När SverigeCupen kommer till stan

Det är väl med handboll som med backhoppning. Man ger sig inte ut i 70-metersbacken utan att ha vant sig och stegrat svårighetsgraden successivt. Vilken 15-åring skulle kliva ut på en handbollsplan oförberedd och tro att man klarar sig utan blåmärken, hjärnskakning och en eller annan skelettskada? De är hårda de där handbollslirarna, var så säker. Dessutom har de fått lära sig att ge tusan i att gnugga sig i ögonen med tanke på mängden klister som sitter på händerna.

Handbollsaction SverigeCupen 2018
Ge och ta, handbollens ärliga och innersta väsen är tuff och hård men också respektfull.

För femte året i rad stod Nyköping som värdstad när handbollens distriktslagscup för 15-åringar skulle avgöras. SverigeCupen anno 2018 innebar ca 650 deltagare från landets alla hörn, slätter, berg och djupa dalar. Ett 130-tal matcher spelades på totalt 6 olika planer där gamla anrika Sporthallen endast användes under fredagen, resterande matchspel var koncentrerat till Rosvalla. Och allt summeras av mig i över 800 bilder som jag länkar till längre ner i detta blogginlägg.

Sporthallen Nyköping
Sporthallen en kulen novemberfredag när SverigeCupen var på besök ännu en gång
Sporthallen Nyköping
Sporthallens innanmäte är murrigt, gulbrunt träfärgat och på något sätt alldeles uppenbart förknippat med handboll för oss Nyköpingsbor
Rosvalla Nyköping
Rosvalla i Nyköping utgör sedan några år tillbaka handbolls-Sveriges epicentrum när SverigeCupen avgörs
A-hallen Rosvalla
Rosvallas A-hall är kronan på verket när det kommer till hallar där SverigeCupen spelas på Rosvalla
B-hallen Rosvalla
Rosvalla har två fullstora träningshallar och här den som kallas B-hallen
C-hallen Rosvalla
Rosvallas andra träningshall kallas C-hallen
Multihallen Rosvalla
Multihallen på Rosvalla är en hall som inte bara rymmer en fullstor plan utan även löparbanor och annat som får friidrottare att gnugga händerna
Stora ishallen Rosvalla
Nytt för i år var att Rosvallas stora ishall temporärt klätts i handbollskostym och blev ett riktigt fint komplement till övriga Rosvalla-ytor

Ett jättearrangemang liknande SverigeCupen sköter sig inte själv. Långt, långt därifrån. Nu när det landat flera gånger i Nyköping börjar den lokala arrangören IFK Nyköping få upp ångan och deras rutin och erfarenhet sedan tidigare år ger en allt mer perfekt slutprodukt. Det går åt massor av ideella krafter på hur många fronter som helst men jag imponeras över hur bra det blivit och hur fantastiskt snyggt det sköts av IFK. Luttrad cupgeneral med projektet under sina vingars beskydd är Stefan Germerud.

Stefan Germerud IFK Nyköping
Måhända lite lätt bomullsluddig i hjärnan när cupen går in på sista timmen men Stefan Germerud sköter sitt cupgeneral-uppdrag med bravur

Alla matcher livesänds under cupen. Ansvariga för detta är SolidSport men åtskilliga är de frivilliga som håller i kameror och kommentators-mikrofoner under de tre tävlingsdagarna. Innan SoldSport kom in i bilden för något år sedan har jag själv stått där och vridit en kamera i planens längdriktning (utan att ha en aning om hur det sett ut i sändningen). Jag håller mig till stillbilder, det är lugnast så för alla parter.

Livesändning SverigeCupen
Livesändningen från Sporthallen och vissa andra planer skedde med något ”enklare” utrustning
Livesändning SverigeCupen
I Rosvallas A-hall var det det tyngre kamera-artilleriet som riggades bl.a. för finalerna under den tidiga söndagskvällen

Att bevaka SverigeCupen är en tuff uppgift för den som vinnlägger sig att ge en djup och bred helhetsbild. Jag skulle vilja påstå att det är helt omöjligt. Det händer saker på 5 eller 6 planer samtidigt och hur man än gör hinner man knappast täcka allt och alla. Den vetgirige håller sig uppdaterad med alla resultat via liverapporteringen på webben. Den med snävare intressen följer sitt distrikt slaviskt och behöver inte bekymra sig om annat än matchtiderna för distriktet samt planera in mat-, sov- och toalett-tiderna.

Södermanlands P15
Södermanlands grabbar fick givetvis lite extra uppmärksamhet från min sida. Lokalpatriot i den mån att jag åtminstone känner igen några av lirarna i årets upplaga. De slutade 7:a tack vare vinst över Göteborg Blå i placeringsmatchen som slutade 20-19.
Södermanlands F15
Södermanlands tjejer fick givetvis samma specialbevakning från mig som grabbarna och de slutade fyra efter förlust mot Skåne Röd med 16-23 i bronsmatchen.

Den enskild vassaste insatsen under SverigeCupen 2018 såg jag inte i finalspelet utan i en match där Östergötlands pojkar mötte Stockholm Gul under lördagen. Östergötlands målvakt Marcus Gustavsson var så galet mycket i zonen så det fanns inte och han räddade allt tills motståndarna fick gummiarm när de skulle avsluta. Det finns kanske de som tycker att handbollsmålvakt blir man för något dåligt man gjort i ett tidigare liv. Att det även är ett tecken på obefintlig självbevarelsedrift. Låt oss istället se på det som så att de är glidarna som belönas med att få gå i mjukisbrallor även när de tävlar. Chill tillvaro, dude.

Marcus Gustavsson Östergötland
Östergötlands målvakt Marcus Gustavsson måste bara få ett omnämnande efter hans insats mot Stockholm Gul på lördagseftermiddagen

Fundera en stund på om fotbollen skulle ha samma regel som i handbollen att man måste komma till avslut inom ett visst antal sekunder. Det finns i så fall en hel del bolltrillande, sidleds- och bakåtpassande lag som skulle behöva lägga ner sin verksamhet… Å andra sidan har de lagen ha en hel del spelare som inte klarar av att stå upp när det hettar till så de skulle ändå inte palla fler jämförelser med den både tuffare och ärligare handbollen.

Bohuslän/Dalsland i Sporthallen
Bohuslän/Dalsland mötte Västerbotten i Sporthallen under fredagskvällen

Naturligtvis ska segrarna i flick- respektive pojkklassen hyllas. Att ta sig hela vägen kräver stor skicklighet men också god fysik samt mental styrka. Det är ett mastigt spelschema att slingra sig igenom på tre dagar. För mig handlar SverigeCupen dock om så mycket mer än att stanna vid att fokusera på finalerna och segrarna. Att ta sig till distriktslaget som 15-åring, få instruktioner från distriktstränare och inspireras av nya talangfulla handbollskamrater, umgås intensivt under några dagar och både vinna och förlora som ett lag är något att ta med sig genom livet. Storleken på arrangemanget bör imponera även på en 15-åring och förhoppningsvis erbjuder Nyköping och Rosvalla också något att ha med sig i minnesbanken.

Västergötland F15
Västergötlands tjejer förlorade finalen mot Stockholm Gul med 11-18
Skåne Röd P15
Skåne Röd förlorade finalen mot Halland med 14-17

När SverigeCupen startar under fredagseftermiddagen kliver alla distrikt in i tävlingen med mer eller mindre oprövade lagegenskaper. Det är långt från det trygga och välbekanta klubblaget. Under matcherna som spelas sätter sig spelarnas roller och lagen växer i styrka. Det skiljer sig säkert en hel del åt mellan distrikten i vilken utsträckning de kunnat träna ihop sig innan SverigeCupen. Vore det inte för att spelarna är mentalt och fysiskt trötta och slitna i slutet av cupen så borde de verkligen kunna prestera på sitt max i sin sista match för helgen.

Stockholm Gul F15
Tjejerna och ledarna i Stockholm Gul jublar ikapp efter finalsegern i SverigeCupen 2018
Halland P15
Halland vann den jämna finalen och kunde skrika sig hesa efter titeln i SverigeCupen 2018

Mitt fotograferande detta år styrdes av flera intressen och önskemål. Arrangören ville ha bilder från alla hallar där matcher spelades samt en del material från arrangemanget som sådant. Handbollsförbundet ville ha känslor, utbildning, utveckling, domare och engagemang på bild. Och givetvis 110% bevakning på finalerna. Jag ville själv se Södermanlands båda lag. Sammantaget blev det många timmar på Rosvalla men ändå hann jag inte med särskilt många lag vilket jag känner dåligt samvete för. Ni som är med på mina bilder kanske tänker tvärtom och hade helst sluppit. Hur som helst så har jag delat upp mina 800 bilder i tre bildgallerier och länkarna återfinns här nedanför:

Bildgalleri 1, 2018-11-09. P15 Västernorrland/Jämtland – Södermanland, F15 Bohuslän/Dalsland – Västerbotten, F15 Dalarna – Stockholm Gul, P15 Göteborg Vit – Stockholm Röd

Bildgalleri 2, 2018-11-10. F15 Södermanland – Småland/Blekinge norra, F15 Uppland – Göteborg Vit, P15 Stockholm Gul – Östergötland, P15 Västernorrland/Jämtland – Småland/Blekinge norra, P15 Södermanland – Västergötland

Bildgalleri 3, 2018-11-11. F15 bronsmatch Södermanland – Skåne Röd (halva matchen), F15 final Västergötland – Stockholm Gul, P15 final Halland – Skåne Röd

Stort tack till framförallt alla spelare som förgyllde den gångna helgen! Även IFK Nyköping och alla frivilliga funktionärer ägnar jag många tacksamma tankar till, ni gör ett jättearbete i samband med SverigeCupen.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ett × ett =