Lördagsmatcher för Södermanlands F03:or

Under lördagen spelade Södermanlands flickor födda -03 dubbla fotbollsmatcher mot sina jämnåriga kompisar i Östergötland på Mirum Arena i Norrköping. Detta blogginlägg är kortfattat samt delvis skrivet ur ett Stigtomta IF-perspektiv, något jag väldigt sällan gör som bloggare. Objektivitet och neutral hållning är oftast bäst för den breda publiken men nu väljer jag således tillfälligt ett annat perspektiv.

Södermanlands F03 Östergötlands F03
Södermanlands och Östergötlands distriktslag i åldersklassen F03 möttes två gånger om på Smedbys anläggning Mirum Artena i Norrköping under lördagen

Varför väljer jag ett Stigtomta IF-perspektiv? Jo, i egenskap av flicklagsledare i föreningen sedan 2003 så har jag lättast att relatera till de “egna” spelarnas förutsättningar. Jag kan inte verksamheterna i distriktets övriga klubbar och flicklag, jag har inte heller samma glasögon som de som är satta att ansvara för distriktslagsverksamheterna i respektive åldersklass.

Tommy Krantz Södermanlands FF
Den distriktsansvarige i Södermanland för flickor F03 är Tommy Krantz

I slutet av juni genomfördes utvecklingslägret i Halmstad för fotbollstjejerna i 15-årsgruppen. För de flesta av oss är det känt vid sitt tidigare namn “Elitlägret” men där har vokabulären alltså ändrats för att ge en annorlunda värdeladdning. Den nettotrupp som då fanns är givetvis aktuell även nu men för att öppna upp och ge andra jämnåriga spelare chansen så har distriktet anordnat ett par öppna träningar i Malmköping under hösten.

Södermanlands F03 Lag gul
Södermanlands F03 Lag gul var först ut mot Östergötland med sin matchstart klockan 11.00
Östergötland F03
Östergötlands trupp inför första matchen mot Södermanland i Norrköping den 20/10 2018

Södermanlands Lag gul fick alltså figurera framför mina ögon och min kamera denna oktoberlördag. Det passade utmärkt eftersom jag sedan länge bestämt mig för att åka till Norrköping och bevaka den rugbylandskamp som skulle spelas klockan 14.00 på Bollspelaren. Denna landskamp blockerade dock möjligheten för mig att se Södermanlands Lag svart som började sin match mot Östergötland klockan 13.30.

Flickfotboll publik Mirum Arena
Många anhöriga hade tagit sig till Mirum Arena för att se Södermanlands och Östergötlands F03:or spela mot varandra

Jag kan eventuellt vara ute och cykla nu men jag uppfattade att Södermanlands Lag svart i huvudsak bestod av de spelare som var med på Halmstads-lägret i somras. Och därmed tolkade jag Lag gul som ett observationslag eller U-lag om det låter bättre. Bruttotruppen av spelare i F03 denna lördag bestod av 3 gemensamma målvakter men sedan var det 15 tjejer i Lag gul och 14 andra spelare i Lag svart. Huruvida Östergötland gjort en liknande indelning ska jag låta vara helt oskrivet.

Ebba Åkerman Stigtomta IF Emma Holm IK Tun
Stigtomta IF:s Ebba Åkerman i mitten och IK Tuns Emma Holm till höger kollade kompisarna i Lag gul i väntan på sin match för Lag svart senare under lördagen

Fotbollen i stort lider av att vara i en nedåtgående spiral sett till antalet utövare. Den sörmländska damfotbollen går verkligen på sina knän och utvecklingen är allt annat än bra. Om vi tittar i vår del av länet konstaterar vi att varken IFK Nyköping eller Hargs BK mäktar med att hålla egna lag för årskullen födda 2003. Sedan ett par år jobbar Stigtomta IF tillsammans med tjejer som ursprungligen kommer från IK Tun i denna åldersgrupp. Nyköpings BIS har ett lag vars stomme är födda -02 och -03. I övriga länet är dock -03:orna en stark årskull och spelarna i både Lag gul och Lag svart var utspridda på många klubbar. Jag tycker personligen att det är både bra och spännande till skillnad från att ha en enda förening som dominerar totalt i en åldersklass.

Emilia Jonsson Stigtomta IF
Stigtomta IF:s anfallare Emilia Jonsson spelade 75 minuter av matchen för Lag gul
Ebba Söderkvist Stigtomta IF
Stigtomta IF:s Ebba Söderkvist fick hoppa in efter halva matchen för Lag gul

Fotbollen är inte ensam om att börja kompetensgruppera när spelarna är 15 år. Ishockey och handboll gör likaså inför TV-Pucken och Sverigecupen. Det är naturligtvis en vansklig hantering bakom detta och fler än ett exempel finns på late bloomers som kanske är bättre än jämnåriga först när de är t.ex. 18 år. Kommer de att synas och märkas när de ansvarigas periskop är vända åt annat håll? Å andra sidan måste de som brinner för sin idrott ha en morot att ta sikte på (men för den skull får vi inte glömma att breddidrotten är oerhört viktig både socialt, hälsomässigt och för försörjningen av pyramidens topp inom respektive sport).

Emmie Österlund Nyköpings BIS
Nu hoppas jag att jag inte namnger spelarna tokigt… Nyköpings BIS hade tre spelare med i Lag gul och det var dels Emmie Österlund…
Elin Sipöcz Nyköpings BIS
…och Elin Sipöcz, samt…
Alice Huss Nyköpings BIS
…Alice Huss (som tyvärr fick linka av planen skadad med en kvart kvar att spela)

Det syntes att tjejerna i Lag gul inte spelat bredvid varandra tidigare. Denna typ av samlingar är, trots att det handlar om lagidrott, lite av en individuell övning och prövning. Ramverket är bekant för spelarna men hur de ska förhålla sig till varandra och vad gruppen klarar av tillsammans är som ett vitt pappersark. Södermanland började optimistiskt och bra men efter en kvart tog Östergötland över och dominerade totalt. Tröstmålet gjordes av Emilia Jonsson, framspelad av Ebba Söderkvist, och det glädjer mig som en av ledarna i laget de normalt sett håller till i. Självklart är jag stolt och glad över att tre Stigtomta IF-spelare förekommer i dessa sammanhang, fattas bara annat.

Jag har knåpat ihop ett litet bildgalleri från matchen mellan Södermanland Lag gul och Östergötland och du hittar albumet HÄR >>>

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

nitton − sjutton =