Rugbylandskamp för Sveriges herrar mot Moldavien

Det gjorde ont att vara moldavisk rugbyspelare på Bollspelaren i Norrköping under lördagen. Mycket ont. Och vore inte den fysiska smärtan tillräcklig så sved det även i sinnet tack vare Sveriges vinst med stora 80-6 över gästerna. Inte ett enda försök lyckades moldaverna med och deras poäng kom på två straffsparkar.

Sverige Moldavien 181020
Sveriges rugbyherrar ångade på i säsongstarten av europeiska tredjeligan när de besegrade Moldavien med 80-6

I första halvlek knödde sig Sverige förbi Moldavien och brötade sig fram till ledningen 17-3. I andra halvlek sprang man fullkomligen ifrån dem och det gav slutsiffrorna 80-6. 12 försök och 10 lyckade målsparkar och de 390 i publiken njöt inte bara av solskenshösten utan även av en bekväm rugbyseger för de blågula hjältarna.

Bollspelaren Norrköping
Bollspelaren i Norrköping är anrik men som rugbylandskampsarena är den en färsking i och med att den första landskampen arrangerades hösten 2017

Lördagen den 20:e oktober 2018 spelades premiärmatchen i Conference 1 North säsongen 2018/19. Jag tyckte mig höra i Bollspelarens högtalaranläggning att detta är den europeiska tredjedivisionen för landslag på herrsidan. Förutom Sverige och Moldavien återfinns Ungern, Luxemburg och Ukraina i serien. Serien avslutas den 18/5 2019 då Sverige möter Ukraina på bortaplan. Att inleda med 80-6 mot Moldavien måste anses som väldigt starkt och sätter förhoppningsvis avtryck på det fortsatta landskampsspelet under vinterhalvåret.

Bollspelaren rugbypublik
För säsongsupptakten i landskampsspelet 18/19 kom 390 åskådare till Bollspelaren i Norrköping där Sverige mötte Moldavien

Lokal arrangör av denna landskamp var Norrköpings Rugbyklubb Troján som även hade ungdomar från Attila till sin hjälp. Sett från mitt flyktiga perspektiv stod de för ett bra matcharrangemang och de hade dessutom den goda smaken att ännu en gång bjuda på oklanderligt väder (precis som ifjol då Sverige mötte Ungern den 14/10).

Inmarsch Sverige - Moldavien
Inmarschen i samband med landskampen mellan Sverige och Moldavien den 20/10 -18

Moldavien, inklämt mellan Ukraina och Rumänien (med den mest nervösa gräns jag skådat mot det sistnämnda landet), hade en tung lördag mot en motståndare som de tidigare spelat jämnt emot. Huruvida de blir fågel eller fisk i det återstående seriespelet får framtiden utvisa. Sverige kom förra säsongen trea efter överlägsna Litauen och tvåorna Ukraina. Nästa prövning för Sveriges del är Luxemburg på bortaplan den 3/11.

Kylspray rugby
Kylspray på sänkt moldavisk spelare. Det hjälpte inte.

Första halvleken var tajt, tuff och tät. Två av Sveriges tre försök tillkom i samband med klungor nära linjen då man till sist lyckades trycka bollen i gräset på den hägrande bortre sidan av det vita strecket. Ur ett fotografiskt perspektiv är denna typ av rugby gräsligt svår att fota eftersom varken boll eller spelare är fria någon längre stund. “Miljarder” spelare, ben, ryggar, rövar och armar är i vägen och det enda man gör att titta i kamerans sökare i hopp om att något eller någon går att isolera under en tusendels sekund. Andra halvleken öppnade upp och det ena försöket efter det andra sprangs in av svenska spelare.

Måljubel rugby
Många tillfällen att fotografera måljubel för Sverige blev det under andra halvleken mot Moldavien

Jag kanske inte ens ska försöka mig på en amatörmässig gissning till varför det blev som det blev. Gästerna såg tilltufsade ut och kanske mörade Sverige upp dem ordentligt de första 40 minuterna innan de plockade dem som fallfrukt under de avslutade 40 minuterna. Moldaverna såg en aning uppgivna ut en bit in i andra halvlek och den mentala biten är självklart viktig för totalinsatsen också. Gästernas sjukvårdare var garanterat svettigare än dennes motsvarighet hos hemmalaget.

Conor Murphy
Poängbäst i Sverige blev Conor Murphy med sina 17 poäng (varav 12 tillkom på målsparkar)

Varje gång jag ser rugby förundras jag över hur det går att lappa ihop de värsta blessyrerna och få de mest söndermosade spelarna att resa sig, spotta i nävarna och ge sig in i leken igen. Återigen är en jämförelse med herrfotboll närapå skrattretande. Det är garanterat så att de som spelar rugby i alla fall inte är stöpta i sillmjölke…

grästuva i konstgräs
Konstgräsplanen bredvid rugbyspelarnas naturgräsplan bjöd på en överraskning och hybridgräs fick en innebörd jag inte väntat mig

När jag sitter och går igenom mina bilder i efterhand svär jag tyst för mig själv. Solskensdagar bjuder alltid på ganska hårda kontraster, och det går väl att leva med, men när det ena laget har svarta matchställ och det andra laget har ett mörkt marinblått ställ blir det ju riktigt knepigt. Någonstans i allt det murriga tittade i bästa fall ett ansikte fram ur skuggorna. Jag bjuder i slutänden ett bildgalleri med drygt 180 bilder som du hittar HÄR >>>

Tack för denna gång och jag önskar Sveriges rugbykrigare stort lycka till under vinterns landskampsprogram!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tre + fjorton =