Tufft för IFK Nyköping i futsalpremiären

Futsal-säsongen är över oss och med denna följer en ökad ljudvolym från IFK Nyköpings riktning. Kamratföreningens herrar har sedan ett par år blivit områdets fanbärare när det gäller futsal. Hos dem hittar vi spelare som vågat ta steget för att specialisera sig. Vad än de kommunala lokalbokningarna tycker och tänker så är futsal en separat sport, det handlar inte om utespelare som underhållstränar inomhus under några frusna vintermånader med att sparka på en boll av storlek 4 som knappt studsar.

Laheeb Raad Ishak IFK Nyköping
Fartfyllt, oförutsägbart, tekniskt utmanande och underhållande. Futsal bjuder sina utövare på prövningar men har också förutsättningar att bli en publikmagnet om allmänheten lyckas släppa tanken på att det är som fotboll men inomhus.

Inte ens med den bästa viljan i världen kan man påstå att Sverige är ett föregångsland när det gäller futsal. Men sakta vaknar intresset och sporten vinner utrymme i media, SFL (herrarnas nationella högstaliga) har mognat, landskamperna avlöser varandra och ungdomslandslag har bildats. Det jag besvärat kan skruva på mig inför är att det dröjde ända till förra vintern innan damerna fick sitt första landslag. Oavsett den trevande starten har landets futsal börjat röra på sig. Med vetskapen att inte heller Rom lät sig byggas på en dag så kommer säkerligen det organisationsduktiga idrotts-Sverige att ta sig an futsal på ett framgångsrikt sätt.

Rosvalla A-hall
Rosvallas A-hall bjuder in till allehanda sporter och oavsett om det är boxningsgalor, allsvensk innebandy, ungdomshandboll, cheerleading-SM eller volleybollandskamper så är det en anläggning att stolt visa upp för gästande idrottare och deras publik.
futsal-publik Rosvalla Nyköping
Max 30 personer bänkade sig för att titta på IFK Nyköpings premiärmatch mot FC Brandbergen i division 1 Södra Svealand under söndagseftermiddagen

Det ska erkännas att jag är en aning jävig när jag beskriver sporten futsal och dess förtjänster. Som ungdomsledare inom fotboll har jag fastnat för möjligheten att inte bara slentrianträna fotboll inomhus under vintern utan faktiskt tävla med flicklaget i det futsal-seriespel som Södermanlands Fotbollsförbund arrangerar. Ett utmärkt sätt att på ett seriöst men roligt sätt förfina, fördjupa och fortbilda tjejerna i detaljer från en sport som ger välkommen variation och där framförallt bolltekniken, farten och rörligheten får en skjuts framåt.

Jeremias Varas IFK Nyköping
IFK Nyköpings Jeremias Varas har tagit sig an IFK Nyköpings futsalsatsning. Denna säsong ska han agera assisterande tränare men likväl var han uppsatt som huvudansvarig tränare på IFK:s första officiella laguppställning säsongen 2018/19.
Daryoush Delfi IFK Nyköping
Daryoush Delfi är den som står som ansvarig för IFK Nyköpings futsallag innevarande säsong

IFK Nyköping säger sig detta år inte satsa med så höga ambitioner som de två föregående säsongerna i division 1-spelet. Det må så vara och kanske är det en mer realistisk ingång på säsongen än vad som blev under fjolåret. Då namndroppades den ene efter den andre av profilstarka fotbollsnamn i trakten och i slutänden stod ett lojalt gäng kvar som skulle försvara lagets färger men där det inte fanns täckning för en topplacering. Division 1 är sannerligen ingen lätt nivå att bemästra.

IFK Nyköping futsal-sekretariat
Sekretariatet är riggat och klart inför division 1-premiären i A-hallen under söndagseftermiddagen

För IFK handlar det denna säsong om att hänga kvar i division 1. Hur det ska gå är givetvis ovisst och det blir inte lättare att gissa eftersom den geografiska indelningen gjorts om till denna säsong. Premiärmotståndarna FC Brandbergen från Haninge i södra Stockholmsområdet var en motståndare med helt okänd slagkraft. De visade sig efter 40 effektiva spelminuter vara en motståndare med bra punch och om kommande motståndare bjuder lika svårt motstånd får IFK en förskräckligt tuff säsong i division 1.

IFK Nyköping futsalherrar
IFK Nyköpings premiärtrupp mot FC Brandbergen den 4/11 -18
FC Brandbergen futsalherrar
FC Brandbergens trupp till matchen mot IFK Nyköping i premiären av division 1 Södra Svealand

Båda premiärlagen ställde upp med 9-mannatrupper. Ett smidigt antal att hålla ordning på för tränaren. En målvakt och två uppställningar. Futsal spelas i en diamantformad grunduppställning med en balansspelare, två vingar och en target (pivot) på topp. Skiften mellan dessa positioner sker för att försvåra för motståndaren. Mycket rörelse och intensivt arbete gör att spelarbyten bör ske ofta. De två halvlekarna är 20 minuter vardera och det är effektiv tid som räknas. Alltså behövs ett sekretariat för att hålla ordning på matchuret. De ska också ha koll på antalet frisparkar som lagen drar på sig. Efter den femte frisparken tilldöms istället en s.k. lång straff vilket alltså kan få effekt i slutet av matcherna. Bra också som styrmedel för att hålla spelet tämligen rent och fritt från brunkande.

domartrio futsal
Matchens domartrio bestod av Tobias Palm, Christian Fingal och tredjedomaren Bemir Brkic

Söndagens premiärmatch slutade med tydliga 3-9 (1-2) vilket kan te sig som stora siffror men som ändå var ganska beskrivande för skillnaderna lagen emellan. En miss av hemmalaget gav 0-1 efter 2:21 men när 0-2 kom efter 7:52 kändes det inte helt rättvisande för matchutvecklingen. Så långt in i matchen hade IFK styrt spelet även om de snabbt blev avväpnade när de närmades sig motståndarnas straffområde. Matchbilden ändrade sig dock till gästernas fördel och de öste på ganska markant. Ytterst skicklige och i slutänden IFK:s svettigaste spelare Samuel Persson höll dock kvar hemmalaget i matchen. Det gick så långt att Brandbergen-spelarna till sist började tvivla på sin egen förmåga och det kunde Benjamin Moradimansour utnyttja med knappa minuten kvar av första halvlek.

Benjamin Moradimansour IFK Nyköping
IFK Nyköpings Benjamin Moradimansour visade att han tillhör den målfarligare sortens bollspelare

Jag hörde motståndarna ge luft för sitt tvivel på den egna förmågan mer än en gång strax före och efter halvtidsvilan. Med tanke på hur ofta de kom till avslut i farliga lägen utan att lyckas sätta bollen i nätmaskorna förstår jag deras tveksamhet. Det blev inte bättre för dem då IFK gjorde 2-2 när det gått 1:25 av andra halvleken. Denna gång var det Victor Dahlqvist som stänkte in en kanon från högerposition.

Victor Dahlqvist IFK Nyköping
Victor Dahlqvist i IFK Nyköping kvitterade till 2-2 i inledningen av andra halvleken

De följande minuterna av andra halvleken var stabila och bra från hemmalagets sida. De styrde och ställde men var också en aning vassare än under inledningen av matchen. Att det var gästerna som gjorde 2-3 efter 6:41 var inte bara en aning oturligt för IFK. Ett slarvfel fyra minuter senare gjorde ställningen till 2-4. Att tappa boll i fel läge är kostsamt. God moral gav dock en snabb reduceringsreplik och knappt 30 sekunder senare hade Benjamin Moradimansour gjort sitt andra mål och reducerat till 3-4. Med 9 minuter kvar att spela och men en motståndare där ett par av spelarna var rejält och ljudligt irriterade på varandra borde det ha funnits en schysst chans att vända matchen till IFK-favör.

Ankarhake, Erlandsson Andersson och Almberg
Unga idrottsprofiler på publikplats när IFK Nyköpings futsalherrar spelade premiärmatch

Matchavgörande 3-5 kom från FC Brandbergen på en klassisk futsalhörna när matchuret stod på 12:20. Helt kört kändes det sedan när gästerna gjorde 3-6 då klockan stod på 16:09. Den tappert kämpande Samuel Persson var minst lika bra i IFK-målet som under första halvleken men lägena blev bara mer och mer öppna för gästerna som rullade på riktigt fint.

Samuel Persson IFK Nyköping
IFK-keepern Samuel Persson var i mina ögon allra bäst i hemmalaget då de premiärförlorade mot FC Brandbergen

Trots att det stod 3-5 på frisparksräkningen så blev det aldrig någon lång straff. Motståndarna höll sig i skinnet på slutet och bjöd aldrig på några otillåtna missgrepp. De utnyttjade däremot det lite mer öppnande chansspel som hemmalaget tvingades till för att jaga reduceringsmål och 3-7 kom efter 16:29, 3-8 gjordes när klockan stod på 18:30 och det sista målet fram till 3-9 gjordes med 24 sekunder kvar av matchen efter en omställning där IFK hade ett 3 mot 1-läge som kvickt förvandlades till ett 1 mot 3-läge. Ridå.

Långbyxor döljer bristen på benskydd
Inte förrän med någon minut kvar av matchen kom domaren på att kolla om spelaren med långbyxor hade benskydd. Nej, det hade han naturligtvis inte utan under långbrallorna gömde sig ett par låga sportsockar och inte tillstymmelse till benskydd…

Avslutningsvis en bild och några ord om IFK Nyköpings tekniska geni Omar Tapia. Snacka om att vara som stöpt i en futsal-form. Fantastiskt kul att se och förhoppningsvis kan han och hans lagkamrater studsa tillbaka efter den inledande förlusten mot FC Brandbergen.

Omar Tapia IFK Nyköping
IFK Nyköpings Omar Tapia har det där lilla extra på futsal-planen

Jag snitsade ihop ett bildgalleri från matchen med drygt 100 bilder som du hittar HÄR >>>

Peace out

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sjutton − tre =