyköpings BIS för mig denna säsong. Det kan knappast ens beskrivas som en bevakning i säsongens elfte timma. Lite dåligt samvete har jag naturligtvis (men det har jag inför alla lag/idrotter/idrottare).

Regn elbelysning Rosvalla
När det slutade duggregna över Rosvalla blev det istället snäppet kallare. Jag vet inte vilket jag föredrog.

Fotbollen på division 1-nivå är imponerande. Snabb, taktisk, hård, teknisk, intensiv och långt ifrån a-walk-in-the-park. Jag häpnar när jag ser vad som krävs och hur hårt man blir straffad för misstag som eventuellt begås. Ja, en degradering för Bissarna hade verkligen, verkligen inte varit bra för fotbollen i vårt hörn av Södermanland.

Brian Clarhaut Nyköpings BIS
Nyköpings BIS ansvarige tränare Brian Clarhaut har prövats hårt denna säsong
Melke Alan FC Linköping City
Nyköpings-bekante Melke Alan är ansvarig tränare för FC Linköping City och fick alltså återse Rosvalla under några ruggiga timmar i lördags

Lördagens match kommer inte att recenseras av mig. Det har gått lite för lång tid efter matchen för att det ska kännas givande. Matchen var under sina första 45 minuter ett ställningskrig mellan två lag som mätte sina krafter mot varandra utan att direkt avslöja några blottor. Att det stod 0-0 efter 45 minuter kändes inte ologiskt men inte heller oroande ur hemmaperspektiv. När sedan Oscar Karlsson gjorde 1-0 i 56:e minuten förstod man av reaktionerna hos de rödblå hur ofantligt viktigt och befriande det målet var. Allt som rörde sig, andades och levde på bänken kom fram till sidlinjen för att jubla tillsammans med målskytten och övriga spelare på planen.

Oscar Karlsson Nyköpings BIS
Oscar Karlsson i Nyköpings BIS inledde målskyttet i andra halvleken mot Linköping

Mindre än en minut efter första målet kom 2-0 från Ekin Bulut. Det följdes av 3-0 från Oscar Karlsson i 77:e och slutligen 4-0 i 87:e minuten genom Coy Craft. Och mitt i allt osympatiskt novemberrusk fanns värme, sprudlande glädje och befrielse. Oket togs från axlarna på klubbens spelare och ledare, funktionärer och supportrar.

Division 1-flagga
Division 1-flaggan kan vaja över Rosvalla ännu en säsong

Jag visste att det skulle vara mer eller mindre omöjligt att fotografera i den snabbt fallande skymningen, i regnvädret och under elstolparnas flämtande sken. Jag fick rätt. Men skam den som ger sig och med lite god vilja går det kanske att stå ut med det 80-tal bilder jag samlat ihop efter matchen. Du hittar materialet HÄR >>>

Over and out

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

1 + 11 =