Benjamins fyra mål tog IFK till fyran

Andra helgen i oktober avslutades distriktets sista seniorserie i och med att herrarnas division 5 nådde vägs ände. Det är svårt att tänka sig en finare hösthelg för att sätta punkt. Sommarvärme och höstfärger som var galet svåra att motstå. De avslutande omgångarna av fotbollsserierna bjuder ofta på dramatik i avgörandets stund och det är en lockelse som triggar både spelare och publik. Allt man har kämpat för under försäsongen och ett 20-tal omgångar når sitt klimax. För IFK Nyköpings fotbollsherrar i division 5 handlade det om en sista match som skulle kunna bjuda på extra allt. Om man bara lyckades vinna. Eller om det skulle bli ett antiklimax.

Francisco Thomsson IFK Nyköping
IFK Nyköpings Francisco Thomsson vinner en nickduell mot en Hällbybrunnsspelare under söndagens avslutande division 5-match på Folkungavallen

Årets division 5-serie i Södermanland har handlat om kampen runt tabellens två streck för ett par av våra lokala lag. Det har varit hyfsat bekvämt för IFK Nyköping vars herrar förnöjt kunnat plaska runt i den grunda delen av bassängen utan risk för vatten i öronen. Däremot har det varit rejält kämpigt för Tystberga GIF detta år och de har länge trampat vatten i den djupare delen av bassängen. Upp ur poolen för att torka av sig först klev Katrineholms SK FK som återigen får spela i division 4 efter fjolårets degradering. (Starkt gjort att vända uppåt så snabbt med tanke på att de endast spelade ihop två futtiga poäng under hela säsongen 2017.) Vatten över huvudet tog sig TVSK:s U-lag som tidigt sjönk och åker ur herrfemman med endast en inspelad poäng. Råby-Rönö IF vände en tveksam start till en med beröm godkänd säsong fastän det inte gav dem något annat än en simtur i bassängens halvdjupa mittenparti.

Folkungavallen Nyköping
Under första halvleken i söndagens avslutande match mellan IFK Nyköping och Hällbybrunns IF fyllde det kontinuerligt på med publik och till slut var det säkert minst ett par hundra på plats för att njuta av fotboll i brittsommarvädret. (Denna bild togs vid matchstarten.)

Skulle IFK klara av avancemanget i sista omgången och kunde Tystbergas grabbar hålla näsan över vattenytan? Med facit i handen vet vi att IFK Nyköping klarade andraplatsen via 5-3 mot Hällbybrunns IF. Vi vet också att Tystberga klarade sig kvar i division 5 trots torsk med 0-7 mot Nykvarns SK i och med att Ericsbergs GoIF inte rådde på Katrineholms SK FK.

Höstjubel IFK Nyköping Herr
Folkungavallen på hösten bjuder på en inramning i gyllene höstfärger. Lägg därtill hemmalagets regelbundna jubel så får man en trivsam stund om man har sympatier åt det hållet.

Nu vet vi att Nyköping har två herrlag som kliver uppåt i seriesystemet. Hargs BK blev klara för den regionala division 3-serien föregående helg och under den nyligen passerade helgen lyckades alltså IFK Nyköpings herrar ta sig upp till division 4 (vilket är Södermanlands högsta distriktsserie). Återstår att se om vårt område kan uppbringa tillräckligt med spelare för att bemanna trupperna på denna nivå. Trosa-Vagnhärads SK, Runtuna IK och Oxelösunds IK är ju lag som redan finns i division 3 respektive division 4. Och tänk om fotbollsdamerna kunde ha samma positiva trend i området…

IFK Nyköping P03
Positiva tongångar i IFK Nyköping vars pojkar födda -03 vann sin 15-årsserie och kommer att kvala till en regional serie nästa år. Grabbarna uppmärksammades i halvtidspausen under söndagens division 5-match.

IFK Nyköpings fotbollsherrar är av någon outgrundlig anledning ett lag jag sällan fotograferat. Denna säsong gjorde jag i alla fall ett nedslag när de mötte Råby-Rönö IF på Folkungavallen (2-2 den 6:e juli). Jag konstaterar att det är ett bollskickligt lag med hög teknisk kapacitet. Det finns en åldersdynamik i truppen som är intressant där både äldre och yngre spelare ingår. Möjligtvis kan det gunga lite emellanåt om en fysisk motståndare trycker på och bollrullandet inte funkar till 100%. Eller som i söndagens match då det kom nerver med i spelet under delar av andra halvleken.

Hampus Dahlström IFK Nyköping
IFK Nyköpings ansvarige tränare Hampus Dahlström fick en lyckosam första säsong på tränarposten

Vad hände egentligen under de 90 minuter som utspelades framför ögonen på oss fotbollssuktande fotbollsfanatiker som sökt oss till Folkungavallen under den tidiga söndagseftermiddagen? Enkelt beskrivet var det en bländande inledning av hemmalaget som lite oväntat jämnades ut och gick i stå när andra halvlek rullade igång. Det var så illa ett tag att jag trodde att IFK försökte spela på resultatet de då hade (2-1) eftersom de blev sååå försiktiga. Med kvarten kvar hände allt under några få minuter och sedan jublade IFK och vi gick hem. Typ.

Domartrio Folkungavallen
Domartrion i den avslutande division 5-matchen på Folkungavallen var huvuddomare Mohamed Aziz samt assisterande domarna Marveen Imad Sadllah och Stapheen Imad Sadllah

Rivstart var det ja. Det ska sägas på en gång att trots sommarvärme och dallrande solsken så är en gräsmatta i mitten av oktober inget att sätta hoppet till om man vill ha bra fäste för fötterna. Det blir blött, mjukt och svampigt hur man än vrider och vänder på anrättningen. Nattens dagg låg kvar på grässtråna och för varje steg som fotbollsspelarna tog på Folkungavallens täta och gröna matta så kom mer och mer jord i dager. Så är det bara. Vi får hoppas att maskarna inte for allt för illa under processen.

daggboll
Den rullande bollen drog upp en kaskad av dagg i luften

I 7:e matchminuten slog IFK Nyköpings Benjamin Moradimansour till för första gången i matchen. Benjamins spetsegenskaper och målfarlighet var helt avgörande i denna ack så viktiga match. Tveklöst. Och när han inte gjorde mål så spelade han fram till mål. Efter 1-0 kom Eskilstunagrabbarna in i matchen och de lyckades kvittera till 1-1 i 35:e minuten. Ett viktigt mål för IFK kom sedan i 43:e då Victor Dahlqvist satte 2-1. Andrum och återtaget initiativ precis innan halvtidsvilan.

Victor Dahlqvist IFK Nyköping
Victor Dahlqvist gjorde IFK Nyköpings ledningsmål fram till 2-1. Framspelad av Benjamin Moradimansour förstås.

Att spela på en uddamålsledning i division 5 är vanskligt. Jag vet i ärlighetens namn inte om det var vad IFK försökte göra i andra halvlek. Det blev i alla fall för passivt och inte tillräckligt säkert. Man lät sig stressas till felpass och tokiga beslut. Hällbybrunn ska ha beröm för att de uppvisade god moral, de hade absolut inget annat att spela för än äran och hedern av att göra en anständig säsongsavslutning. Det gjorde de. I 76:e minuten kom kvitteringen och 2-2 var något som antingen skulle plocka fram nerverna till utsidan av skinnet på IFK eller locka dem till knutna nävar och segerglödande blickar. Hemmalaget valde det sistnämnda och två minuter efter kvitteringen kom 3-2 av Benjamin Moradimansour. Replik Hällbybrunn och 3-3 inom mindre än en minut. Slagväxlingen fortsatte och ett par minuter senare gör Benjamin 4-3. Där och då kändes dessa minuter närapå surrealistiska. Då hade jag på nära håll sett en galet snygg volley och en hörna säkert nickad i mål av Benjamin. Och detta bjöds jag på utan att ha betalat en enda krona i inträde!

Benjamin Moradimansour IFK Nyköping
Benjamin Moradimansour, the man of the match, gjorde fyra mål för sitt IFK Nyköping när det gällde som mest

Hällbybrunns IF var dränerade på mål och hade inte mer matjord att plocka fram ur fickorna. De chansade och flyttade upp för att kanske, kanske lägga sig i kampen om andraplatsen med ytterligare ett mål. Södertälje FF, blott en poäng bakom IFK i tabellen, hade i så fall fått bjussa på tårta till Hällbys avslutningsfest. Så blev det inte och kanske vankas det mandelkubb till säsongsavslutningen istället. Vem vet. För att understryka vilket lag som var bäst gjorde IFK Nyköping ett femte och avslutande mål i 90:e minuten och naturligtvis var det Benjamin Moradimansour som löpte sig fri för att fastställa slutresultatet till 5-3.

Joakim Sandberg IFK Nyköping
Ett lag består av många spelare och inte bara målskyttarna har med utgången att göra. Jag lyfter på hatten för rejält spelande mittbacken Joakim Sandberg som jag tycker gjorde det utmärkt.

Så gick det till när IFK Nyköping säkrade andraplatsen i division 5 säsongen 2018. En andraplats som tar laget uppåt i seriesystemet och utlovar härliga derbyn kommande säsong mot både Runtuna och Oxelösund. Det var också en seger som gav laget en möjlighet att förenas i jubel, dans, glädjebubblande eufori där även tränare Hampus fick en släng av sleven.

Hampus Dahlström IFK Nyköping
En svalkande segerdusch för Hampus Dahlström efter IFK Nyköpings säkrade andraplats i herrfemman

Den som söker skall finna fotboll på högre nivå att konsumera innan vintern kommer. Vi Nyköpingsbor ska ju inte glömma bort vårt flaggskepp Nyköpings BIS som spelar sin sista hemmamatch för säsongen så sent som den 10:e november. Så sent på hösten har färgerna flyktat och det gråbruna dominerar. För att hylla hösten tog jag extra många bilder under IFK Nyköpings match på Folkungavallen och du kan se de 190 bilderna i galleriet via den här länken>>>

Tack för denna gång!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fyra × 4 =